Κλείνει τα σύνορα με τη Βραζιλία η Βενεζουέλα – Φόβοι για εισβολή των ΗΠΑ το ερχόμενο Σάββατο

Κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων, απαγόρευση αναχώρησης πλοίων από τα λιμάνια και στρατιωτικό συναγερμό διέταξε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μπροστά στο ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής με πρόφαση τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας το Σάββατο.

Το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία αποφάσισε η κυβέρνηση τους Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, ενώ εξετάζει και το πλήρες κλείσιμο των συνόρων με την Κολομβία, έχοντας ήδη αποκλείσει κάποια τμήματα κι έχοντας απαγορεύσεις τις πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, οι αρχές προχώρησαν σε απαγορευτικό απόπλου όλων των πλοίων της Βενεζουέλας από τα λιμάνια της χώρας ως την Κυριακή, υπό το φόβο άμεσης εισβολής ακόμα και αυτό το Σάββατο, με πρόσχημα τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Ήδη η ακροδεξιά αντιπολίτευση έχει αναβαθμίσει την επιθετικότητά της, καταλαμβάνοντας την πρεσβεία της χώρας στην Κόστα Ρίκα συνοδεία 100 ατόμων.

Ο αυτοανακηρυχθέν πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα βρεθεί το Σάββατο στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας για την υποδοχή “ανθρωπιστικής βοήθειας” των ΗΠΑ. Οι αρχές της χώρας δεν αποκλείουν αυτή “βοήθεια” να συνοδευτεί από εισβολή αμερικανικών δυνάμεων, μέσω ανάμιξής τους με τους δεκάδες χιλιάδες τηλεμεταφερόμενους οπαδούς της αντιπολίτευσης που θα έρθουν με πούλμαν για τη μεταφορά των φορτίων με τρόφιμα και φάρμακα.

Ο στρατός της χώρας δηλώνει σε “συναγερμό” για την αποτροπή παραβίασης των συνόρων και της εισόδου της “βοήθειας”. Κλειστά είναι επίσης τα θαλάσσια σύνορα με τις Ολλανδικές Αντίλλες, ώστε να αποτραπεί η πρόθεση του Γκουαϊδό να μεταφέρει τα αμερικανικά φορτία από εκεί.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέλσι Ροντρίγκες, κάλεσε το λαό να ενωθεί μπροστά στην απειλή του πραξικοπήματος, αποκαλύπτοντας τον υποκριτικό χαρακτήρα της κίνησης των ΗΠΑ: «Η καλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που μπορούν να δώσουν στον λαό της Βενεζουέλας, είναι η επιστροφή των πόρων που έχουν κλέψει», δήλωσε η πολιτικός.

Με πληροφορίες από telesur και  thepressproject.gr

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: