Κεμάλ Οκουγιάν: “Δεν υπάρχει είμαστε με τον καπιταλισμό και το ΝΑΤΟ, αλλά ενάντια στον Ερντογάν”

“Ως ΤΚΡ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να φωτίσουμε τα σκοτάδια που κυβερνούν τη χώρα μας. Δε θα παραδώσουμε το λαό μας αβοήθητο.”

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε πριν λίγες μέρες στο πόρταλ του ΤΚΡ ο γγ του κόμματος, Κεμάλ Οκουγιάν, με αφορμή το 13ο συνέδριο που πλησιάζει σε λίγες μέρες, συμπίπτοντας με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου εργατικού κόμματος στην τουρκική ιστορία. Ο Οκουγιάν αναφέρθηκε σε αυτό, αλλά και σε άλλα επίκαιρα θέματα, όπως τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ψευδεπίγραφη αστική αντιπολίτευση που προσπαθεί να αθωώσει το κοινωνικό σύστημα και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς περιορίζοντας την κριτική στο πρόσωπο του Ερντογάν, αλλά και τα επόμενα σχέδια επέκτασης του κόμματος, οργανωτικά και επικοινωνιακά.

Το ΚΚ Τουρκίας θα διεξαγάγει το 13ο συνέδριό του φέτος με το σύνθημα “Το Επαναστατικό Κόμμα στα 100 του χρόνια, το κόμμα της Επανάστασης”. Άρα, ποιοι θα είναι οι βασικοί στόχοι του ΤΚΡ στα 100 χρόνια της ίδρυσής του;

Το κόμμα μας στην πραγματικότητα έχει μόνο ένα στόχο: Να τερματίσει την καπιταλιστική εκμετάλλευση στην Τουρκία, και να ιδρύσει ένα κοινωνικό σύστημα ισότητας. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης της πάλης αυτής για το σοσιαλισμό κατά την 100η επέτειο της ίδρυσης του κόμματός μας.

Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που έχει χάσει την ελπίδα γι’ αυτό το διεφθαρμένο κοινωνικό σύστημα, αλλά βασίζεται ακόμα στον ανθρωπισμό. Γι’αυτό, ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρονται περισσότερο για μας, προσέχουν περισσότερο τις θέσεις μας και θέλουν να μπουν στις γραμμές του ΤΚΡ αυξάνεται ραγδαία. Δουλεύουμε από καρδιάς για να συναντήσουμε το κόμμα μαζί τους. Στις 10 Σεπτέμβρη είναι τα γενέθλιά μας και θα υπάρξει μια πλατιά συμμετοχή νέων μελών καθώς ετοιμαζόμαστε για το συνέδριο στα 100 μας χρόνια. Επιπλέον, θα αυξήσουμε τον αριθμό των μελών και φίλων, δρώντας ενιαία σε πολλές περιπτώσεις. Επιδιώξουμε να γίνουμε ένα πιο εκτεταμένο, οργανωμένο, παραγωγικό, αποτελεσματικό και ενεργό πολιτικό κόμμα ως αποφασιστική πρωτοπορία της εργατικής τάξης.

Επιπλέον, επιβλέπουμε όλους τους τομείς δραστηριότητας του κόμματος. Φέτος θα γίνει και συνέδριο. Τα συνέδρια είναι πολύ σημαντικά για μας για τις πολιτικές που ακολουθεί το ΤΚΡ, γιατί συζητάμε και αναφέρουμε αναλυτικές εκτιμήσεις σχετικά με την πραγματική κατάσταση που αφορά την Τουρκία και όλο τον κόσμο, ενώ εξεταζόμαστε και ασκούμε αυτοκριτική με ειλικρίνεια και ευθύτητα, καλώντας τα μέλη του κόμματος να αναλάβουν ευθύνες μέσα στο κόμμα.

Λέτε λοιπόν πως δε θα υπάρξει κούρσα για την ηγεσία του κόμματος…

Ναι, δεν υπάρχει τέτοια κούρσα, γιατί το κόμμα μας δεν έχει σύστημα “καρέκλας”. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη συλλογική δουλειά, βασισμένη στην ενιαία λειτουργία του κομματικού μηχανισμού. Φυσικά, τα άτομα είναι σημαντικά, κάποιοι από μας παίζουν πιο κρίσιμους ρόλους εντός κόμματος, αλλά αυτό που πραγματικά είναι αποφασιστικό για μας είναι η συλλογική μας πάλη. Κανείς δεν είναι πάνω από τον αγώνα του κόμματος για το σοσιαλισμό.

Μετά την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, γράψατε ένα άρθρο επικρίνοντας τη συμμαχία της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης – αποτελούμενη από το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP και το φασιστικό σύμμαχό του ΙΥΙ – και το ρόλο της σε αυτή την αντιδραστική κίνηση της πολιτικής εξουσίας. Μετά από αυτό, το ΤΚΡ έβγαλε ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας τη θέληση άρνησης συνεργασίας με τους πολιτικούς παράγοντες που αποτελούν την αστική αντιπολίτευση προς όφελος της αντικοσμικής, αντιδραστικής νοοτροπίας της τουρκικής κυβέρνησης, όπως αυτή εκδηλώθηκε ξανά μέσα από την Αγιά Σοφιά. Μπορείτε να δώσετε λεπτομέρειες γι’αυτό το ζήτημα;

Έγραψα πως η κίνηση του ΑΚΡ να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, χώρο λατρείας, είναι μια επιχείρηση ενάντια στην συμμαχία της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Να σας πω πολύ σύντομα: Η κυβέρνηση θέλει η αντιπολιτευτική συμμαχία να εγκαταλείψει και να χάσει τα κοινωνικά στρώματα με έντονα κοσμικά συναισθήματα. Με άλλα λόγια, η πολιτική εξουσία στην Τουρκία δίνει χώρο στην κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, ειδικότερα το CHP, να φέρει σε πέρας την παρούσα αντικοσμική του στάση.  Το ΑΚΡ αρχικά ένιωθε άβολα με την κλίση του CHP προς τα δεξιά. Παρότι η πολιτική εξουσία προσπάθησε πολύ να αλλάξει αυτή την ιδεολογική μετατόπιση στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχει αποτύχει ως τώρα γιατί η ηγεσία του CHP είναι πολύ αποφασισμένη να διατηρήσει τη δεξιά της στάση. Και τώρα το ΑΚΡ προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική στήριξη της αντιπολίτευσης στη χώρα, τα πιο ενεργά τμήματα της κοινωνίας είναι εκείνα που ακόμα έχουν έντονα κοσμικά συναισθήματα και φτωχοποιούνται διαρκώς. Η πολιτική εξουσία ποτέ δε θα φοβόταν τις εκλογές ή οτιδήποτε άλλο όταν οι άνθρωποι με έντονα κοσμικά συναισθήματα δεν έχουν την ενέργεια να αντισταθούν στις πολιτικές του ΑΚΡ.

Παρότι φαίνεται τα εθνικιστικά ή ισλαμιστικά τμήματα της αντιπολίτευσης να είναι ευκολότερο να συμβιβαστούν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι πιο πιθανό να διαλυθούν σε μια σκληρή πάλη κατά της πολιτικής εξουσίας. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώξει την εξάλειψη των κοσμικών θυλάκων της Τουρκίας που ανθίστανται στο ισλαμιστικό της σχέδιο. Ακριβώς γι’αυτό το κάλεσμά μας απευθύνεται σε αυτά τα τμήματα. Πολιορκούνται από τον ισλαμισμό και τις οικονομικές δυσκολίες. Το παρόν αντιπολιτευτικό μπλοκ στην Τουρκία είναι ένα μέρος αυτής της “πολιορκίας” που περιορίζει τους ανθρώπους στη φτώχεια και την αντιδραστική νοοτροπία της πολιτικής εξουσίας.

Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου πως δεν υπάρχει “Ας συμβιβαστούμε με τον καπιταλισμό, την ισλαμιστική αντίδραση και το ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να αντιταχθούμε στον Ερντογάν”. Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση προσπαθεί να επιβάλλει συνεχώς αυτή την ιδέα στο λαό. Τότε, γιατί είμαστε ενάντια στον Ερντογάν.

Το ΤΚΡ καλεί το λαό να μπει στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αν είσαι ήδη μέλος άλλου πολιτικού σχηματισμού, ας παλέψουμε στη βάση κοινών αρχών σε τρία βασικά ζητήματα – τον ιμπεριαλισμό, την ισλαμοποίηση και την εξάλειψη του καπιταλισμού. Αν όμως μας προτείνουν να αποδεχτούμε την ΕΕ, κάποιους καπιταλιστές κατά του ΑΚΡ που “στηρίζουν τη δημοκρατία”, κάποιες αντικυβερνητικές ισλαμικές σέχτες ή τους φιλελεύθερος, δε θα γίνουμε μέρος τέτοιων διεφθαρμένων συμμαχιών που απλά θα στρώσουν το δρόμο για αδιέξοδα, αντί για ελπίδες στο λαό της Τουρκίας. Ως ΤΚΡ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να φωτίσουμε τα σκοτάδια που κυβερνούν τη χώρα μας. Δε θα παραδώσουμε το λαό μας αβοήθητο.

Υπογραμμίζοντας πως η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να ξεπεράσει πολύ πιο απελπιστικές περιόδους στη διάρκεια της ιστορίας, το ΤΚΡ λέει στην ίδια πρόταση: “Όσο εκείνοι που στέκονται στο πλευρό της δικαιοσύνης, της ισότητας και του διαφωτισμού ενάντια στο σκοταδισμό κάνουν το καθήκον τους, η ανθρωπότητα για άλλη μια φορά θα ξεπεράσει το σκοτάδι που δημιουργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού.”. Είχατε την ευκαιρία να μετρήσετε την δημόσια απόκριση σε αυτή την πρόταση;

Πρέπει να πω ότι το κόμμα μας λαμβάνει μεγάλη προσοχή. Δεν πρόκειται για μια άδεια προπαγανδιστική φράση, ούτε για υπερβολική αισιοδοξία. Μπορώ ακόμα και να επικρίνω το κόμμα μας ότι το ΤΚΡ δεν έχει καταφέρει ακόμα να αξιοποιήσει αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον. Όλη μας η προσπάθεια είναι να εξαλείψουμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα που εμείς προκαλούμε.

Αρχίσαμε να εγκαινιάζουμε τοπικά γραφεία σε πολλές πόλεις πέρσι. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα. Τώρα στόχος μας είναι να ανοίξουμε γραφεία σε κάθε γωνιά της Τουρκίας γιατί το ΤΚΡ πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη τη χώρα.

Καθώς το 13ο συνέδριο θα γίνει κατά την 100η επέτειο από την ίδρυσή του, το ΤΚΡ αποφάσισε να αναστείλει το καθημερινό του podcast, τη Φωνή του ΤΚΡ, που είχαν αυξηθεί στη διάρκεια της πανδημίας και την εβδομαδιαία του εφημερίδα ‘‘Boğun Eğme!’’  (Μην παραδίνεσαι). Τι είδους εκδοτικές και μιντιακές δραστηριότητες σχεδιάζετε να συνεχίσετε στη νέα περίοδο;

Σήμερα, η φωνή του κόμματός μας θα είναι πολύ πιο ισχυρή και θα πρέπει να φτάσει σε περισσότερους. Εξετάζουμε τα έντυπά μας για να βελτιωθούν και να ενισχυθούν.

Αναμφίβολα, οι ψηφιακές πλατφόρμες γίνονται όλο και σημαντικότερες στο σύγχρονο κόσμο. Για παράδειγμα, ως podcast, η φωνή του ΤΚΡ έφτανε στο ακροατήριο κάθε πρωί για ένα χρόνο και προσέλκυσε μεγάλη προσοχή. Πολλά μέλη του κόμματός μας συνέβαλαν στην προετοιμασία αυτού του podcast. Στην εγγραφή, το μοντάζ και την προώθηση… Τακτικές εκπομπές, διαδικτυακή τηλεόραση, δουλεύουμε πάνω σε όλα αυτά.

Ωστόσο κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα, όχι για διακοπές, αλλά για καλύτερες και δυνατότερες εκπομπές και εκδόσεις. Θα είμαστε ήδη στους δρόμους, τους χώρους εργασίας, τις γειτονιές, να μοιράζουμε φυλλάδια και μπροσούρες. Έτσι, θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας. Εργάτες, φτωχοί χωρικοί, διανοούμενοι, βιοτέχνες: Το ΤΚΡ είναι το κόμμα σας! Αυτό ισχύει και για τους κομμουνιστές που είναι πιστοί στο πρόγραμμα και τους στόχους του ΤΚΡ, που ήταν οργανωμένοι παλιά στο κόμμα μας και τώρα παραμένουν σε απόσταση για συγκεκριμένους λόγους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: