ΗΠΑ: Εκτελέστηκε ψυχικά διαταραγμένη κατάδικος… – Η πρώτη γυναίκα που εκτελείται από το 1953

Οι αρχές αγνόησαν τις προσφυγές των δικηγόρων της και τις εκκλήσεις της για επιείκεια, απέναντι σε ένα ψυχικά διαταραγμένο άτομο, που είχε υποστεί ομαδικούς βιασμούς ως παιδί και είχε εξαναγκαστεί από τη μητέρα της να κάνει στείρωση…

Η Λάιζα Μοντγκόμερι εκτελέστηκε σήμερα το πρωί με θανατηφόρα ένεση από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ και έγινε η πρώτη γυναίκα κατάδικος που εκτελείται, μετά από 68 χρόνια. Η απόφαση αυτή φέρει φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα του Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν από τη λήξη της διακυβέρνησής του, καθώς αγνόησε τα αιτήματα των συνηγόρων της για επιείκεια.

Το βασικό στην περίπτωση της Μοντγκόμερι δεν είναι το φύλο της, αλλά οι σοβαρές ψυχικές διαταραχές, από τις οποίες έπασχε. Η 52χρονη είχε σκοτώσει το 2004 μια έγκυο γυναίκα οκτώ μηνών, γιατί ήθελε να κλέψει από τη μήτρα της το έμβρυο που κυοφορούσε… Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η ίδια είχε υποστεί ομαδικούς βιασμούς ως παιδί, ενώ είχε εξαναγκαστεί από τη μητέρα της να υποβληθεί σε στείρωση!

Τη Δευτέρα, η απόφαση του ενός ομοσπονδιακού δικαστή αναφερόταν στα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι “η ψυχική της υγεία είναι τόσο απομακρυσμένη από την πραγματικότητα, ώστε δεν μπορεί να αντιληφθεί λογικά τους λόγους που στρέφεται εναντίον της η κυβέρνηση” και ζητούσε την αναβολή της εκτέλεσής της, προκειμένου να εκτιμηθεί ιατρικά η κατάστασή της.

Αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πέρασε με πλειοψηφία η άποψη να ακυρωθεί η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή. Μπορείτε, παρεμπιπτόντως, να διαβάσετε εδώ τι ισχύει για το Ανώτατο Δικαστήριο και πώς ο Τραμπ κατάφερε, παρά την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο, να καθορίσει το πολιτικό στίγμα των ΗΠΑ για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Η πλειοψηφία των Ρεμπουμπλικάνων στο συγκεκριμένο όργανο διασφαλίζει πως οι προσφυγές των θανατοποινιτών θα βρίσκουν τείχος και οι εκτελέσεις -που ξανάρχισαν από τον περασμένο Ιούλιο- θα συνεχίζονται στη μητρόπολη του καπιταλισμού όπου είναι εν ισχύ η θανατική ποινή.

Η περίπτωση της Λάιζα Μοντγκόμερι δεν είναι απλά καθρέφτης της κοινωνίας, αλλά ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας για τη… χώρα της ελευθερίας. Η δικαιοσύνη ήταν τυφλή όταν την κακοποιούσαν και σημάδευαν για πάντα τη ζωή και τον ψυχισμό της, εξάντλησε όμως όλη την αυστηρότητά της σε ένα ψυχικά διαταραγμένο άτομο. Οι αιτίες μπορούν και πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο, οι συνέπειες όμως πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: