Λίστα με ονόματα 12000 ναζί που κατέφυγαν στην Αργεντινή ήρθε στο φως

Πολλοί εξ αυτών διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, με χρήματα που αποκτήθηκαν από κατασχέσεις εβραϊκών περιουσιών.

Δεν είναι μυστικό ότι η Αργεντινή αποτέλεσε προτιμώμενο τόπο καταφυγίου ναζί, ανάμεσά τους πολλοί εγκληματίες πολέμου, χάρη στις συχνά ευνοϊκές πολιτικές για εκείνους συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η οικονομική ευρωστία πολλών από αυτούς βασίζονταν στις περιουσίες που είχαν κατασχεθεί από Εβραίους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αποκάλυψη λίστας με 12000 ονόματα ναζί που ζούσαν στην Αργεντινή, πολλοί από τους οποίους είχαν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Τα χρήματα σε αυτούς τους ανενεργούς εδώ και δεκαετίες λογαριασμού προέρχονταν από τις κατασχέσεις περιουσιών που ξεκίνησαν μετά την επιβολή των αντισημιτικών νόμων της Νυρεμβέργης το 1935. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων κατέληξε σε ελβετικές τράπεζες.

Την ανακάλυψη της λίστας έκανε ο ερευνητής Πέδρο Φιλιπούζι, σε μια παλιά αποθήκη του Μπουένος Άιρες. Στην Αργεντινή, στη διάρκεια της δεκαετίας του ’30 υπήρχε ένα φιλοναζιστικό στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο έδωσε τη θέση του το 1938 στην κυβέρνηση του Ρομπέρτο Ορτίζ, ο οποίος δημιούργησε την “Ειδική Επιτροπή για έρευνα Αντιαργεντινών δραστηριοτήτων”, στην οποία συμπεριλήφθηκαν εκείνες των ναζί. Η επιτροπή αυτή κατάσχεσε μια σειρά εγγράφων, ανάμεσά τους και τη λίστα που αποκαλύφθηκε την περασμένη Δευτέρα, στη διάρκεια εφόδου στη ναζιστική “Γερμανική Ένωση Συνδικάτων”. Το 1943 επανήλθε ένα φιλοναζιστικό καθεστώς στην Αργεντινή, το οποίο έκαψε τα τεκμήρια που είχε συγκεντρώσει η επιτροπή, για το λόγο αυτό και η ανακάλυψη αυτής της λίστας θεωρείται πολύ σημαντική.

Οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς των ναζί της λίστας θεωρείται πως είχαν ανοίξει στην Schweizerische Kreditanstalt, σήμερα γνωστή παγκοσμίως ως Credit Suisse. H ίδια η τράπεζα, σχολιάζοντας το εύρημα δήλωσε “πως θα ερευνήσει εκ νέου το θέμα”. Παλιότερα, το ελβετικό τραπεζικό ίδρυμα είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο έρευνας της λεγόμενης επιτροπής Φόλκερ, στο διάστημα 1997-1999, που ερευνούσε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκαν σε θύματα ναζιστικών διώξεων.

Με πληροφορίες από independent.co.uk

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: