ΗΠΑ – Ισραήλ: Θλιβερές εξαιρέσεις στην παγκόσμια καταδίκη του αποκλεισμού της Κούβας

Ο άδικος αποκλεισμός των ΗΠΑ σε βάρος της σοσιαλιστικής Κούβας εδράζεται σε νόμο που αφορά εμπόλεμη κατάσταση και εφαρμόζεται αποκλειστικά για την Κούβα, ενώ η ζημιά για την οικονομία της χώρας αποτιμάται σε δεκάδες  δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός αυτού οι ΗΠΑ εμποδίζουν την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων της Κούβας με άλλες χώρες, απειλώντας και αυτές με κυρώσεις.

Σε αντίθεση με την πολιτική της «χαλάρωσης» του αποκλεισμού, από τον προκάτοχό του Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ ενισχύει τις κυρώσεις ενάντια την Κούβα, με την ανακοίνωση νέων περιορισμών στις συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών.

Στην ουσία συνεχίζει και σκληραίνει την ίδια ρότα του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της Κούβας, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ παραπάνω από μισό αιώνα, με σκοπό να ανατρέψουν τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού, που εδραίωσε η νικηφόρα επανάσταση υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα μέτρα που τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή απαγορεύουν τις συναλλαγές Αμερικανών πολιτών με επιχειρήσεις που ανήκουν «στο στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας της Κούβας». Παράλληλα, μπαίνουν μεγαλύτεροι περιορισμοί στα ταξίδια από Αμερικανούς πολίτες στο νησί, ειδικά στα λεγόμενα εκπαιδευτικά ή ακαδημαϊκά ταξίδια, όπου τους συμμετέχοντες πρέπει να συνοδεύει υπεύθυνος από τον αναγνωρισμένο από το αμερικανικό κράτος οργανισμό. Ταυτόχρονα, παροτρύνονται όσοι ταξιδεύουν στην Κούβα να ενισχύουν τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας».

Θυμίζουμε ότι ο άδικος αποκλεισμός των ΗΠΑ σε βάρος της σοσιαλιστικής Κούβας εδράζεται σε νόμο που αφορά εμπόλεμη κατάσταση και εφαρμόζεται αποκλειστικά για την Κούβα, ενώ η ζημιά για την οικονομία της χώρας αποτιμάται σε δεκάδες  δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός αυτού οι ΗΠΑ εμποδίζουν την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων της Κούβας με άλλες χώρες, απειλώντας και αυτές με κυρώσεις.

Ο επικίνδυνος και άδικος χαρακτήρας του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της Κούβας αναδεικνύεται και από τις αλλεπάλληλες καταδίκες που εδώ και χρόνια επικυρώνονται σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΗΠΑ – Ισραήλ: Θλιβερές εξαιρέσεις στην παγκόσμια καταδίκη του αποκλεισμού της Κούβας

ΗΠΑ – Ισραήλ: Θλιβερές εξαιρέσεις στην παγκόσμια καταδίκη του αποκλεισμού της Κούβας

Με πιο πρόσφατη αυτή πριν μια βδομάδα, που συγκέντρωσε τη στήριξη των 191 από τα 193 κράτη, με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ να καταγράφονται ως θλιβερές εξαιρέσεις στα πρακτικά του σώματος και στις συνειδήσεις των λαών.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: