Κάν’το όπως ο Τσίπρας στην ΠΓΔΜ – Το καλό το παληκάρι ξέρει κι άλλο νατοϊκό μονοπάτι

Οι σειρήνες για τα χρυσά κουτάλια που θα φέρει η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με προϋπόθεση την αποδοχή της συμφωνίας με την Ελλάδα, δε φαίνεται να συγκίνησαν τους περισσότερους πολίτες της γειτονικής χώρας. 

Με αδιαφορία υποδέχτηκε ο λαός της ΠΓΔΜ το δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς μόλις το 34% με βάση τα ως τώρα στοιχεία προσήλθε στις κάλπες, υποστηρίζοντας στην συντριπτική πλειονότητα το “ΝΑΙ”, με ποσοστό άνω του 90% την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Οι σειρήνες για τα χρυσά κουτάλια που θα φέρει η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με προϋπόθεση την αποδοχή της συμφωνίας με την Ελλάδα, δε φαίνεται να συγκίνησαν τους περισσότερους πολίτες της γειτονικής χώρας.

Προφανώς αυτή η μαζική ψυχρότητα στα κελεύσματα του Ζαέφ και των διεθνών συμμάχων του, δε σηματοδοτεί κατ’ ανάγκην κάποιου είδους προοδευτική επιλογή, αφού είναι σαφές ότι στην αποχή συνέβαλε τόσο η προτροπή του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ στους ψηφοφόρους “να μην διαπράξουν ιστορική αυτοκτονία” προσερχόμενοι στις κάλπες σήμερα, όσο και η μεσοβέζικη στάση του βασικού αντιπολιτευτικού κόμματος, του ακραία εθνικιστικού VMRO-DMNE (το οποίο βέβαια, όπως και το σύνολο πρακτικά των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα δεν αμφισβητεί τη βασική ευρωενωσιακή στρατηγική της ντόπιας άρχουσας τάξης), που κάλεσε σε “ψήφο κατά συνείδηση” τους οπαδούς του. Δεν μπορεί όμως παρά να σημειωθεί πως για μια ακόμα φορά, ένα δημοψήφισμα που στηρίχθηκε “με τα μπούνια” από ΕΕ -ΝΑΤΟ -ΗΠΑ, κατέληξε σε μη επιθυμητό από τους ίδιους αποτέλεσμα.

Βέβαια η ιστορία της συμφωνίας δεν τελειώνει εδώ, καθώς ήδη πριν το δημοψήφισμα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε καταστήσει σαφές ότι επρόκειτο για “μη δεσμευτικό νομικά δημοψήφισμα”. Έχοντας λάβει -εικάζουμε – τεχνογνωσία από τον Έλληνα ομόλογό του περί αντιστροφής αποτελεσμάτων σε δημοψηφίσματα, κάτι που φάνηκε και στην ίδια τη διατύπωση του ερωτήματος “Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ υπό το πρίσμα της συμφωνίας με την Ελλάδα;”, ο Ζάεφ εμφανίστηκε απτόητος και αποφασισμένος να περάσει από τη βουλή τη συμφωνία, εκβιάζοντας με πρόωρες εκλογές σε περίπτωση μη υπερψήφισής της από την αντιπολίτευση. Το διακύβευμα για την άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι μεγάλο και η τελευταία πράξη δεν έχει παιχτεί ακόμα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η Χαρούλα Πεπονάκη λέει:

    Νόμιμη και πανηγυρική για ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-Ευρωατλαντολάγνους η “αποδοχή” μιας συμφωνίας με 35% συμμετοχή, σε μέρα που είναι “αφιερωμένη” σε μια ψηφοφορία και προετοιμάζεται επί μήνες. Παράνομη κάθε απεργία αν δεν έχει λάβει μέρος στη ψηφοφορία το 50%+1, σε μια Γενική Συνέλευση που γίνεται με τη ψυχή στο στόμα.

    Δημοκρατικά πράματα.

Κάντε ένα σχόλιο: