Ξεσπάθωσε ο Βίγκο Μόρτενσεν κατά του Vox για χρήση του Άραγκορν στην καμπάνια του

Ο Άραγκορν εμφανίζεται ως “σταυροφόρος” κατά κομμουνιστών, αναρχικών και ΛΟΑΤΚΙ σε ανάρτηση του ακροδεξιού ισπανικού κόμματος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αμερικανοδανού ηθοποιού.

Μπορεί από μυθοπλασία φαντασίας η μόδα αυτή την περίοδο να είναι αποκλειστικά προσανατολισμένη στο Game of Thrones, ωστόσο το ακροδεξιό κόμμα Vox, που στις πρόσφατες ισπανικές εκλογές έκανε την πρώτη του είσοδο στη βουλή της χώρας, θεώρησε καλή κίνηση να εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά μια πιο «κλασική» μορφή, εκείνη του Άραγκορν από τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», που στην κινηματογραφική του εκδοχή είχε ενσαρκωθεί από το διάσημο ηθοποιό Βίγκο Μόρτενσεν. Έτσι λοιπόν, το Vox ανήρτησε μια φωτογραφία στο τουίτερ, όπου εικονίζεται ο χαρακτήρας των βιβλίων και της ταινίας έτοιμος να εφορμήσει ενάντια σε σφυροδρέπανα, σύμβολα της αναρχίας, του αντιφασιστικού κινήματος και των ΛΟΑΤΚΙ, με τη λεζάντα «Ας αρχίσει η μάχη».

Ο ηθοποιός, που μιλά ισπανικά και έχει σπίτι στη Μαδρίτη, δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση αυτή των νοσταλγών του Φράνκο, δημοσιεύοντας κείμενό του στην εφημερίδα Ελ Παΐς, όπου καυτηριάζει έντονα την καπηλεία αυτή του ρόλου του εκ μέρους του Vox και καλώντας παράλληλα σε επαγρύπνηση έναντι της ανόδου της ακροδεξιάς:

Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ αδαής για να νομίζει πως θα ήταν καλή ιδέα να χρησιμοποιήσει το χαρακτήρα του  Άραγκορν από την τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», για να προωθήσει την εκστρατεία ενός ξενοφοβικού, ακροδεξιού κόμματος όπως το Vox. Δεν είναι απλά παράλογο να συνδέει εμένα, τον ηθοποιό που έπαιξε το ρόλο για τον Πήτερ Τζάκσον, έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται για την πλούσια ποικιλία πολιτισμών και γλωσσών που υπάρχουν στην Ισπανία και τον κόσμο, με ένα εθνικιστικό και νεοφασιστικό κόμμα. Είναι ακόμα πιο γελοίο να χρησιμοποιείται ο χαρακτήρας του Άραγκορν, ενός πολύγλωσσου πολιτικού ηγέτη που προασπίζεται τη γνώση και την ενσωμάτωση διαφορετικών φυλών, παραδόσεων και γλωσσών στη Μέση Γη, για να νομιμοποιήσει ένα αντιμεταναστευτικό, αντιφεμινιστικό και ισλαμοφοβικό πολιτικό κόμμα.

Θα γελούσα με την ανικανότητά τους, αλλά το Vox έχει μπει στην ισπανική βουλή με 24 έδρες. Αυτό δεν είναι αστείο, και θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και ενεργή, όπως ο Άραγκορν στο θρύλο του Τόλκιν.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: