Κομμουνιστικές Νεολαίες από διάφορες χώρες του κόσμου: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! 

Κομμουνιστικές Νεολαίες από διάφορες χώρες του κόσμου υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με τίτλο: «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό!»

Κομμουνιστικές Νεολαίες από διάφορες χώρες του κόσμου υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με τίτλο: «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό!»

Κοινή Ανακοίνωση ΚΚ: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Αυτοτελής πάλη ενάντια στις αστικές τάξεις και τα μονοπώλια!

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες που υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, μέχρι στιγμής, είναι:

 1. Τμήμα Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας
 2. Νέοι Κομμουνιστές Βελγίου
 3. Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας
 4. Κομμουνιστική Νεολαία Βολιβίας
 5. Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Γαλλία
 6. Κομμουνιστική Νεολαία Γουατεμάλας
 7. Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας
 8. Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας
 9. Ένωση Νέων Κομμουνιστών ΗΠΑ
 10. Κίνημα Νεολαίας Κόνολι, Ιρλανδία
 11. Νεολαία του Κόμματος Εργατών, Ιρλανδία
 12. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανία
 13. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία
 14. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Μεξικό
 15. Πανεπαλέζικη Εθνική Ελεύθερη Ένωση Φοιτητών
 16. Κίνημα Νέων Κομμουνιστών, Ολλανδία
 17. Δημοκρατικό Μέτωπο Νεολαίας, Πακιστάν
 18. Ομοσπονδία Δημοκρατικών Φοιτητών, Πακιστάν
 19. Παλαιστινιακή Κομμουνιστική Νεολαία
 20. Παραγουανή Κομμουνιστική Νεολαία
 21. Ένωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας, Ρουμανία
 22. Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), Ρωσία
 23. Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας
 24. Σοσιαλιστική Ένωση Νεολαίας, Σρι Λάνκα
 25. Σοσιαλιστική Ένωση Φοιτητών, Σρι Λάνκα
 26. Λενινιστική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας Τατζικιστάν
 27. Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας
 28. Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας, Τσεχία
 29. Κομμουνιστική Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«1. Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτή την Κοινή Ανακοίνωση τασσόμαστε ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, που αποτελεί μια από τις συνέπειες της τραγικής κατάστασης, που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι έκθετες τόσο οι αστικές, όσο και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις, που για χρόνια πολεμούσαν την ΕΣΣΔ και πρόσφατα γιόρτασαν και τα 30 χρόνια από τη διάλυσή της, αποσιωπώντας το γεγονός πως η παλινόρθωση του καπιταλισμού σήμανε τη διάλυση ιστορικών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και επανέφερε τους λαούς της ΕΣΣΔ στην εποχή της ταξικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

2. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που διεξάγονται στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, συνδέονται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της επέμβασής τους στην περιοχή, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με την καπιταλιστική Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας. Οι επιδιώξεις αυτές κρύβονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που συγκρούονται, προβάλλοντας η καθεμιά διάφορα προσχήματα, όπως της “υπεράσπισης της δημοκρατίας”, της “αυτοάμυνας” και του δικαιώματος “επιλογής συμμαχιών”, της τήρησης των αρχών του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ ή υποτίθεται του “φασισμού”, που εσκεμμένα αποκόβεται από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον αξιοποιεί.

3. Καταδικάζουμε τη δράση των φασιστικών, εθνικιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, τον αντικομμουνισμό και τη δίωξη των κομμουνιστών, τις διακρίσεις σε βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού, τις ένοπλες επιθέσεις της ουκρανικής κυβέρνησης κατά του λαού στο Ντομπάς. Καταγγέλλουμε το γεγονός της αξιοποίησης από τις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους, αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, ακόμη και φασιστικών μορφωμάτων. Την ίδια ώρα απαράδεκτη είναι και η αντικομμουνιστική ρητορική κατά του Λένιν, των μπολσεβίκων και της Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία καταφεύγει η ρωσική ηγεσία για να δικαιολογήσει τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Τίποτε, όμως, δεν μπορεί να αμαυρώσει την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, που ήταν πολυεθνική ένωση ισότιμων Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

4. Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρχικά να αναγνωρίσει την “ανεξαρτησία” των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών στο Ντονμπάς και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ρωσική στρατιωτική επέμβαση, που διεξάγεται με πρόσχημα την “αυτοάμυνα” της Ρωσίας και την “αποστρατιωτικοποίηση” και “απο-φασιστικοποίηση” της Ουκρανίας, δεν έγινε για να προστατευθεί ο λαός της περιοχής, ούτε για την ειρήνη, αλλά για την προώθηση των συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων στα εδάφη της Ουκρανίας, στον σφοδρό ανταγωνισμό τους με τα δυτικά μονοπώλια. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας και είμαστε στο πλευρό τους για να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό που καλλιεργεί η κάθε αστική τάξη. Οι λαοί των δύο χωρών, που έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν από κοινού στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ, αλλά και όλοι οι άλλοι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να ταχθούν με την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, της μιας ή της άλλης συμμαχίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

5. Επισημαίνουμε πως είναι επικίνδυνες οι αυταπάτες που σκορπούν αστικές δυνάμεις, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη “καλύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας” στην Ευρώπη, με παρέμβαση της ΕΕ ή ένα ΝΑΤΟ “χωρίς πολεμικούς σχεδιασμούς και επιθετικά οπλικά συστήματα στα εδάφη του”, ή μια “φιλειρηνική ΕΕ”, ή ένας “ειρηνικός πολυπολικός κόσμος” κ.ο.κ. Όλες αυτές οι εικασίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δρουν αποπροσανατολιστικά για την αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική πάλη, επιδιώκοντας να καλλιεργήσουν μια αντίληψη περί δήθεν δυνατότητας ενός “ειρηνικού ιμπεριαλισμού”. Όμως η αλήθεια είναι πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, όπως και κάθε καπιταλιστική διακρατική ένωση, είναι λυκοσυμμαχίες που έχουν βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα, δεν μπορούν να γίνουν φιλολαϊκές, θα συνεχίσουν να δρουν ενάντια στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και τους λαούς, όπως και ο καπιταλισμός είναι “νύχι – κρέας” με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

6. Καλούμε τους λαούς των χωρών, που οι κυβερνήσεις τους, ειδικά μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο και της Ρωσίας, εμπλέκονται στις εξελίξεις, να παλέψουν ενάντια στην προπαγάνδα των αστικών δυνάμεων που σπρώχνουν τους λαούς στην “κρεατομηχανή” του ιμπεριαλιστικού πολέμου με διάφορα ψεύτικα προσχήματα. Να απαιτήσουν να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, να επιστρέψουν στη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για να αποδεσμευτούν οι χώρες από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

7. Το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων επιβάλλει να ενισχυθεί το ταξικό κριτήριο στην ανάλυση των εξελίξεων, να χαράξουμε τον δικό μας αυτοτελή δρόμο ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό, που παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: