Η παιδική εργασία απελευθερώνει – Ο Μπολσονάρου υπέρ της δουλειάς από τα εννιά στη Βραζιλία

Δουλειά από το δημοτικό ή κρακ το “δίλημμα” που θέτει ο πρόεδρος στη βραζιλιάνικη νεολαία, λίγες μέρες αφότου διαβεβαίωσε τους μεγαλογαιοκτήμονες πως η κυβέρνησή του τους ανήκει.

Μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου διαβεβαίωσε το λόμπι των γαιοκτημόνων πως “αυτή η κυβέρνηση σας ανήκει” και παράλληλα υπερασπίστηκε την παιδική εργασία, παρουσιάζοντάς την ως εναλλακτική στα … ναρκωτικά. Με ένα απαράμιλλο επιχείρημα – αχυράνθρωπο, ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως “Δουλεύοντας από 9 ή 10 ετών στη φάρμα, δε ζημιώθηκα καθόλου. Αν ένα 9χρονο ή 10χρονο παιδί πάει να δουλέψει κάπου, όλοι λένε για “σκλαβιά” ή “παιδική εργασία”. Αν όμως καπνίζει κρακ, κανείς δε λέει τίποτε.” Συνεχίζοντας τις “ηρωικές” παιδικές του αναμνήσεις, προσπάθησε να πείσει ότι η παιδική εργασία δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στη ζωή του παιδιού: “Όταν ήμουν 9-10 ετών, έσπαγα το καλαμπόκι στη φυτεία και 4-5 μέρες μετά, μες στον ήλιο, θα το μάζευα από το χωράφι. Η δουλειά λοιπόν δεν εμποδίζει τη ζωή κανενός”.

Όλ’ αυτά σε μια χώρα που υπολογίζεται ότι εργάζονται 2,5 εκ. ανήλικοι, 8000 μόνο στις φυτείες του κακάο, ηλικίας μεταξύ 5 και 17 ετών, παρότι τυπικά η εργασία κάτω των 16 απαγορεύεται, με εξαίρεση τους μαθητευόμενους, που επιτρέπεται να είναι άνω των 14. Υπολογίζεται πως παγκοσμίως, 22000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κατά τα διάρκεια της εργασίας ή από ασθένειες που σχετίζονται με αυτή. Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση στο ήδη άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα περικόπτεται και η σχολική διαρροή παραμένει σε ιλιγγιώδη επίπεδα.

Οι τεράστιες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ανάγκασαν την υπουργό Γυναικείων θεμάτων και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Νταμάρες Άλβαρες (που παλιότερα είχε δηλώσει πως οι φεμινίστριες είναι άσχημες), να διαβεβαιώσει πως δε θα αλλάξει η σχετική νομοθεσία, δικαιολογώντας παράλληλα τον Μπολσονάρου:

«Κοιτάξτε, η γενιά μας εργάσθηκε νωρίς, εγώ εργάσθηκα πολύ νωρίς, οι γονείς μας εργάσθηκαν πολύ νωρίς, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα αποποινικοποιήσουμε (την παιδική εργασία) (…) Είμαστε βέβαιοι πως η εργασία των παιδιών είναι παραβίαση δικαιωμάτων, πως δεν μπορεί να επιτραπεί»,

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο το Βραζιλιάνο πρόεδρος, επανήλθε απτόητος μέσω τουίτερ, κατηγορώντας την αντιπολίτευση:

“Η αριστερά μου επιτίθεται επειδή υπερασπίζομαι την κουλτούρα της εργασίας για τα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία. Αν είχα υπερασπιστεί την πρώιμη σεξουαλικότητα ή τη χρήση ναρκωτικών, οι οπαδοί της αριστεράς θα με λιβάνιζαν. Ιδού η αλήθεια!”.

Με πληροφορίες από enikos.gr  και brasilwire.com

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: