Η Αλβανία ζει τον δικό της “Δεκέμβρη” – Αστυνομικός δολοφόνησε 25χρονο, χιλιάδες κόσμος οργισμένος στους δρόμους

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού εσωτερικών, πετώντας αντικείμενα στο κτίριο του υπουργείου, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Αλβανία μετά την αστυνομική δολοφονία ενός 25χρονου άντρα με πρόσχημα την παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς βγήκε για να αγοράσει τσιγάρα στις 1.45 το πρωί, όπου υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Πρόκειται για τον Κλόντια Ράσα, που δολοφονήθηκε από ένστολο την Τρίτη, ενώ στη συνέχεια υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης από την αστυνομία, η οποία αρχικά ισχυρίστηκε πως ο Ράσα δε σταμάτησε σε εντολή για έλεγχο, έκανε “ύποπτες κινήσεις” και δήθεν κουβαλούσε όπλο. Αφού έδωσε τρεις διαφορετικές εκδοχές στην οικογένεια, η αστυνομία τελικά παραδέχτηκε ότι ο άντρας έφερε κάποιο αντικείμενο, αλλά όχι όπλο όπως αρχικά ανέφερε.
Ο αστυνομικός τον σημάδεψε δυο φορές πισώπλατα, ενώ μια σφαίρα τον βρήκε στην καρδιά και ο νεαρός ξεψύχησε στο νοσοκομείο λίγο αργότερα.
Το περιστατικό αυταρχισμού προκάλεσε έκρηξη δικαιολογημένης διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα της νεολαίας, που κατά χιλιάδες ξεχύθηκε στους δρόμους των Τιράνων, φωνάζοντας “Κάτω η δικτατορία”. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού εσωτερικών, πετώντας αντικείμενα στο κτίριο του υπουργείου, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, ανακαλώντας παρόμοιες σκηνές στο Σύνταγμα μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η αλβανική αστυνομία αντιμετώπισε τους διαδηλωτές με ρίψεις δακρυγόνων και προσφυγή στις “αύρες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος έχουν ελαφρά τραυματιστεί. Ο αστυνομικός που σκότωσε με το υπηρεσιακό του όπλο τον Ράσα, συνελήφθη και σε βάρος του έχει ξεκινήσει έρευνα. Φέρεται να ανήκε στην επίλεκτη ομάδα “Eagle”, ενώ σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Klodiana Lala, ο αστυνομικός έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για εμπόριο κάνναβης και κοκαΐνης.

«Ο εκτελεστής φορούσε στολή, έχει το καθήκον να μας προστατεύει. Ο Klodian ήταν ένα αγόρι με πάθος για τον αθλητισμό και το μποξ. Το περιστατικό είναι η συνέπεια της διαφθοράς στη δικαιοσύνη, της κακομεταχείρισης της αστυνομίας, με αστυνομικούς που έχουν μετατραπεί σε μαχητές, μίας αστυνομία που έχει χάσει την αξιοπιστία της», πρόσθεσε η Lala.

https://twitter.com/kos_data/status/1336741893498150913

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: