Κομμουνιστικός δάχτυλος και στον Βρετανικό τύπο

Το νέο θύμα είναι ο Guardian που αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην αμείλικτη αναλυτική διαύγεια της ταξικής προσέγγισης.

Με αφορμή μια ακόμα επίθεση της αστικής τάξης προς το απεργιακό δικαίωμα, ο Guargian διαπίστωσε την ταξική διάρθρωση της καπιταλιστικής οικονομίας και την άνιση αντιμετώπιση των εργατών έναντι των κεφαλαιοκρατών σε ένα πρόσφατο άρθρο του στις 24/7/2022.

Μπορεί ο συντάκτης να απέδωσε την ανάλυση στον Άνταμ Σμιθ, και να απέφυγε επιμελώς να κάνει και την παραμικρή αναφορά στον Κάρολο Μαρξ και τον Φρίντριχ Ένγκελς, αλλά αυτό αλλάζει ελάχιστα τα πράγματα.

Μεταφράζουμε το άρθρο τόσο για τις πληροφορίες όσο και για τον τρόπο γραφής. Προφανώς, η διέξοδος για τους εργάτες μέσα από την οργανωμένη πάλη τους δεν μπορεί να βρει χώρο σε ένα τέτοιο δημοσίευμα, όπως δεν μπορεί να διατυπωθεί και ξεκάθαρα η ανάταση των εργατικών αγώνων.

Δεν πειράζει. Οι εργάτες ξεσηκώνονται απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλον τον κόσμο, από τη Βρετανία μέχρι τη Σρι Λάνκα και το Καζακστάν και η ταξική φύση των σύγχρονων προβλημάτων, που δεν τους επιτρέπει να πάρουν ανάσα, δεν κρύβεται. Οι αστοί βγάζουν από τα ντουλάπια τους όλα τα σκουριασμένα εργαλεία τους, αυτά που οι εργάτες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αχρηστεύσουν εύκολα αν έχουν κέφια.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι, όπως πάντα, ανοιχτό…

Να λατρεύετε τους πλούσιους, να παραμελείτε τους φτωχούς;

Τα λόγια του Άνταμ Σμιθ εξακολουθούν να αποτυπώνουν πώς λειτουργεί η εξουσία

Ένας νόμος που εισάγει την παραβίαση της απεργίας που έχει εγκριθεί από το κράτος είναι το τελευταίο σημάδι ότι οι περιορισμοί ισχύουν μόνο για τους εργαζόμενους. Για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μπορεί να συμβεί ο,τιδήποτε.

Αν θέλετε να δείτε πώς λειτουργούν η τάξη και η εξουσία στη Βρετανία σήμερα, κοιτάξτε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους εφαρμόζεται η «ρύθμιση» στους ανθρώπους της εργατικής τάξης και τις επιχειρήσεις. Στη μία περίπτωση, πρόκειται για την επιβολή ολοένα και αυστηρότερων περιορισμών, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους να αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, εάν με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Στην άλλη περίπτωση, η ρύθμιση περιλαμβάνει την άρση όσο το δυνατόν περισσότερων περιορισμών, ακόμη και όταν κάτι τέτοιο βλάπτει τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων, και με τον πιο τερατώδη τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση υπέγραψε έναν νέο νόμο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν προσωπικό πρακτορείων [εύρεσης εργασίας, ΣτΜ] για να αντικαταστήσουν τους απεργούς – στην ουσία, την παραβίαση απεργίας που έχει εγκριθεί από το κράτος. «Επρόκειτο για ποινικό αδίκημα. Τώρα είναι μια επιλογή για τις επιχειρήσεις», έγραψε στο Twitter ο γραμματέας επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng, αφήνοντας ίσως να διαρρεύσει περισσότερο από ό, τι σκόπευε για την προσέγγιση αυτής της κυβέρνησης.

Ο νόμος είναι μια απάντηση στις απεργίες των σιδηροδρόμων του περασμένου μήνα και στο διαφαινόμενο «καλοκαίρι της δυσαρέσκειας», καθώς πολλοί εργαζόμενοι, έχοντας αντιμετωπίσει μια δεκαετία στασιμότητας των μισθών και εξετάζοντας έναν ρυθμό πληθωρισμού που πλησιάζει τώρα τα διψήφια ποσοστά, αποφάσισαν ότι οι πιο πραγματικές περικοπές μισθών είναι απαράδεκτες.

Είναι επίσης η τελευταία σε μια σταυροφορία διάρκειας 50 ετών, από τον νόμο περί εργασιακών σχέσεων του 1971 και μετά, για να στειρώσει τα συνδικάτα, να καταστήσει τις απεργίες όσο το δυνατόν πιο δύσκολες, να θέσει εκτός νόμου τις περισσότερες μορφές αλληλεγγύης, όπως η δευτερεύουσα πικετοφορία, και να δώσει στις επιχειρήσεις το μεγαλύτερο δυνατό περιθώριο, όχι μόνο για να αποτρέψουν και να σπάσουν τις απεργίες, αλλά και για να απολύσουν τους εργαζόμενους και να αλλάξουν μονομερώς τους όρους εργασίας τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί να εισαγάγει έναν τέτοιο νόμο που παραβιάζει την απεργία. Το μανιφέστο του Συντηρητικού κόμματος του 2015  δεσμεύτηκε να «καταργήσει τους παράλογους περιορισμούς που απαγορεύουν στους εργοδότες να προσλαμβάνουν προσωπικό πρακτορείων για να παρέχουν ουσιαστική κάλυψη κατά τη διάρκεια απεργιών». Αναγκάστηκε να αποσύρει την πρόταση από τον συνδικαλιστικό νόμο του 2016, αφού η επιτροπή ρυθμιστικής πολιτικής έκρινε ότι «δεν είναι κατάλληλη για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται».

Τώρα, [η ρύθμιση, ΣτΜ] έχει βρει το δρόμο της πίσω στο βιβλίο των νόμων. Για τους εργαζόμενους, “ρύθμιση” σημαίνει να ρυθμίζονται στην υποταγή, ακόμη και όταν ο νόμος είναι καταφανώς αβάσιμος· και ακόμη και όταν πολλοί εργοδότες και τα ίδια τα γραφεία εύρεσης εργασίας αντιτίθενται σε αυτό.

Την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση ψήφισε τον τελευταίο αντισυνδικαλιστικό νόμο της, η έρευνα του Grenfell Tower ολοκληρώθηκε, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια δημόσιων ακροάσεων και περισσότερα από πέντε χρόνια από την πυρκαγιά που σκότωσε 72 ανθρώπους στις 14 Ιουνίου 2017. Αυτό που αποκάλυψαν αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι το πραγματικό νόημα του «Αυτό ήταν ποινικό αδίκημα. Τώρα είναι μια επιλογή για τις επιχειρήσεις».

Η έρευνα αποκάλυψε την απόλυτη ανηθικότητα ενός συστήματος που έχει μια υπερβολική περιφρόνηση για τους απλούς ανθρώπους, ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να τους στερήσει τη φωνή τους και τελικά να στερήσει από 72 ανθρώπους τη ζωή τους. Αποκάλυψε την ανικανότητα και τη διαφθορά που σηματοδοτεί μεγάλο μέρος της δημόσιας ζωής στη σύγχρονη Βρετανία. Έχει ρίξει φως σε έναν ιδιωτικό τομέα το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα λόγια του Peter Apps, ενός δημοσιογράφου που έχει παράσχει μερικά από τα πιο πειστικά σχόλια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιδεικνύει «μια ανάλγητη αδιαφορία για οτιδήποτε – ηθική, ειλικρίνεια, ασφάλεια ζωής – που δεν σχετίζεται με την κατώτατη γραμμή».

Οι εταιρείες απέκρυψαν δοκιμές πυρκαγιάς που έδειξαν την καταστροφική αποτυχία της επένδυσης, έλαβαν εν γνώσει τους παραπλανητικά πιστοποιητικά ασφαλείας και πίεσαν προϊόντα για χρήση σε πολυώροφα κτίρια παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό ότι ήταν επικίνδυνα. «Το μόνο που κάνουμε είναι να λέμε ψέματα εδώ μέσα», όπως καυχιόταν ένας υπάλληλος.

Και τους επετράπη να το κάνουν από δημόσιους οργανισμούς και ρυθμιστικές αρχές που, σύμφωνα με τα λόγια του Apps, έδειξαν «μια αποστροφή σε οτιδήποτε διατάρασσε το status quo, έναν κουρασμένο κυνισμό και μια στενόμυαλη επιθυμία να προστατεύσουν τη φήμη των οργανισμών». Δεν υπήρχε μόνο αδιαφορία, αλλά και μια ενεργή επιθυμία να αρθούν τα εμπόδια για να μπορέσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι ήθελαν. Οι εταιρείες είχαν ουσιαστικά τη δυνατότητα να θέσουν τους δικούς τους κανόνες στο όνομα της «μείωσης της γραφειοκρατίας». Το έτος πριν από την πυρκαγιά του Grenfell, η κυβέρνηση μάλιστα φώναξε ότι μείωσε τις επιθεωρήσεις πυρασφάλειας από έξι ώρες σε 45 λεπτά.

Αφού έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά στο Lakanal House στο νότιο Λονδίνο το 2009, ο ιατροδικαστής έκανε συστάσεις για αλλαγές στον κανονισμό πυρκαγιάς. Ο Μπράιαν Μάρτιν, ο αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για τις οδηγίες των οικοδομικών κανονισμών σχετικά με την πυρασφάλεια, απέρριψε τις ανησυχίες ως «άσκοπες», υπονοώντας ότι η κυβέρνηση «λέει στον ιατροδικαστή… δεν σκοπεύουμε να κάνουμε τίποτα». «Έχουμε μόνο καθήκον να απαντήσουμε στον ιατροδικαστή, όχι να της φιλήσουμε τα οπίσθια», έγραψε στους συναδέλφους του και επέμεινε ότι περισσότεροι κανονισμοί δεν ήταν «προς το συμφέρον της UK Plc [της Βρετανικής οικονομίας, ΣτΜ]». Και όλο αυτό το διάστημα, εκείνοι που εξέφρασαν ανησυχίες απορρίφθηκαν ως «ταραχοποιοί».

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση επιμένει σε μια πληθώρα κανονισμών για να χαλιναγωγήσει τις προσπάθειές τους να υπερασπιστούν το βιοτικό επίπεδο. Όσον αφορά την “UK Plc”, οι κανονισμοί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο χαλαροί, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θέτουν σε κίνδυνο, ακόμη και θυσιάζουν, τις ζωές των απλών ανθρώπων.

Η «διάθεση να θαυμάζουμε, και σχεδόν να λατρεύουμε, τους πλούσιους και τους ισχυρούς, και να περιφρονούμε, ή, τουλάχιστον, να παραμελούμε, άτομα φτωχής και κακής κατάστασης», έγραψε ο Άνταμ Σμιθ στο έργο του το 1759 Η θεωρία των ηθικών συναισθημάτων, είναι τόσο «διεφθαρμένη» όσο και «απαραίτητη».

Είναι «διεφθαρμένη» γιατί, όπως το έθεσε στο μεταγενέστερο βιβλίο του, Ο πλούτος των εθνών, καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι «ακμάζουσα και ευτυχισμένη» όταν το «μεγαλύτερο μέρος των μελών είναι φτωχό και δυστυχισμένο». Όμως, υποστήριξε, είναι απαραίτητο «να καθιερώσουμε και να διατηρήσουμε τη διάκριση των τάξεων και της τάξης της κοινωνίας» για να επιτρέψουμε στις αγορές να λειτουργήσουν. Και αφού «η αφθονία των πλουσίων διεγείρει την αγανάκτηση των φτωχών», έτσι και οι πλούσιοι πρέπει να προστατεύονται «από το ισχυρό χέρι του πολιτικού δικαστή που συνεχώς κρατιέται για να τιμωρεί» τους φτωχούς.

Διακόσια πενήντα χρόνια μετά και η προοπτική έχει ελάχιστα αλλάξει. Υπάρχει μεγάλη ηθική αγωνία για την κοινωνική ανισότητα. Υπάρχει επίσης μεγάλη αποδοχή ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει οτιδήποτε είναι «προς το συμφέρον της UK Plc», από την απορρύθμιση έως τις περικοπές στον φόρο εταιρειών. Και πολλή επιμονή ότι ο νόμος πρέπει να προστατεύει τους πλούσιους από την «αγανάκτηση των φτωχών» περιγράφοντας τόσο τα συνδικάτα όσο και τις διαμαρτυρίες. Αυτή είναι η τάξη και η εξουσία στη σύγχρονη Βρετανία.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: