Ηλεκτροσόκ με τέιζερ, χτυπήματα και χειροπέδες από τον ισραηλινό στρατό καταγγέλλουν ακτιβιστές κατά της άρσης του ναυτικού αποκλεισμού στη Γάζα

Δυο πλοία μέσα σε μια εβδομάδα παρεμποδίζονται από το Ισραήλ στο δρόμο τους για την αποκλεισμένη Γάζα, ενώ σε μία περίπτωση καταγγέλλεται εκτεταμένη χρήση βίας ακόμα και με ηλεκτροσόκ.

Δυο επιθέσεις σε πλοία του κινήματος “Freedom for Gaza”, που προσπαθεί να άρει τον 11χρονο ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας σημειώθηκαν από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό μέσα μια βδομάδα. Την Παρασκευή πλοίο με σουηδική σημαία παρεμποδίστηκε από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι συνέλαβαν τους 12 επιβαίνοντες, που προέρχονται κυρίως από τη Σουηδία, αλλά και τη Γερμανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Ισπανία. Το πλοίο εξαναγκάστηκε να πλεύσει στο λιμάνι του Ασντόντ, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι συληφθέντες θα απελαθούν σύντομα μέσω αεροπορικών πτήσεων. Από την πλευρά τους, οι επιβάτες του πλοίου καταγγέλουν την ενέργεια και ζητούν πλήρωμα και το φορτίο, κυρίως ιατριφαρμακευτικό υλικό να επιτραπεί να διασχίσουν τα παλαιστινιακά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες μέρες, καθώς την περασμένη Κυριακή, είχε γίνει βίαη επίθεση σε πλοίο νηοπομπής του “Στολίσκου της Ελευθερίας” (Freedom Flotilla), στο πλοίο Al Awda με νορβηγική σημαία. Οι 22 επιβάτες και το πλήρωμα συνελήφθησαν και το πλοίο οδηγήθηκε στο Άσντοντ. Όπως καταγγέλλουν Νορβηγοί ακτιβιστές, ο καπετάνιος του πλοίο χτυπήθηκε στο κεφάλι από Ισραηλινούς στρατιώτες που τον διέταξαν να σαλπάρει προς Ισραήλ,ενώ και άλλοι επιβαίνοντες δέχθηκαν ηλεκτροσόκ με τέιζερ, χτυπήθηκαν με το κεφάλι στον τοίχο, δέθηκαν με χειροπέδες και σε έναν εξ αυτών στρατιώτες έσπασαν τα γυαλιά οράσεως. Σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης υπήρξε κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων των ακτιβιστών.  Ο Ισραηλινός στρατός αρνείται τις κατηγορίες, παρουσιάζοντας την επιχείρηση να έχει διεξαχθεί “χωρίς αξιόλογα συμβάντα”.

Από το 2008 έχουν σημειωθεί 31 απόπειρες να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας, που επιδεινώνει κι άλλο τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, που σε ποσοστό 80% εξαρτάται από τη λήψη ανθρωπιστικής βοήθειας. Το σοβαρότερο επεισόδιο είχε συλληφθεί το 2010, όταν ισραηλινοί κομάντο είχαν επιτεθεί στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, σκοτώνοντας 10 άτομα, οδηγώντας σε σημαντική διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Με πληροφορίες από, theguardian.com, middleeasteye.net

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: