Λίστα θανάτου με πρόσβαση στα αστυνομικά αρχεία ετοίμαζαν ακροδεξιοί στη Γερμανία

Πάνω από 25000 πολιτικοί με φιλοπροσφυγική στάση βρίσκονταν στο στόχαστρο της ακροδεξιάς οργάνωσης “Βόρειος Σταυρός”, που διατηρούσε στενούς δεσμούς με τα σώματα ασφαλείας, εν ενεργεία αστυνομικό μέλος και πρόσβαση σε αστυνομικούς υπολογιστές.

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές μέσα από τις στήλες του περιοδικού, στις αποκαλύψεις για τις διασυνδέσεις ακροδεξιών ατόμων κι οργανώσεων με τις δυνάμεις καταστολής και τα σώματα ασφαλείας στη Γερμανία. Φαίνεται πως οι διασυνδέσεις αυτές, δεν αφορούν μόνο τη δραστηριοποίηση μελών της αστυνομίας ή του στρατού σε σχεδιασμούς δυνάμει τρομοκρατικούς, αλλά και τη χρήση των τεχνολογικών δομών των σωμάτων αυτών για τους ίδιους σκοπούς.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που έρχονται στο φως σχετικά με την οργάνωση “Βόρειος Σταυρός” (Nordkreuz), που από το 2017 βρίσκεται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών με την υποψία προπαρασκευής τρομοκρατικού χτυπήματος. Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα περίπου 30 μέλη της ομάδας διατηρούσαν στενούς δεσμούς με την αστυνομία και το στρατό, ενώ τουλάχιστον ένα εξ αυτών ήταν εν ενεργεία μέλος των ειδικών δυνάμεων της κρατικής υπηρεσίας έρευνας εγκλημάτων.

Στόχος της οργάνωσης ήταν μια μαζική επίθεση σε πολιτικούς αντιπάλους, για τους οποίους φαίνεται πως συνέλεγαν στοιχεία μέσω αστυνομικών υπολογιστών, όπως προκύπτει από την κρυπτογραφημένη διαδικτυακή αλληλογραφία των μελών. Η “μαύρη λίστα” περιλάμβανε 25000 περίπου ονόματα και διευθύνσεις πολιτικών από τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα (πλην FDP και AFD) που διακρίθηκαν για τη φιλοπροσφυγική τους στάση κατά τη σχετική κρίση από το 2015 και μετά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και σε τοπικούς πολιτικούς παράγοντες στα κρατίδια του Βραδεμβούργου και του Μεκλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας.

Το ακόμα πιο τρομακτικό είναι πως η ομάδα είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, παραγγείλει 200 σακούλες πτωμάτων, αλλά και μεγάλη ποσότητα οξειδίου του ασβεστίου, το οποίο επιταχύνει την αποσύνθεση και καλύπτει τη μυρωδιά της. Τρία από τα μέλη του “Βόρειου Σταυρού” διώκονται στην πόλη Σβερίν για παράνομη κατοχή πάνω από 10.000 σφαιρών και όπλων διαφόρων τύπων.

Ως τώρα, τα μέλη της οργάνωσης αρνούνται πως επρόκειτο για “λίστες θανάτου”.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται στον απόηχο της δολοφονίας του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε από το νεοναζί Στέφαν Έρνστ στις δύο Ιουνίου έξω από το σπίτι του θύματος στο Κάσελ. Ως κίνητρο της δολοφονίας ο θύτης ανέφερε μια ομιλία του Λίμπκε σε δημοτικό συμβούλιο του 2015 σχετικά με τη δημιουργία κέντρου υποδοχής αιτούντων ασύλου, όπου είχε δηλώσει πως: “Πρέπει να υπερασπιστούμε αξίες εδώ. Κι όσοι δεν θέλουν μπορούν να φύγουν από τη χώρα οποιαδήποτε στιγμή αν δεν τους αρέσει. Αυτή η είναι η ελευθερία κάθε Γερμανού”.

Στο επίκεντρο της κριτικής έχουν βρεθεί και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, καθώς στην ετήσια αναφορά της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών BfV για τις ακροδεξιές οργανώσεις απουσίαζε ο “Βόρειος Σταυρός”. Σύμφωνα με τα υπόλοιπα στοιχεία της αναφοράς, το 2018 παρουσιάστηκε μείωση των συνολικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν από ακροδεξιούς, αλλά αύξηση των βίαιων εγκλημάτων. Παράλληλα, δε λείπει και η λογική εξίσωσης των άκρων, καθώς επισημαίνεται πως υπάρχει άνοδος της υποστήριξης σε “ακροδεξιές, ισλαμιστικές και ακροαριστερές” αντιλήψεις κι οργανώσεις.

Με πληροφορίες από theguardian.com

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: