Η Παλαιστινιακή Οδύσσεια μέσα από τα σκίτσα του Κάρλος Λατούφ!

Κάποιοι λένε ότι μία εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις. Έτσι λοιπόν μερικά σκίτσα του Λατούφ μπορούν να εξιστορήσουν με απόλυτη ακρίβεια το τι συμβαίνει στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Κάρλος Λατούφ, διάσημος Βραζιλιάνος σκιτσογράφος, ριζοσπάστης και βαθιά πολιτικοποιημένος, έχει καταφέρει μέσα απο τα σκίτσα του να αποτυπώσει με τον πιο διαδραστικό τρόπο τον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού καθώς και την απάνθρωπη στάση του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ. Για τα συγκεκριμένα σκίτσα του έχει χαρακτηριστεί ως ο τρίτος μεγαλύτερος αντισημίτης. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θαυμάζει τον ηρωισμό των Παλαιστίνιων κι οι κατηγορίες για αντισημιτησμό αποτελούν προπαγάνδα. Είναι αδύνατον να μην ενστερνιστείς τον παλαιστινιακό αγώνα όταν δεις πώς ζουν οι Παλαιστίνιοι κάτω από το ζυγό του ισραηλινού απαρτχάιντ. Το να συσχετίζεται η υπεράσπιση των Παλαιστίνιων και η κριτική του κράτους του Ισραήλ με αντισημιτισμό είναι μια πολύ γνωστή στρατηγική των τυφλών υποστηρικτών του Ισραήλ. Κάποιοι λένε ότι μία εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις. Έτσι λοιπόν μερικά σκίτσα του Λατούφ μπορούν να εξιστορήσουν με απόλυτη ακρίβεια το τι συμβαίνει στα παλαιστινιακά εδάφη.

Στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος, οι Παλαιστίνιοι δεν προστατεύονται από το νόμο. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή βιώνουν τις βιαθότητες και τις αυθαιρεσίες των Ισραηλινών. Οι ισραηλινές αρχές αγνοούν προκλητικά όλες τις Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Οι παραβιάσεις είναι τόσες που η λίστα είναι τεράστια. Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και διεθνή ΜΜΕ αποκρύβουν θελητά και αθέλητα την πραγματική εικόνα και αντιστρέφουν τους ρόλους του θύτη και του θύματος. Σε αυτή την προσπάθεια τα μέγιστα προσέφεραν και επιχειρηματίες που ελέγχουν τα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης. Σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιου ακτιβιστή στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, μόνο μέσα στο 2018 το Facebook έχει απενεργοποιήσει ή διαγράψει περίπου 500 σελίδες Παλαιστίνιων ακτιβιστών, bloggers και δημοσιογράφων που αναμεταδίδουν από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ταυτόχρονα το FB διέγραψε το λογαριασμό του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων με έδρα τη Γάζα, Safa. Οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου τονίζουν ότι η σελίδα είχε 1,3 εκατομμύρια ακόλουθους που κρατούσαν επαφή με το Safa κυρίως μέσω του Facebook

 

Φυλακίσεις, κρατήσεις, δίκες-παρωδία, τρομοκρατία και ατελείωτες συλλήψεις

Αυθαίρετες συλλήψεις και διοικητικές κρατήσεις χωρίς επαρκή νομική εκπροσώπηση ή χωρίς καν να γνωρίζουν οι άνθρωποι γιατί συλλαμβάνονται είναι άλλη μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες παλαιστινιακές οικογένειες. Στις περιοχές B και C όπου ζει το 47% των Παλαιστινίων, οι Παλαιστίνιοι υπόκεινται σε στρατιωτικό νόμο και δικάζονται σε στρατιωτικά δικαστήρια. Το 99,7% των υποθέσεων Παλαιστινίων το 2010 κατέληξαν σε καταδίκη σε αυτά τα δικαστήρια…

Εγκλωβισμένοι στην πατρίδα τους..

Κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα στη χώρα του. Η κίνησή τους περιορίζεται σημαντικά από ένα περίπλοκο σύστημα σημείων ελέγχου (check points), εμποδίων που στήνονται από τις ισραηλινές αρχές και απαγόρευσης χρήσης συγκεκριμένων δρόμων.

Το Ισραήλ επιβάλλει «καθεστώς απαρτχάιντ» στον παλαιστινιακό λαό

Ο νόμος που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2018 με 62 ψήφους υπέρ έναντι 55 κατά, λίγο καιρό μετά την 70ή επέτειο από την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ, αναγνωρίζει την εβραϊκή ως επίσημη γλώσσα του κράτους και καταργεί την αναγνώριση της αραβικής ως επίσημης γλώσσας, ισότιμης με την εβραϊκή, υποβαθμίζοντάς την σε ένα «ειδικό καθεστώς». Επιπλέον ορίζει ότι «το Ισραήλ είναι η ιστορική πατρίδα του εβραϊκού λαού και αυτός έχει το αποκλειστικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης σε αυτό», ενώ αναφέρει ότι πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι μια αδιαίρετη Ιερουσαλήμ. Οι ΗΠΑ δεν έχασαν την ευκαιρία και έτρεξαν να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως νόμιμη προτεύουσα του Ισραήλ μεταφέροντας προκλητικά την πρεσβεία τους εκεί. Άμεση ήταν η αντίδραση της Χαμάς, που διαμήνυσε ότι το με το διάγγελμά του, ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε “τις πύλες της κολάσεως” για τα αμερικανικά συμφέροντα. Μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δημοσιοποίησε μια έκθεση με την οποία καταγγέλλει πως το Ισραήλ επιβάλλει «καθεστώς απαρτχάιντ» στον παλαιστινιακό λαό. Σύμφωνα με την έκθεση, ο «στρατηγικός κατακερματισμός του παλαιστινιακού λαού» είναι η βασική μέθοδος με την οποία το Ισραήλ επιβάλλει το καθεστώς του φυλετικού διαχωρισμού. Οι Παλαιστίνιοι διαχωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες καταπιέζονται μέσω «διακριτών νόμων, πολιτικών και πρακτικών».

Στις περιοχές C, οι οποίες αποτελούν το 60% της Δυτικής Όχθης, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να πάρουν άδειες κατασκευής ή επέκτασης των σπιτιών τους από τις ισραηλινές αρχές. Την περίοδο 2000 με 2007, 94% των αδειών που κατατέθηκαν δεν εγκρίθηκαν. Μη έχοντας άδειες οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν συνεχώς τον κίνδυνο της κατεδάφισης του σπιτιού τους από τις ισραηλινές αρχές. Επίσης, οι ισραηλινές αρχές ορίζουν συγκεκριμένες περιοχές ως κρατική γη, φυσικά πάρκα, πεδία στρατιωτικών ασκήσεων κτλ και έτσι δικαιολογούν τις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών.

Έγκλημα χωρίς τιμωρία και χωρίς τέλος..

71 χρόνια από την Νάκμπα (την «καταστροφή» όπως την ονόμασε ο παλαιστινιακός λαός), οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δολοφονούν χωρίς έλεος Παλαιστινίους διαδηλωτές, εφήβους, ανάπηρους, παιδιά, δημοσιογράφους, διασώστες και εθελοντές. Το Ισραήλ έχει μετατραπεί σε μία από τις μακροβιότερες κατοχικές δύναμεις στον πλανήτη καθώς διαρκώς δια της βίας και της τρομοκρατίας καταλαμβάνει βήμα βήμα ό,τι απέμεινε από τη ρημαγμένη παλαιστινιακή γη το 1948 και το 1967 . Οι ισραηλινές κυβερνήσεις δολοφονούν ατιμωρητί όποιον θέλουν και όπου θέλουν και κανείς δεν μιλά. Παραβιάζουν προκλητικά και χυδαία αποφάσεις του ΟΗΕ σα να μην τρέχει τίποτα. Εκτελούν εν ψυχρώ αμάχους, γυναίκες, μανάδες, παιδιά και πάλι κανείς δεν μιλά. Φυλακίζουν επί χρόνια ακόμη και ανηλίκους, και δεν «ενοχλείται κανείς. Αλλά αν κάποιος τολμήσει να καταγγείλει την ισραηλινή κατοχική πολιτική χαρακτηρίζεται αυτομάτως «αντισημίτης».

Η Παλαιστίνη αιμορραγεί αλλά δεν πεθαίνει

Οι Παλαιστίνιοι μπορεί να μην έχουν καταφέρει ακόμα να δικαιωθούν, μπορεί να μην έχουν καταφέρει ακόμα να επιστρέψουν στη πατρίδα τους. Ίσως να γνωρίζουν ότι κάθε διαδήλωση θα είναι αφορμή για να δολοφονούνται δεκάδες συμπατριώτες τους. Γνωρίζουν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει όπλα ένω αυτοί σφεντόνες. Αλλά δεν τα παρατάνε. Δεν τα παρατάνε γιατί αγωνίζονται και πεθαίνουν για τα ιδανικά τους. Πολεμάνε για ζωή, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Γι’ αυτό το λόγο δε φοβούνται ούτε το θάνατο, ουτε τις φυλακες, ούτε την τρομοκρατία.

Οι Παλαιστίνιοι μπορεί να μην έχουν καταφέρει αυτό που επιθυμούν τόσα χρόνια όμως με τον ηρωικό τους αγώνα έχουν καταφέρει να πετύχουν κάτι πιο σημαντικό. Έχουν καταφέρει να κάνουν τη Παλαιστίνη πατρίδα όλων των ανθρώπων. Όλοι οι καταπιεσμένοι, οι προοδευτικοί, οι δημοκράτες, οι άνθρωποι της δουλειάς, των μικρών και μεγάλων καθημερινών δυσκολιών βλέπουν στον αγώνα των παιδιών της Παλαιστίνης για ελευθερία και τον δικό τους αγώνα. Βλέπουν τα παιδιά με τις σφεντόνες και παίρνουν έμπνευση και κουράγιο. Γιατί οι Παλαιστίνιοι μας δείχνουν καθημερινά πώς να ζουμε και να αγωνιζόμαστε.

“Διδάσκουμε ζωή. Εμείς, οι Παλαιστίνιοι, διδάσκουμε ζωή όταν αυτοί έχουν καταλάβει και τον τελευταίο ουρανό. Διδάσκουμε ζωή, αφού μετά τον τελευταίο ουρανό, έχτισαν τους εποικισμούς τους και τα τείχη του Απαρτχάιντ. Διδάσκουμε ζωή. Εμείς, οι Παλαιστίνιοι, ξυπνάμε κάθε πρωί για να διδάξουμε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ζωή”

Rafeef Ziadah

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: