Μια αποκάλυψη και μια ωμή παραδοχή…

Με διαφορά μίας μόλις μέρας, στις αρχές της βδομάδας, μια αποκάλυψη στη Βρετανία και μια ωμή παραδοχή στις ΗΠΑ, ήρθαν να προσθέσουν άλλες δύο σελίδες στην ατέλειωτη «μαύρη βίβλο» των εγκλημάτων του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

Με διαφορά μίας μόλις μέρας, στις αρχές της βδομάδας, μια αποκάλυψη στη Βρετανία και μια ωμή παραδοχή στις ΗΠΑ, ήρθαν να προσθέσουν άλλες δύο σελίδες στην ατέλειωτη «μαύρη βίβλο» των εγκλημάτων του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

Ερευνα του βρετανικού δικτύου BBC που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, αποτύπωσε μια ακόμα ματωμένη πτυχή από την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, από την περίοδο δηλαδή που οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών που συμμετείχαν στον πόλεμο, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, πουλούσαν τα παραμύθια περί «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Αναλύοντας εκατοντάδες σελίδες αναφορών της βρετανικής SAS (ειδικές δυνάμεις του βρετανικού στρατού), αποδεικνύεται ότι μέσα σε 6 μόλις μήνες την περίοδο 2010 – 2011, μία μόλις ομάδα της SAS δολοφόνησε τουλάχιστον 54 κρατούμενους και άοπλους ανθρώπους στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών στην επαρχία Χελμάντ, «φυτεύοντας» στη συνέχεια δίπλα τους «Καλάσνικοφ» και χειροβομβίδες για να δικαιολογήσουν τις δολοφονίες. Οι επιδρομές πραγματοποιούνταν με εντολή «αιχμαλωτίστε ή σκοτώστε», υποτίθεται ότι στόχευαν μαχητές των «Ταλιμπάν», ωστόσο οι αναφορές αποκαλύπτουν ότι οι σχετικές λίστες των στόχων καταρτίζονταν με αμφίβολες διαδικασίες – εξπρές, με αποτέλεσμα να μπορεί εύκολα να καταλήξει οποιοσδήποτε σε αυτές. Ολα τα παραπάνω στοιχεία – τα οποία ήταν σε γνώση της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και φυσικά «κουκουλώθηκαν» – αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι του παζλ: Αφορούν τη δράση μόνο μιας ομάδας και για ένα πολύ μικρό διάστημα από την 20ετή ιμπεριαλιστική επέμβαση, ενώ μαρτυρίες ανδρών που υπηρέτησαν στη SAS ανέφεραν ότι οι ομάδες της βρίσκονταν… σε ανταγωνισμό για το ποια θα σκοτώσει περισσότερους. Και βέβαια, οι πρακτικές αυτές δεν ήταν «προνόμιο» των Βρετανών κομάντος, αντίστοιχες δολοφονίες αμάχων έχουν καταγραφεί και από Ειδικές Δυνάμεις της Αυστραλίας, ενώ τα όσα έρχονται στο φως αποτελούν ασφαλώς μόνο την κορυφή του παγόβουνου…

***

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των παραπάνω, ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο επί κυβέρνησης Τραμπ (2018 – 2019), πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων Ρ. Ρίγκαν, Τζ. Μπους και Τζ. Μπους του νεότερου, παραδέχτηκε κυνικά σε συνέντευξή του στο CNN τη συμμετοχή του στο σχεδιασμό πραξικοπημάτων σε άλλα κράτη…

Απαντώντας σε ερωτήματα για τα περσινά έκτροπα στο Καπιτώλιο και αμφισβητώντας το κατά πόσον αυτά συνδέονταν με οργανωμένη απόπειρα πραξικοπήματος από τον τότε απερχόμενο Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, ο Μπόλτον ανέφερε κυνικά: «Ως κάποιος που βοήθησε σε πραξικοπήματα, όχι εδώ αλλά σε άλλα μέρη, λέω ότι απαιτείται πολλή δουλειά!».

Απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο αναφέρθηκε ονομαστικά στα… διδάγματα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας από τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό, ενώ στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως «διαισθάνομαι ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν μου λέτε», ο Μπόλτον απάντησε χαρακτηριστικά ότι «σίγουρα υπάρχουν»…

***

Φυσικά κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα… Ούτε για τα εγκλήματα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, όπως και όλων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ούτε για τον βρώμικο ρόλο των αμερικανικών κυβερνήσεων στον σχεδιασμό και τη στήριξη πραξικοπημάτων για την ανατροπή κυβερνήσεων που δεν στοιχίζονταν με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους.

«Παράπλευρες απώλειες», «έξυπνες βόμβες» και χτυπήματα drone που ισοπέδωσαν ολόκληρα χωριά, γαμήλια γλέντια, κομβόι αμάχων, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, λίγο πιο πριν στη Γιουγκοσλαβία, για να μην πάμε πιο πίσω στα 73 χρόνια της αιματοβαμμένης ιστορίας του ΝΑΤΟ… Ειδικά στο Αφγανιστάν που αφορούν και οι πρόσφατες αποκαλύψεις, μέχρι και μία μέρα πριν την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων πέρσι τον Αύγουστο, για «αποχαιρετιστήριο δώρο» άφησαν «αντιτρομοκρατικό» πυραυλικό χτύπημα σε γειτονιά της Καμπούλ, σκοτώνοντας 7 παιδιά και άλλους τρεις αμάχους…

Από κοντά, ατελείωτος είναι ο κατάλογος των στρατιωτικών πραξικοπημάτων και των «πολύχρωμων επαναστάσεων» που οργανώθηκαν και στηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ, με άφθονη ροή χρήματος, πρακτόρων και οργάνωση αντίστοιχης προπαγάνδας στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού.

Γνωστό είναι επίσης και το τι αφήνουν πίσω τους όλα τα παραπάνω… Η επάνοδος των «Ταλιμπάν» στην εξουσία στο Αφγανιστάν, μετά από συμφωνία με την Ουάσιγκτον που τους άνοιξε το δρόμο, οι κακοφορμισμένες πληγές όπως τα προτεκτοράτα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου στα Βαλκάνια, ο ίδιος ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία για τον οποίο συσσώρευσαν «καύσιμη ύλη» η «πορτοκαλί επανάσταση» του 2004 – 2005, η πραξικοπηματική ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και οι αντίστοιχοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί της ρωσικής αστικής τάξης, αποτελούν μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

***

Η συγκυρία, ωστόσο, που ήρθαν στην επιφάνεια οι παραπάνω αποκαλύψεις και ομολογίες έχει τη σημασία της.

Σήμερα που, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ επιχειρούν να φορέσουν άλλο κοστούμι στον εξελισσόμενο πόλεμο, ως «υπερασπιστές του αμυνόμενου απέναντι στον εισβολέα», ως «προστάτες της δημοκρατίας απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα», ως «άμεμπτοι» κατήγοροι για εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων, σήμερα που στο όνομα αυτών των προσχημάτων προχωράει η νέα διεύρυνση της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, βαθαίνει η πολύμορφη εμπλοκή και της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην παραπέρα ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε θέση μάχης στην ανατολική Ευρώπη, έχει σημασία να μην ξεχνιούνται ποτέ και από κανέναν τα αιματοβαμμένα χέρια τους.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις και ομολογίες ξεσκεπάζουν για πολλοστή φορά τα περί… «σωστής πλευράς της Ιστορίας». Επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι όλες οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μαζί και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι εγκλήματα κατά των λαών, επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ιμπεριαλιστικός πόλεμος χωρίς εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων, δεν υπάρχει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, που να διστάζει να ανάψει «φωτιές», να στηρίξει πραξικοπήματα κ.ο.κ., προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: