Καλωσόρισμα στα όπλα

Χορταστικές δόσεις «ασφάλειας» σερβιρισμένες σε γεμιστήρες πανίσχυρων πυροβόλων όπλων, για να τις απολαύσουμε γουλιά-γουλιά απ’ την καυτή κάνη ενός AR-15
Κάποιες σκέψεις για ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις στο εμπόριο όπλων, με αφορμή το πρόσφατο εξωφρενικό περιστατικό στο Λας Βέγκας.

Με αφορμή το πρόσφατο εξωφρενικό περιστατικό στο Λας Βέγκας, όπου ένας λευκός Αμερικανός 64 ετών, χωρίς βίαιο παρελθόν, χωρίς γνωστούς δεσμούς με εξτρεμιστικές οργανώσεις, κάτοχος συνολικά 42 όπλων (αγορασμένα στη συντριπτική τους πλειοψηφία από το κατάστημα εμπορίας όπλων και μουσικών οργάνων «Guns and Guitars» στην πόλη που διέμενε), έφερε 24 από αυτά στο δωμάτιό του στον 32ο όροφο πολυτελούς ξενοδοχείου και άρχισε να βάλει με δύο ημιαυτόματα που τα είχε τροποποιήσει για να λειτουργούν σαν αυτόματα, κατά ενός συγκεντρωμένου πλήθους 22.000 ατόμων που παρακολουθούσαν συναυλία κάντρι μουσικής στο χώρο έξω από το ξενοδοχείο του, σκοτώνοντας τουλάχιστον 59 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 500, κάποιες σκέψεις για ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις στο εμπόριο όπλων.
.
Πριν λίγες μέρες ένα δημοσίευμα του Ειδησεογραφικού Πρακτορείου REUTERS μας ενημέρωνε πως η Κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να λάβει άμεσα το εξής μέτρο: Να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα για τον έλεγχο του εξαγωγικού εμπορίου μη στρατιωτικών μικρών και μεσαίων πυροβόλων όπλων αμερικανικής κατασκευής από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Υπουργείο Εμπορίου. (1)
.
Η αρμοδιότητα παρέμενε στο Υπουργείο Εξωτερικών για προφανείς λόγους εσωτερικής και εξωτερικής ασφαλείας, καθώς επίσης και για λόγους εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, οι οποίες χρησιμοποιούσαν και τα όπλα σαν εργαλείο άσκησης πίεσης ή εύνοιας σε κυβερνήσεις άλλων χωρών. Με τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας στο Υπουργείο Εμπορίου εκφράζονται οι φόβοι πως τα κριτήρια με τα οποία θα ελέγχονται πλέον οι εξαγωγές όπλων στο εξωτερικό θα είναι χαλαρότερα και αυστηρά εμπορευματικά, και ουσιαστικά θα σημάνουν την πλήρη απελευθέρωσή τους.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως στην κατηγορία των μικρών και μεσαίων πυροβόλων όπλων δεν εντάσσονται μόνο όπλα όπως τα περίστροφα και τα πιστόλια, αλλά και ημιαυτόματα τυφέκια όπως το AR-15, όπλο που αναπτύχθηκε την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ για τις ανάγκες του Αμερικανικού Στρατού, οι οποίες συνοψίζονταν στη φράση: «Να σκοτώνουμε όσο γίνεται περισσότερους όσο γίνεται πιο γρήγορα». Το εμπόριο στρατιωτικών τυφεκίων σε πολίτες είχε απαγορευθεί στις ΗΠΑ προσωρινά το 1994, αλλά η περίοδος της απαγόρευσης έληξε χωρίς να ανανεωθεί, με αποτέλεσμα όπλα σαν το AR-15 να πουλιούνται μαζικά για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της NRA. Εξυπακούεται πως όπλα τύπου AR-15 χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις μαζικές δολοφονίες που συντάραξαν τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
.
Η απελευθέρωση της εξαγωγής και εμπορίας πυροβόλων όπλων και στο εξωτερικό δεν ήταν έμπνευση των Ρεπουμπλικάνων, αλλά κυκλοφορούσε στα συρτάρια της Κυβέρνησης Ομπάμα εδώ και αρκετά χρόνια (2). Όποτε όμως άνοιγαν αυτά τα συρτάρια και ετοιμάζονταν να περάσουν το μέτρο, συνέβαινε κάποιο περιστατικό μαζικών δολοφονιών, το οποίο τους ανάγκαζε να αναβάλουν προσωρινά την εφαρμογή του. Άλλωστε, με τον «δημοκρατικό μπαμπούλα» και τον φόβο του «να τους πάρουν τα όπλα από τα χέρια τους» οι οπαδοί της 2ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ (αυτή που εγγυάται πως κάθε Αμερικανός μπορεί να κατέχει όπλο χωρίς να μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να του το πάρει ή να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να το αποκτήσει) διατηρούσαν τις πωλήσεις όπλων ψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, στοκάροντας όπλα, και σημείωσαν ρεκόρ το τελευταίο έτος της προεδρίας του, όταν θεωρείτο βέβαιη η επικράτηση της Κλίντον στις εκλογές του 2016.
.
Τα πράγματα άλλαξαν όταν εξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Λόγω της «ασφάλειας» που ενέπνεε η Ρεπουμπλικάνικη διακυβέρνηση στους οπαδούς της 2ης Τροπολογίας, οι πωλήσεις όπλων μειώθηκαν και κατά συνέπεια έπεσε και η τιμή των μετοχών των εταιριών κατασκευής όπλων (3).
.
Το μέτρο που είχε περάσει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Φλεβάρη για να διευκολυνθεί η εμπορία όπλων σε άτομα με διανοητικά προβλήματα (4) δεν αρκούσε για να τονωθεί η αγορά, και σιγά-σιγά χρηματοδοτούμενα φερέφωνα της βιομηχανίας κατασκευής όπλων όπως η NRA και συνωμοσιολόγοι «δημοσιογράφοι» άρχισαν να διακινούν σενάρια αποσταθεροποίησης, ακόμα και εμφυλίου, ειδικά με αφορμή και την αιματηρή απόκρουση των ρατσιστικών – φασιστικών προκλήσεων στο Τσάρλεστον των ΗΠΑ και αλλού το τελευταίο διάστημα (5).
.

Michael Kiefer, of DeFuniak Springs, Fla., checks out a display of rifles at the Rock River Arms booth during the 35th annual SHOT Show, Thursday, Jan. 17, 2013, in Las Vegas. The world’s largest gun and outdoor trade show runs through Friday. (AP Photo/Julie Jacobson)

.
Με τις πωλήσεις όπλων να κατακρημνίζονται, κρίθηκε ότι ήταν η κατάλληλη ώρα για να ανασυρθεί από τα συρτάρια το μέτρο της απελευθέρωσης των εξαγωγών ατομικών όπλων αμερικανικής κατασκευής. Πολλοί το είδαν σαν το «ευχαριστώ» του Τραμπ στη βιομηχανία όπλων, που μέσω της NRA είχε διοχετεύσει 26,8 εκατομμύρια δολάρια σε αρνητικές διαφημίσεις κατά της Κλίντον (6).
.
Την είδηση της επερχόμενης ρύθμισης, η οποία θα μπορεί να περάσει με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, οι αγορές την υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, με τις μετοχές των βιομηχανιών όπλων να ανεβαίνουν μέχρι και 18% (7), στην προοπτική να αυξήσουν τουλάχιστον 20% τις πωλήσεις τους με το άνοιγμά τους στο κοινό του εξωτερικού (8).
.
Σε σύνολο 644 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων ατομικών όπλων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών παγκοσμίως, το 42% ανήκουν σε περίπου 63 εκατομμύρια κατοίκους των ΗΠΑ (9 και 10). Τούτο αναδεικνύει το «κενό» που θα σπεύσουν να γεμίσουν οι αμερικανικές βιομηχανίες όπλων, πλημμυρίζοντας την παγκόσμια αγορά με όπλα και πιέζοντας με όλους τους τρόπους για την αύξηση των πωλήσεών τους, απειλώντας να συντρίψουν τον ανταγωνισμό (τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, τις ρωσικές και τις ασιατικές βιομηχανίες), που έχουν προσαρμόσει την παραγωγή ατομικών όπλων στις αυστηρότερες ρυθμίσεις περί οπλοκατοχής που ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο.
.
Μετά την απελευθέρωση της εξαγωγής μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων αμερικανικής κατασκευής, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως θα αρχίσει ασφυκτικό επιθετικό λόμπινγκ για την χαλάρωση των νομοθεσιών περί οπλοκατοχής και άλλων κρατών. Τις ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια χαλάρωση στο οργανωμένο και μη έγκλημα, θα τις αντικρούσουν -ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες- αξιοποιώντας όλους τους μπαμπούλες που έχουν στη διάθεσή τους οι μακελάρηδες, όπως πχ την τρομοκρατία ή την «παραβατικότητα» των μεταναστών και των προσφύγων στις χώρες υποδοχής. Πρόθυμα παπαγαλάκια θα τιμούν τα δισεκατομμύρια με τα οποία θα τους πληρώνει η βιομηχανία όπλων για να μας πείσουν για την αναγκαιότητα του ανοίγματος της αγοράς των όπλων και σε χώρες που κάτι τέτοιο μέχρι τώρα θεωρείτο αδιανόητο. Ευαίσθητοι για την ασφάλεια των πολιτών πολιτικοί θα συμμετέχουν στο προμοτάρισμα αντιγράφοντας τις λαμπρότερες στιγμές της καριέρας των αμερικανών συναδέλφων τους. (11)
.
Την επαύριο της επίθεσης της 13ης Νοέμβρη του 2015 στο Παρίσι που άφησε πίσω της 129 νεκρούς, ο Τραμπ δήλωσε: «Όταν βλέπεις το Παρίσι, ξέρετε οι σκληρότεροι νόμοι περί όπλων ισχύουν στο Παρίσι, κανείς δεν είχε όπλα εκτός απ’ τους κακούς. Κανείς δεν είχε όπλα. Κανείς. Τους πυροβολούσαν έναν-έναν και εμφανίστηκαν οι άλλοι (σ.τ.σ.: ενδεχομένως εννοεί τις δυνάμεις ασφαλείας) και είχαν μια μεγάλη ανταλλαγή πυροβολισμών και τελικά σκότωσαν τους τρομοκράτες. Μπορείτε να πείτε ό, τι θέλετε, αλλά αν είχαν όπλα, αν οι δικοί μας άνθρωποι είχαν όπλα, αν τους επιτρεπόταν να φέρουν όπλα, θα ήταν μια πάρα πολύ διαφορετική κατάσταση» (12). Δήλωση ασύντακτη μεν, καθόλου αφελής δε. Η εικόνα που ήθελε να «γεννήσει» στο μυαλό μας, αυτή των «καλών» και των «κακών» να πυροβολούν αλλήλους στους δρόμους του Παρισιού, είναι κάτι που σίγουρα θα αξιοποιηθεί από την επιθετική προωθητική στρατηγική των βιομηχανιών όπλων. Χορταστικές δόσεις «ασφάλειας» σερβιρισμένες σε γεμιστήρες πανίσχυρων πυροβόλων όπλων, για να τις απολαύσουμε γουλιά-γουλιά απ’ την καυτή κάνη ενός AR-15…
.
(11) Σε διαφήμιση στα πλαίσια της προεκλογικής του καμπάνιας, ο Τεντ Κρουζ έδειξε “πώς ψήνουν το μπέικον στο Τέξας”, τυλίγοντας φέτες μπέικον στην κάνη ενός AR-15: https://youtu.be/EaZGaJrd3x8
.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: