Μεξικάνοι αστυνομικοί σκότωσαν στο ξύλο άντρα επειδή δε φορούσε μάσκα – Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του τοπικού κυβερνήτη

O αδερφός του θύματος καταγγέλλει απόπειρα χρηματισμού και απειλές κατά της οικογένειας προκειμένου να μη δημοσιευθεί το βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού.

Τη δική του υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ ζει το Μεξικό αυτές τις μέρες, μετά την αποκάλυψη ότι 30χρονος άνδρας που είχε συλληφθεί στις αρχές Μαΐου επειδή δε φορούσε μάσκα δολοφονήθηκε στα χέρια δημοτικών αστυνομικών που τον έσπασαν στο ξύλο. Ο οικοδόμος Τζοβάνι Λόπες, συνελήφθη στην πόλη Ixtlahuacán de los Membrillos και ο αδερφός του περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τον έπιασαν οι αστυνομικοί και το βασάνισαν: “Οι αστυνομικοί ήρθαν να πραγματοποιήσουν έφοδο για άτομα που δε φορούσαν μάσκα. Είχαμε σκοπό να δειπνήσουμε κι εκείνοι ήρθαν και μας επιτέθηκαν. 10 αστυνομικοί περίπου άρπαξαν εμένα και τον αδερφό μου, αλλά εγώ κατάφερα να ξεφύγω ενώ εκείνον τον χτυπούσαν, τον βασάνιζαν, τον έπνιγαν. Εκείνη τη στιγμή άρχισα να καταγράφω με την κάμερα”. Ο ίδιος πήγε μετά στο αστυνομικό τμήμα όπου απλά του είπαν πως ο αδερφός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο Λόπες ξεψύχησε την επόμενη μέρα από εγκεφαλικές κακώσεις, σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του, ενώ είχε επίσης πυροβοληθεί στο πόδι. Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης Eduardo Cervantes Aguilar διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό, ωστόσο ο αδερφός του θύματος μέσω τρίτου ατόμου κατηγορεί το δήμαρχο ότι πρόσφερε 200.000 πέσος προκειμένου να μη δημοσιοποιηθεί το βίντεο της αστυνομικής αγριότητας, που έκτοτε κάνει το γύρο του διαδικτύου. Υποστήριξε επίσης ότι ο δήμαρχος απείλησε τη ζωή της οικογένειας σε περίπτωση δημοσιοποίησης της υπόθεσης, κάτι που εκείνος αρνείται.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο κυβερνήτης της επαρχίας Jalisco, Enrique Alfaro, δηλώνει ότι το περιστατικό ήταν “μια αγριότητα” και δεσμεύτηκε ότι οι αρχές θα ρίξουν φως στην υπόθεση. Ωστόσο η κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη για τις ευθύνες του και στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει το “Έξω Alfaro” είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει και το ΚΚ Μεξικού.

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο βραβευμένος σκηνοθέτης Γκιγέρμο ντελ Τόρο, σημειώνοντας πως μετά από ένα μήνα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση και δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: