Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αϊτή με καλλιτεχνικό άρωμα

Οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους γνωστοί μουσικοί και DJ διεκδικούν την παραίτηση του προέδρου Jovenel Moïse, που κατηγορείται μεταξύ άλλων για σωρεία υποθέσεων διαφθοράς.

Ενώ η προσοχή διεθνώς είναι στραμμένη στις εξελίξεις στο Εκουαδόρ, όπου σήμερα επετεύχθη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών, στην Αϊτή επί μήνες, από τον περασμένο Φλεβάρη για την ακρίβεια, ο λαός διεκδικεί την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Jovenel Moïse με μαζικές διαδηλώσεις που βρίσκουν ωστόσο συγκριτικά ελάχιστη κάλυψη στα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Μoïse, που βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν τρία χρόνια, κατηγορείται για σειρά υποθέσεων διαφθοράς, έκρηξη τιμών, έλλειψη καυσίμων, νοσοκομείων και καλπάζοντα πληθωρισμό, που ανήλθε σε 22,6% για το μήνα Σεπτέμβρη. Επιπλέον, παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο πρόεδρος δεν έχει αποκαταστήσει 24ωρη ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα, που μαστίζεται από συχνές διακοπές ρεύματος.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε άλλη μια τεράστια διαδήλωση, στην οποία εξέχοντα ρόλο είχαν δημοφιλείς καλλιτέχνες της χώρας. Ανεβασμένοι σε φορτηγό με ενισχυμένα συστήματα ήχου, μουσικοί και DJ της χώρας απαίτησαν τραγουδώντας στην κρεολή γλώσσα του νησιού από τον πρόεδρο «να φύγει».

Η διαδήλωση ξεκίνησε σε δύο μέρη, μία κοντά στο προεδρικό μέγαρο και η άλλη κατά μήκος του δρόμου του αεροδρόμιο, με τα πλήθη τελικά να συναντώνται και, κουνώντας κλαδιά δέντρων να φωνάζουν «Κάτω ο Jovenel». Περαστικοί τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό, δίνοντάς τους νερό.

Η διαδήλωση της Κυριακής ήταν ειρηνική, αλλά οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν πως μόνο «Αν ο Jovenel φύγει σήμερα θα έχει σχολείο αύριο». Παρότι τα σχολεία έχουν ανοίξει από τις 9 Σπετέμβρη, περίπου 2 εκ. μαθητές δεν πηγαίνουν στην τάξη λόγω των διαδηλώσεων, ενώ και πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές καθώς διανύουμε πλέον την πέμπτη συνεχή εβδομάδα διαδηλώσεων.

Από το Φλεβάρη, 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με πιο πρόσφατο το θάνατο του ρεπόρτερ Néhémie Joseph, που φαίνεται πως στοχοποιήθηκε για τη ζωντανή κάλυψη που πρόσφερε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πόλη Μιρεμπελαί, έξω από την πρωτεύουσα Port-au-Prince.

H διαδήλωση διήρκεσε πάνω από επτά ώρες, διαψεύδοντας την κυβερνητική προπαγάνδα, ότι οι διαδηλωτές υποκινούνται από δωροδοκίες. Μέχρι στιγμής πάντως, ο Moïse παραμένει αδιάλλακτος, έχοντας κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις μετά την αναζωπύρωση των κινητοποιήσεων, με τελευταία μία έξω από επιχείρηση στο Petionville, ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες περί διαφθοράς που του αποδίδονται.

Με πληροφορίες από Miami Herald

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: