“Η πανδημία έφερε πολλά βάσανα και ανέδειξε το κοινωνικό τέλμα του καπιταλισμού” – Κοινή δήλωση ΚΚ και Εργατικών Κομμάτων για τις συνέπειες του COVID-19

“Αυτή η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει το γεγονός πως η πανδημία τονίζει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, που μπορεί να βάλει τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.”

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο, έναν περίπου χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, που στοίχισε τη ζωή ήδη σε 2 εκ. ανθρώπους και ανέδειξε τα βαθιά αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. Στη δήλωση, τα ΚΚ κι Εργατικά κόμματα αναδεικνύουν αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα οικονομικά και υγειονομικά θύματα αυτής της κρίσης, προτείνοντας παράλληλα άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αξιολογούν την παρούσα κατάσταση και δεσμεύονται να συνεχίσουν τον αγώνα για δημόσιες, ελεύθερες και δωρέαν υπηρεσίες υγείας, όπως και την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αυτή η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει το γεγονός πως η πανδημία τονίζει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, που μπορεί να βάλει τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

Στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υγεία, την εργασία και τα άλλα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού.

Έχει περάσει ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που έδρασε επίσης και ως καταλύτης για το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, φέρνοντας πολλά βάσανα στην εργατική τάξη και άλλα λαϊκά στρώματα σε όλο τον κόσμο. Πάνω από 100 εκ. άνθρωποι αρρώστησαν, πάνω από 2 εκ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολλά ακόμα εκατομμύρια αντιμετωπίζουν τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής και το κοινωνικό τέλμα του καπιταλισμού, όπως την ανεργία, την ένταση της εκμετάλλευσης και την καταπίεση.

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα που υπογράφουν την Κοινή Δήλωση, θα ήθελαν κατ’αρχάς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε όσους επηρεάζονται από την πανδημία του Covid, όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, όσους αρρώστησαν και να στείλουμε τα θερμά μας ευχαριστήρια στους γιατρούς και τις νοσοκόμες, το νοσοκομειακό προσωπικό και τις υγειονομικές μονάδες που, εδώ και ένα χρόνο, δίνουν αυτό τον αγώνα, αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων, οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ΜΕΘ και ΜΑΠ, λόγω υποχρηματοδότησης, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και τις ιατρικής και φαρμακευτικής παραγωγής, που ως τάση εκφράζεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, έχουν εκφραστεί με δραματικό τρόπο. Την ίδια ώρα, μονοπωλιακές ομάδες και φαρμακευτικές εταιρίες, που αύξησαν την κερδοφορία τους, βγάζουν δισεκατομμύρια, ενώ τα φάρμακα, το υγειονομικό υλικό, τα εμβόλια και η έρευνα είναι στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, γίνονται αντικείμενο κερδοφορίας, οξύνοντας τις ανισότητες μεταξύ των χωρών και τις γεωπολιτικές αντιθέσεις. Η όξυνση του ανταγωνισμού για την παρασκευή και διανομή εμβολίων και φαρμάκων. οι καθυστερήσεις στον απαραίτητο εμβολιασμό, οι αποκλεισμοί και η μη αποκάλυψη των συμβολαίων με τις φαρμακευτικές εταιρείες, εκφράζουν το τέλμα του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, που διεξάγεται στη βάση του κέρδος των μονοπωλίων. Η σημασία του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, που μπορεί να βάλει τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, τονίζεται με έμφαση.

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά κόμματα χαιρετίζουν τους αγώνες των υγειονομικών, όπως και των εργατών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, που απαιτούν μέτρα για να στηρίξουν το εισόδημα και να προστατέψουν την υγεία τους.

Καταγγέλλουμε τις κυβερνήσεις που σε συνθήκες πανδημίας νομοθετούν νέα αντιλαϊκά και αντιεργατικά μέτρα, που για άλλη μια φορά ρίχνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργατών και του λαού και την ίδια στιγμή διώκουν τους αγώνες τους με αυταρχισμό και μεθόδους αστυνομικού κράτους.

Εμείς, το Κομμουνιστικό κι Εργατικό Κόμμα, συνεχίζουμε την πάλη μας. Απαιτούμε σε κάθε μια από τις χώρες μας, δημόσια, δωρεάν και καθολική υγεία και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την προστασία της υγείας και της ζωής των λαών.

-Άμεση ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας με κρατική χρηματοδότηση, διορισμό μόνιμο ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργεία του δημόσιου τομέα υγείας και έρευνας.

-Γρηγορότερο εμβολιασμό σε κάθε χώρα, με αποτελεσματικά, ασφαλή και δωρεάν εμβόλια, χωρίς αποκλεισμό στην παροχή εμβολίων, όπως γίνεται σε βάρος των πολιτών στις λιγότερο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Κατάργηση ευρεσιτεχνιών για τα εμβόλια και όλα τα άλλα απαραίτητα φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

-Άμεση δημόσια και καθολική παροχή όλων των απαραίτητων μέσων προστασία και πρόληψης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) όπως και διαγνωστικά τεστ στο λαό από το κράτος, χωρίς χρέωση.

-Παροχή στήριξης στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων. Προστασία των ανέργων. Ενίσχυση του αγώνα κατά του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, που προσπαθούν να καταπατήσουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά, εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια.

-Κανένας περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών υπό το πρόσχημα του κορονοϊού.

-Την ενίσχυση του αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και το τέλος όλων των κυρώσεων και εμπάργκο, που σε συνθήκες πανδημίας είναι ακόμα πιο άδικα κι εγκληματικά, όπως τα εγκληματικά εμπάργκο κατά της Κούβας και της Βενεζουέλας από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και την απόσυρση της απαράδεκτης κίνησης των ΗΠΑ, που θέτει την Κούβα ξανά στη λίστα των λεγόμενων “κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία”.

-Λέμε όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τις στρατιωτικές ασκήσεις, όπως αυτές του ΝΑΤΟ, κι απαιτούμε τα απαραίτητα μέσα να δοθούν και τα εθνικά συστήματα υγείας και δημόσιας ασφάλισης να χρηματοδοτηθούν επαρκώς.

 

1. ΚΚ Αλβανίας
2. ΚΚ Αρμενίας
3. ΚΚ Αυστραλίας
4. Εργατικό Κόμμα Αυστρίας
5. Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν
6. ΚΚ Μπανγκλαντές
7. ΚΚ Βελγίου
8. Βραζιλιάνικο ΚΚ
9. ΚΚ Βραζιλίας
10. ΚΚ Βρετανίας
11. Νέο ΚΚ Βρετανίας
12. ΚΚ στη Δανία
13. ΚΚ Φινλανδίας
14. Γερμανικό ΚΚ
15. ΚΚ Ελλάδας
16. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα
17. Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας
18. ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)
19. Τουντέχ – Ιράν
20. ΚΚ Ιταλία
21. Ιορδανικό ΚΚ
22. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζαχστάν
23. Σοσιαλιστικό Κόμμαμα Λετονίας
24. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας
25. ΚΚ Μεξικού
26. Νέο ΚΚ Ολλανδίας
27. ΚΚ Πακιστάν
28. Παλαιστινιακό ΚΚ
29. Παλαιστινιακό Λαϊκό Κόμμα
30. Παραγουανικό ΚΚ
31. Φιλιππινέζικο ΚΚ – 1930
32. ΚΚ Πολωνίας
33. Πορτογαλικό ΚΚ
34. Ρουμανικό Σοσιαλιστικό ΚΚ
35. ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ)
36. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ)
37. ΚΚΣΕ
38. ΚΚ Ελβετίας
39. Συριακό ΚΚ
40. Κομμουνιστές της Σερβίας (;)
41. Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας
42. ΚΚ των Εργαζομένων Ισπανίας
43. Κομμουνιστές της Καταλονίας
44. ΚΚ Σρι Λάνκα
45. ΚΚ Τουρκίας
46. ΚΚ Ουκρανίας
47. Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
48. ΚΚ Βενεζουέλας

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: