“Ξεσηκωνόμαστε” – Τεράστια διαδήλωση αλληλεγγύης στους υπό απόλυση εργάτες της GKN στη Φλωρεντία

Δεκάδες χιλιάδες εργάτες από το βορρά ως το νότο της χώρας κατέκλυσαν την πρωτεύουσα της Τοσκάνης για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους 422 εργάτες της GKN, αλλά και την αγωνία για το δικό τους εξίσου αβέβαιο μέλλον.

Σκηνές άγνωστες εδώ και δεκαετίες έζησε το Σάββατο η πρωτεύουσα της Τοσκάνης Φλωρεντία, καθώς τους δρόμους και τις πλατείες της ιστορικής πόλης κατέκλυσαν δεκάδες χιλιάδες εργάτες από όλη την Ιταλία, για να διαδηλώσουν ενάντια στις απολύσεις 422 εργατών της βρετανικών συμφερόντων πολυεθνικής GKN, αλλά και να διεκδικήσουν λύσεις στα δικά τους προβλήματα, που δε διαφέρουν και πολύ από περιοχή σε περιοχή, αφού προκύπτουν στο κοινό έδαφος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Όπως λένε και οι μεγαλύτερη σε ηλικία εργάτες, που έχουν ακόμα αναμνήσεις από τους πάλαι ποτέ μαζικούς αγώνες περασμένων εποχών “τόσον κόσμο είχαμε να δούμε 20 χρόνια”, προσθέτοντας πως “Αυτή η μάχη δεν είναι μόνο δική μας, αλλά για τη δουλειά όλων των Ιταλών. Αν τους περάσει εδώ, σε ένα εργοστάσιο που δεν είναι σε κρίση, υπάρχει ο κίνδυνος να τους περάσει σε όλη την Ιταλία”.

Αυτό το αντιλαμβάνονται εργάτες από ολόκληρη τη χώρα, που συνέρρευσαν χθες στη Φλωρεντία, από κοντινές πόλεις όπως το Πράτο, αλλά και πιο μακρινές όπως η Ρώμη, η Νάπολη, το Μιλάνο και το Τορίνο, με κεντρικό σύνθημα “Ξεσηκωνόμαστε”. Μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση των κατοίκων της πόλης, που χειροκροτούσαν στα μπαλκόνια και κόρναραν όταν περνούσαν δίπλα από τους διαδηλωτές. Οι συμμετέχοντας κατήγγειλαν τις απολύσεις στην GKN, αλλά και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα δικά τους εργοστάσια, τη συνεχή εκμετάλλευση και το διαρκή κίνδυνο της μεταφοράς των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, όλα αυτά εν μέσω διαρκώς αυξανόμενων “εργατικών ατυχημάτων” στην Ιταλία. “Η προσοχή της κυβέρνησης δεν μπορεί να περιοριστεί σε συλλυπητήρια όταν (οι εργάτες) πεθαίνουν”, σημείωσε ο εργάτος Λούκα Τοσκάνο από το Πράτο, “όλες τις μέρες θα έπρεπε να ασχολείται με τους εργάτες που ζητούν απαντήσεις στον αγώνα κατά της μεταφοράς (εργοστασίων) και την εκμετάλλευση.

Ο αγώνας των εργαζομένων στην GKN ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου, όταν και πληροφορήθηκαν μέσω μέιλ κι ενώ το εργοστάσιο ήταν κλειστό για τις θερινές άδειες, πως θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι εργάτες κατέλαβαν το εργοστάσιο ενάντια στην απόπειρα της εργοδοσίας να το φράξει με έναν στρατό σεκιούριτι, πραγματοποιώντας πολύμορφες κινητοποιήσεις όλους αυτούς τους μήνες, όπως και δικαστικό αγώνα ενάντια στις απολύσεις, με την δικαστική απόφαση να αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το βάρος των συνεπειών των εκατοντάδων απολύσεων για την ευρύτερη περιοχή εξανάγκασε τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής, με επικεφαλής το μητροπολιτικό δήμο της Φλωρεντίας, να ταχθούν στα λόγια τουλάχιστον υπέρ των διεκδικήσεων των εργατών, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση Ντράγκι δια στόματος της υφυπουργού οικονομικής ανάπτυξης Αλεσάντρα Τόντε, περιορίζεται σε επισκέψεις συμπάθειας και την ανακοίνωση “στρογγυλής τράπεζας” στις 20 Σεπτέμβρη, δυο μέρες πριν λήξει το τελεσίγραφο της εταιρείας για τις απολύσεις.

Στη μεγάλη διαδήλωση συμμετείχε με τις δυνάμεις του και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, παρόντος του γγ Μάρκο Ρίτσο, ο οποίος στο τουίτερ σημείωσε:

Μεγάλη διαδήλωση υποστήριξης χθες στoυς εργάτες της GKN διέσχισε τους δρόμους της Φλωρεντίας. Υπενθυμίσαμε στην κυβέρνηση Ντράγκι πως φτάνει πια, ζητήσαμε – αρχής γενομένης από μας τους ίδιους – μια όλο και πιο ισχυρή οργάνωση για να αλλάξουμε το σύστημα.

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: