Ισόβια στο νεοναζί φονιά της αντιφασίστριας στο Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ

Οι δικηγόροι του προοσπάθησαν στη διάρκεια της δίκης που κράτησε δυο βδομάδες να πείσουν τους ενόρκους πως ο πελάτης τους βρισκόταν ουσιαστικά σε αυτοάμυνα.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Τζέιμς Α. Φιλντς Τζούνιορ, που πέρσι το καλοκαίρι σκότωσε με το αυτοκίνητό την 32χρονη αντιφασίστρια Heather Hyer, όταν έπεσε σκόπιμα πάνω σε ομάδα διαδηλωτών ενάντια στην πορεία νεοναζί στο Σάρλοτσβιλ.

Οι δικηγόροι του προοσπάθησαν στη διάρκεια της δίκης που κράτησε δυο βδομάδες να πείσουν τους ενόρκους πως ο πελάτης τους βρισκόταν ουσιαστικά σε αυτοάμυνα. Το επιχείρημά τους ήταν πως ο Φιλντς ένιωσε “τρομαγμένος” από το εχθρικό πλήθος και προχώρησε στην ενέργειά αυτή για να αυτοπροστατευτεί.

Η πορεία των ακροδεξιών είχε γίνει με αφορμή την απομάκρυνση δυο γλυπτών προς τιμή στρατητών των νοτίων στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ. Μια νύχτα πριν, οι διαδηλωτές του “Ενώστε τη δεξιά” είχαν προχωρήσει σε παρέλαση με δαυλούς στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, όπου κυριαρχούσαν ρατσιστικά και αντισημιτικά συνθήματα.

Ο Φιλντς, που αυτοπροσδιορίζεται ως νεοναζί, είχε φωτογραφηθεί λίγες ώρες πριν την επίθεση με μια ασπίδα που έφερε έμβλημα ακροδεξιάς οργάνωσης μίσους. Εκκρεμεί ακόμα η δίκη του για σειρά εγκλημάτων μίσους, που μπορούν να επιφέρουν μέχρι και τη θανατική ποινή, ενώ ο ίδιος σε αυτή την περίπτωση δήλωσε αθώος.

Υπενθυμίζεται πως την περίοδο μετά τα εκτεταμένα επεισόδια ακροδεξιάς βίας στο Σάρλοτσβιλ, ο πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε να καταδικάσει τη νεοναζιστική βία γι’αυτό που ήταν, ενώ δήλωσε πως υπήρχαν “καλοί άνθρωποι κι από τις δύο πλευρές”.

Με πληροφορίες από telesurtvnet

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: