Κάτω ο “νόμος – σκλάβων” – Ως και 400 ώρες επιπλέον υπερωρίες το χρόνο σχεδιάζει η Ουγγρική κυβέρνηση

Πορείες, απεργίες και αποκλεισμούς δρόμους προαναγγέλλουν τα συνδικάτα στη χώρα.

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα συνδικάτα στην Ουγγαρία, που καλούν αύριο σε μεγάλη διαδήλωση στη Βουδαπέστη. Η κινητοποίηση έρχεται μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων των συνδικαλιστών με την κυβέρνηση για την απόσυρση της «μετάρρυθμισης» του Εργατικού Δικαίου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο πλέον οι εργοδότες θα έχουν δικαίωμα να απασχολούν εργαζόμενους για ως και 400 ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου. Επιπλέον, οι ώρες υπερωριακής εργασίας δε θα υπολογίζονται πλέον εντός ενός έτους, αλλά εντός τριών. Ήδη οι εργαζόμενοι αποκαλούν τον νομοσχέδιο «Νόμο Σκλάβων».

Στην ανακοίνωση των συνδικάτων αναφέρεται: «Οι κυρίαρχοι ξεκίνησαν μια επίθεση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Θέλουν να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους σε 50 μέρες υπερωριακής απασχόλησης, να φέρουν το δημόσιο τομέα σε ακόμα δυσκολότερη θέση και βρίσκεται σε κίνδυνο η ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ουγγρικής Συνδικαλιστικής Ένωσης, δεν αποκλείεται η οργάνωση απεργιών και αποκλεισμών δρόμων.

Ήδη κάποια συνδικάτα όπως στην πόλη Βέσπρεμ έχουν προαναγγείλει αποκλεισμούς δρόμων από την Τετάρτη το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από πέρσι η κυβέρνηση του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν προσπαθεί να περάσει την αύξηση των νόμιμων υπερωριών. Τότε υπαναχώρησε κάτω από την πίεση των συνδικάτων και λόγω προεκλογικής περιόδου. Το κυβερνών κόμμα Fidesz επικαλείται την ευρωστία της ουγγρικής οικονομίας για το μέτρο, παρουσιάζοντάς το ως «ευκαιρία» για όποιον «θέλει να δουλέψει και να κερδίσει περισσότερα», «χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια», όπως βαφτίζει τα εργασιακά δικαιώματα.

Ήδη στη χώρα ισχύει το δικαίωμα 250 υπερωριών το χρόνο, που παραβιάζεται πάντως συστηματικά, κυρίως στη βιομηχανία και το εμπόριο. Οι εργαζόμενοι φοβούνται πως μια νέα αύξηση θα οδηγήσει σε ως και 800 ώρες υπερωριακής απασχόλησης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον προγραμματισμό της ζωής, αλλά ακόμα και την υγεία των εργαζομένων.

Ενθουσιώδης πάντως είναι η υποδοχή του νομοσχεδίου από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που εδώ και χρόνια μετακινούν μαζικά τα εργοστάσιά τους στη χώρα, πιέζοντας την κυβέρνηση της χώρας να τους διαθέσει το «απαραίτητο εργατικό δυναμικό».

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική, στην οποία “διαπρέπει” ο Ορμπάν, πάει πάντα χέρι – χέρι με μέτρα ενάντια συνολικά στην εργατική τάξη, χρησιμοποιώντας παράλληλα τους “ξένους” ως αποδιοπομπαίους τράγους για να μπορεί να περνά πιο απρόσκοπτα τα αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Δεν πειράζει, ας βράσουν στο ζουμί τους!
    Δεν τους άρεσε ο σοσιαλισμός γιατί λέει καταπατούνταν τα……ανθρώπινα δικαιώματα. Ας τα βρουν λοιπόν με τον καπιταλισμό!
    Κι εξ άλλου, οι Ούγγροι εργαζόμενοι (και όχι μόνο αυτοί), είναι άμοιροι ευθυνών για την τύχη τους? Τον Όρμπαν, ποιός τον ψήφισε? Ο φούφουτος?

Κάντε ένα σχόλιο: