Κινηματικός τουρισμός αλά γερμανικά

Μπορεί το πακέτο διακοπών για γνωριμία με την Ελλάδα της κρίσης να αποσύρθηκε από τη Guardian λόγω γενικής κατακραυγής, στην πραγματικότητα όμως η ιδέα είναι αρκετά παλιά και υλοποιείται με αξιοσημείωτη επιτυχία από την “αριστερούτσικη” γερμανική εφημερίδα taz ήδη από το 2015.

Τις τελευταίες ημέρες σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως ένα πακέτο διακοπών που προσέφερε η εφημερίδα Guardian για γνωριμία με τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα. Η κατακραυγή ήταν μεγάλη, η προσβολή μεγαλύτερη και τελικά το πακέτο διακοπών αποσύρθηκε.

Όμως η Ελλάδα της κρίσης είναι ατελείωτη πηγή έμπνευσης για νέους τύπους τουρισμού. Ήδη από το 2015 η γερμανική εφημερίδα taz διοργανώνει ταξίδια στην Ελλάδα, με ένα, ας πούμε, πιο κοινωνικό και κινηματικό προφίλ. Γενικά, η εφημερίδα πραγματοποιεί ταξίδια σε διάφορους εναλλακτικούς προορισμούς όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα της: Ιράν, Κόσοβο, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη κοκ. Τέτοια μάλιστα ήταν η επιτυχία του πρώτου  ταξιδιού υπό τον τίτλο “Καινοτόμες πρωτοβουλίες κατά της οικονομικής κρίσης, που εκείνη τη χρονιά βραβεύτηκε από το περιοδικό GEO-Saison ανάμεσα σε 250 υποψηφιότητες ως το πρώτο στην κατηγορία “Σύντομες αποδράσεις”. Όπως σημείωνε η κριτική επιτροπή: “Σπάνια ένα ταξίδι πραγματεύτηκε και κατέστησε τόσο εμφανή κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα με τέτοια συνέπεια”. Ουάου, που θα ‘λεγε κι ο Γιάνης. Η εφημερίδα αυτή είναι κάτι σαν την ΕΦΣΥΝ της Γερμανίας. Ξεκίνησε στα τέλη του 70 με ένα κινηματικό προφίλ και πλέον είναι κάτι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Υπέρ γενικά των πολύχρωμων κινημάτων αλλά εντάξει η κρίση απαιτεί θυσίες κλπ.

Το φθινόπωρο του 17 λοιπόν η εφημερίδα διοργάνωσε ένα ακόμα ταξίδι για τους αναγνώστες της με ένα πρόγραμμα- φωτιά. Καταρχάς, διαμονή στα Εξάρχεια για να ζήσουν από κοντά τον κινηματικό παλμό. Επίσκεψη στο σημείο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου και στο Πολυτεχνείο. Εν συνεχεία, επισκέψεις σε ΜΚΟ για να δουν το προσφυγικό πρόβλημα. Επίσκεψη στο City Plaza που έχει αναδειχθεί σε πολύ σημαντικό προορισμό για κάθε κινηματικό που σέβεται τον εαυτό του. Βόλτα με άστεγο πωλητή της Σχεδίας σε «στέκια αστέγων» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, πάντως αποτελεί σταθερό κομμάτι του προγράμματος, από την αρχή των εν λόγω εκπαιδευτικών εκδρομών). Επίσκεψη στα γραφεία της ΕΦΣΥΝ και της Αυγής (γιατί είμαστε αριστεροί και κινηματικοί όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως). Συζήτηση με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην Ελλάδα. Προφανώς, τους εξήγησαν τον τιτάνιο αγώνα για το σοσιαλισμό με μνημονιακό πρόσωπο για να ξέρουν και οι άνθρωποι. Αν τύχει, συμμετοχή και σε διαδήλωση. Δε γνωρίζουμε αν πήγαν στα εξαιρετικά προστατευμένα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά ήταν πάνω – κάτω τα κινηματικά μέρη του ταξιδιού. Υπήρξαν και επισκέψεις σε αρχαιολογικά μνημεία, φαγητό και ελληνικό γλέντι. Δεν υπήρξε δυστυχώς αυτή τη φορά παρακολούθηση του έργου των Ατενίστας, που στο πρώτο ταξίδι εκθειάζονταν για το έργο τους σε εγκαταλελειμμένα πάρκα, σχολεία και παιδικές χαρές. Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί αν μη τι άλλο θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να αναβιώσουν οι Ατενίστας το ανδραγάθημα των Χριστουγέννων του 2013, όταν είχαν ντύσει με πουλοβεράκια δέντρα της Αθήνας. Αν μη τι άλλο, οι Γερμανοί ακτιβιστές ως πιο κοσμοπολίτες θα ήταν σε θέση να εκτιμήσουν την κίνηση, σε αντίθεση με τα βαλκανικά λιμοτάγαρα.

Φωτό από δράση των Ατενίστας που συγκίνησε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες

Παρά τη μικρή αυτή παράλειψη του προγράμματος, οι συμμετέχοντες πέρασαν, κατά γενική ομολογία, πολύ καλά. Θεώρησαν ότι κατάλαβαν τι γίνεται στην Ελλάδα, τρόμαξαν αρκετά όταν συνέβησαν τα κλασικά επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και αναρχικών γιατί εντάξει είμαστε εναλλακτικοί αλλά δεν παύει να είμαστε και Γερμανοί. Και επειδή έτυχε να είναι στην Ελλάδα κοντά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έμαθαν και το ρόλο της Ελλάδα στον αντιφασιστικό αγώνα, την έκταση του οποίου δε γνώριζαν. Όπως ήταν αναμενόμενο, συνταγή που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις, κι έτσι μες στο 2018 η εφημερίδα δεν προγραμματίζει ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία ταξίδια στην Αθήνα, εκ των οποίων το πρώτο ολοκληρώθηκε μόλις χθες, ενώ τα άλλα δυο έχουν μόνο περιορισμένο αριθμό θέσεων ακόμα, όπως μας πληροφορεί η σχετική ιστοσελίδα.

Το πρόγραμμα ακούγεται κάπως ασαφές αυτή τη φορά, φαίνεται όμως πως θα έχει έμφαση περισσότερο στον ανθρωπιστικό, παρά στον κινηματικό τομέα, κι αν κρίνουμε από τη φωτογραφία, υπάρχει μια ελπίδα επανασύνδεσης με τους Ατενίστας. Αμήν. Στο κείμενο φιλοξενείται και η δήλωση μιας εμβληματικής μορφής της Αριστεράς, του διευθυντή του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως Δημήτρη Παντερμαλή,  ο οποίος μας διαβεβαιώνει ότι “αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά σύντομα τα πράγματα θα τραβήξουν την ανηφόρα”. Εξάλλου οι υπεύθυνοι καθησυχάζουν τους υποψήφιους συμμετέχοντες ότι θα έχουν χρόνο αν θέλουν να επισκεφτούν την Ακρόπολη και τα μουσεία, μη νομίζουν οι άνθρωποι πως θα είναι όλη μέρα μες στους άστεγους και τους πρόσφυγες και τρομάξουν. Για να τους παροτρύνει μάλιστα ακόμα περισσότερο, η taz πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους ότι το ταξίδι προσφέρεται χωρίς άφιξη ώστε “να μπορείτε να συνδυάσετε τις πέντε μέρες στην Αθήνα με ένα εξατομικευμένο πακέτο διακοπών στην Ελλάδα”. Τι καλύτερο από το να έχεις επισκεφτεί μια Μύκονο πριν βουτηχτείς στη μαυρίλα της μνημονιακής μεγαλούπολης για να κάνεις το αριστερό παραθεριστικό σου καθήκον; Αυτό θα πει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Μόνη μας παρατήρηση ότι στο τελευταίο τους κείμενο οι συντάκτες αναπαράγουν άκριτα την προπαγάνδα για 30% ανεργία, κι ότι υπάρχουν άνθρωποι που περιθάλπονται από ΜΚΟ γιατί δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ελπίζω η κυβέρνησή μας να μην αφήσει αναπάντητα αυτά τα εξ οικείων βέλη και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, σε κάποιο από τα επόμενα ταξίδια.

Mariori

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: