Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τους απολυμένους της Thomas Cook: «Η ΕΕ είναι των μονοπωλίων, των καπιταλιστών και απέναντι στους εργαζόμενους»

Η ΕΕ νίπτει τας χείρας της για τους εργαζόμενους της «Thomas Cook», με απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε γραπτή ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων από την πτώχευση του τουριστικού ομίλου.

Η ΕΕ νίπτει τας χείρας της για τους εργαζόμενους της «Thomas Cook», με απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε γραπτή ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων από την πτώχευση του τουριστικού ομίλου.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει:

«Η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου κ. Schmit στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για τους εργαζόμενους, δηλώνοντας επί της ουσίας ότι η Επιτροπή είναι αναρμόδια. Βέβαια την ίδια στιγμή αυτοακυρώνεται αφού ομολογεί ότι όλο το επιβαρυντικό για εργαζόμενους κι επιβάτες νομοθετικό πλαίσιο βασίζεται σε δικές της αντιδραστικές οδηγίες. Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές οδηγίες 2002/14/ΕΚ, 98/59/ΕΚ, 2008/94/ΕΚ και 2001/23/ΕΚ που πέρασαν στην ελληνική νομοθεσία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντάς τες απείρακτες ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους, αλλά στην ουσία δίνουν το ελεύθερο στους μονοπωλιακούς ομίλους να τους απολύουν εν μια νυκτί.

Αναφερόμενη σε ”σχέδια αναδιάρθρωσης”, η Επιτροπή στην ουσία παραπέμπει στην εξαγορά τμημάτων του τουριστικού ομίλου από άλλα μεγαθήρια, αποκρύπτοντας ότι και στις περιπτώσεις εξαγοράς επωνυμίας ή και υποδομών η υποχρέωση να επαναπροσληφθούν μερικοί εργαζόμενοι είναι μόνο για ένα έτος, ενώ αρκετοί παραμένουν απολυμένοι χωρίς επιδόματα ανεργίας και χωρίς εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις της στην Ελλάδα πήρε μέτρα μόνο για τη διασφάλιση των κερδών των ξενοδοχειακών ομίλων, χωρίς κάποια φροντίδα ή μέριμνα για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που πλήγηκαν, βασιζόμενη πάντα στο ευρωενωσιακό δίκαιο.

”Νόμος είναι το κέρδος” απαντά η Επιτροπή, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση. Η ”ορθή πρακτική” που επικαλείται η Κομισιόν είναι για τα μονοπώλια και τους μετόχους τους προκειμένου να διασώσουν τα κέρδη τους, είναι να απολύουν χωρίς περιορισμούς τους εργαζομένους και να κινούν ελεύθερα τα κεφάλαιά τους καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις, κλείνοντας επιχειρήσεις και πληρώνοντας ελάχιστα σε αποζημιώσεις.

Η ΕΕ είναι των μονοπωλίων, των καπιταλιστών και απέναντι στους εργαζόμενους. Φροντίζουν να το δείχνουν με κάθε τρόπο»!

Η Ερώτηση και η απάντηση

Παραθέτουμε την Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ: 

«Θέμα: Ερώτηση για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των τουριστών από την πτώχευση της “Thomas Cook”.

Στον αέρα είναι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα (ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κρήτη) και σε άλλες χώρες μετά την κήρυξη πτώχευσης από τον τουριστικό όμιλο “Thomas Cook”. Αυτοί που με μισθούς – ψίχουλα και εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό, έβγαλαν τη σεζόν του καλοκαιριού,  βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι και να μην πληρωθούν. Σε απόγνωση βρίσκονται και χιλιάδες τουρίστες που, αφού ακριβοπλήρωσαν τις λίγες μέρες διακοπών, αντιμετωπίζουν το άγχος της επιστροφής, ενώ καλούνται από ορισμένους ξενοδόχους ακόμη και να πληρώσουν ξανά για τη διαμονή.

Επιβεβαιώνεται ότι ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων, όσο μεγάλοι κι αν είναι, είτε  μεγεθύνονται, είτε συγχωνεύονται, είτε πτωχεύουν, όχι μόνο δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους, αλλά είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο.  Σε αυτήν την αντιλαϊκή ρότα κινείται κι η κυβέρνηση της ΝΔ που, στο πλαίσιο του αντεργατικού οπλοστασίου της ΕΕ και της προετοιμασίας εδάφους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άμεσα εξέτασε την απαλλαγή μεγαλοξενοδόχων από το τέλος διαμονής και ρυθμίσεις στο ΦΠΑ, αποδεικνύοντας ότι τα γρήγορα αντανακλαστικά της επιστρατεύονται μόνο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην ανάγκη:

– Να διασφαλιστούν άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που υφίστανται τις συνέπειες;

– Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η επιστροφή των τουριστών χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνσή τους;».

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν η εξής: 

«Αρκετές οδηγίες της ΕΕ αποσκοπούν στην προστασία των εργαζομένων, όταν οι εταιρείες προβαίνουν σε αναδιάρθρωση ή καθίστανται αφερέγγυες, όπως η οδηγία 98/59/ΕΚ1, η οδηγία 2002/14/ΕΚ2, αλλά και άλλες3. Εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι ο εκάστοτε εργοδότης εφαρμόζει την εθνική νομοθεσία για τη μεταφορά των οδηγιών της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Παρότι η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να παρεμβαίνει σε συγκεκριμένες εταιρικές αποφάσεις που αφορούν σχέδια αναδιάρθρωσης, παροτρύνει τις εταιρείες να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές αναδιάρθρωσης.4

Οι ταξιδιώτες προστατεύονται βάσει της οδηγίας 2015/23025, η οποία επιβάλλει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να παρέχουν προστασία κατά της αφερεγγυότητας για την επιστροφή των εξόδων για ταξιδιωτικές υπηρεσίες που δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί, τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών στον τόπο αναχώρησης και εφόσον είναι αναγκαίο, τη χρηματοδότηση της διαμονής πριν από τον επαναπατρισμό. Οι πληγέντες ταξιδιώτες επωφελούνται, χωρίς χρέωση, από το σύστημα αφερεγγυότητας που έχει θεσπίσει το κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο διοργανωτής.

Σε περίπτωση που οι επιβάτες αγόρασαν μεμονωμένο εισιτήριο, ελλείψει συγκεκριμένης νομοθεσίας της ΕΕ, οι αρμόδιες εθνικές αρχές συνδράμουν στον επαναπατρισμό των καθηλωμένων επιβατών. Επιπρόσθετα, άλλες αεροπορικές εταιρείες συνδράμουν συνήθως τους καθηλωμένους επιβάτες προσφέροντάς τους εισιτήρια με ειδική έκπτωση (”ναύλοι διάσωσης”)».

1.Οδηγία 2002/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μάρτη 2002, περί θεσπίσεως γενικού πλαισίου ενημερώσεως και διαβουλεύσεως των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

2.Οδηγία 98/59/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Ιούλη 1998, για προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις.

3.Οδηγία 2008/94/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτώβρη 2008, περί προστασίας των μισθωτών σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη· Οδηγία 2001/23/ΕΚ του Συμβουλίου, της 12ης Μάρτη 2001, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών, σχετικά με τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβιβάσεων επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.

4.Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της 13ης Δεκέμβρη 2013, με τίτλο «Πλαίσιο ποιότητας της ΕΕ για την πρόβλεψη της αλλαγής και την αναδιάρθρωση» — COM(2013) 882 final.

5.Οδηγία (EE) 2015/2302 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοέμβρη 2015, σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: