Κατατέθηκε και επίσημα από την Ελληνική Πρωτοβουλία το αίτημα για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στους γιατρούς της Κούβας

Κατατέθηκε στο αρμόδιο Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ, η επίσημη πρόταση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία “Henry Reeve”, για την πρωτοπόρα διεθνή δράση της στη μάχη κατά της πανδημίας.

Κατατέθηκε στις 30 Σεπτέμβρη 2020 στο αρμόδιο Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ, η επίσημη πρόταση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία “Henry Reeve”, για την πρωτοπόρα διεθνή δράση της στη μάχη κατά της πανδημίας. Η πρόταση θεωρήθηκε έγκυρη και καταχωρήθηκε.

Την πρόταση κατέθεσε  ο ομότιμος καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου Γιάννης Μηλιός, ο οποίος έκανε τις απαραίτητες διαδικασίες, μετά από εξουσιοδότηση της Τιμητικής Επιτροπής των 600 προσωπικοτήτων που έχει ιδρυθεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Η Τιμητική Επιτροπή  αντιπροσωπεύει την Ελληνική Πρωτοβουλία για το Nόμπελ Ειρήνης 2021 στους γιατρούς της Κούβας, η οποία ιδρύθηκε στις 28 Μάρτη 2020, και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 υπογραφές υποστήριξης του αιτήματος.

Η πρωτοβουλία εξαπλώθηκε συσπειρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, αλλά και οργανώσεις αλληλεγγύης, οργανώσεις, συνδικάτα, Δήμους, συλλόγους, που  παλεύουν να αναδειχθεί το αληθινό αλληλέγγυο και τόσο ανθρώπινο πρόσωπο της Κούβας, η οποία το αποδεικνύει με κάθε της δράση, προσφέροντας τις υπηρεσίες της κατά μήκος και πλάτος του πλανήτη, στέλνοντας γιατρούς, καθηγητές και όχι βόμβες, ιδίως στους φτωχούς λαούς ή σε όποιους της το ζητήσουν. Άκρως αναγκαία πράξη για όσους αγαπούν την αλήθεια, εφόσον η Κούβα συκοφαντείται τόσο άγρια από όσους  υπηρετούν  συμφέροντα  που υποκύπτουν στους εκβιασμούς των ΗΠΑ.

Η Ιατρική Ταξιαρχία “Henry Reeve” με αλτρουισμό καταπολεμά τον covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα σε έξι μήνες ανέπτυξε 3.700 επαγγελματίες υγείας σε 38 χώρες, που περιέθαλψαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η δράση της είναι η συνέχεια της παράδοσης της επαναστατικής Κούβας, η οποία εγκαινίασε τέτοιου είδους πράξη το 1963, όταν έστειλε τους πρώτους της γιατρούς στο Αλγέρι, και μέχρι σήμερα δεν σταμάτησε να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Κατατέθηκε και επίσημα από την Ελληνική Πρωτοβουλία το αίτημα για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στους γιατρούς της Κούβας

Κατατέθηκε και επίσημα από την Ελληνική Πρωτοβουλία το αίτημα για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στους γιατρούς της Κούβας

Η επιστολή κατάθεσης της πρότασης

Η Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve με αλτρουισμό καταπολεμά τον COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο· σε 6 μήνες ανέπτυξε 3.700 επαγγελματίες υγείας σε 38 χώρες, που περιέθαλψαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στη σημερινή συγκυρία της παγκόσμιας πανδημίας και της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που προκαλούν τα μέτρα «κλεισίματος» νευραλγικών οικονομικών δραστηριοτήτων σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο η ανάγκη για παγκόσμια συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Για την προστασία της ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο!

Σήμερα γίνονται απόλυτα επίκαιρα τα λόγια του Άλμπερτ Σβάιτσερ, στον οποίο απονεμήθηκε στο παρελθόν το Βραβείο Νόμπελ, ο οποίος, όταν αποφάσισε να πολεμήσει ενάντια στις επιδημίες που σάρωναν την Αφρική, και ίδρυσε νοσοκομείο στο Λαμπαρενέ της Γκαμπόν, δήλωσε: «Είμαι ζωή που θέλει να ζήσει, εν μέσω ζωής που θέλει να ζήσει!»

Την αρχή αυτή, έχει υιοθετήσει η κουβανέζικη Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve (HR), η οποία ειδικεύεται στην αντιμετώπιση καταστροφών και σοβαρών επιδημιών. Από το 2005 που ιδρύθηκε, η Ταξιαρχία έχει ως «έργο ζωής» την προστασία της ζωής, και μάλιστα της ζωής των Άλλων, σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται. Αποτελείται από υψηλά ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο επιλέγεται με άκρως αυστηρά κριτήρια και προαπαιτούμενα, όπως η γνώση της επιδημιολογίας και των ασθενειών στον τόπο αποστολής, αλλά και η προθυμία να μεταβούν όπου χρειαστεί. Στις 26 Μαΐου 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απένειμε στην Ταξιαρχία HR την υψηλού κύρους διάκριση «Dr. LEE Jong-wook Memorial Prize for Public Health», κατά τη διάρκεια της 70ής Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, η Ταξιαρχία HR έχει λάβει μέρος σε αποστολές σε 38 χώρες σε  Ευρώπη (Ιταλία, Ανδόρα), Αφρική (Νότια Αφρική, Αγκόλα κ.ά.), Λατινική Αμερική (Μεξικό, Βενεζουέλα, Περού κ.ά.), Καραϊβική (Μαρτινίκα, Τζαμάικα, Άγιο Δομίνικο κ.ά.), στη Μέση Ανατολή (Κατάρ, Κουβέιτ) και στο Αζερμπαϊτζάν.

Η τεράστια, συνεχιζόμενη, συμβολή της ταξιαρχίας Henry Reeve στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, οδήγησε περισσότερους από 100.000 Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων 160 καθηγητές Πανεπιστημίου και πολλές εκατοντάδες γνωστών καλλιτεχνών και διανοουμένων, να υποστηρίξουν το αίτημα να είναι η Ταξιαρχία Henry Reeve υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Δημιουργήθηκε επίσης μια Τιμητική Επιτροπή από 600 προσωπικότητες, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ.

Γιάννης Μηλιός

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: