“H αστυνομία, μακρύ χέρι του κράτους, δολοφονεί με πλήρη ατιμωρησία στο φως της μέρας” – Ανακοίνωση του ΚΚ Μεξικού για το θάνατο μετανάστριας στα χέρια της δημοτική αστυνομίας

“Στον καπιταλισμό, οι δυνάμεις του κράτους υπηρετούν μια τάξη για να καταπιέσουν την άλλη, ποτέ δε θα βρεθεί μια αστυνομία ή στρατός να καταπιέζει τους μεγάλους επιχειρηματίες ή τα παιδιά τους>”

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Μεξικό για το θάνατο 36χρονης μετανάστριας από το Ελ Σαλβαδόρ από μέλη της δημοτικής αστυνομίας της πόλης Τουλούμ, με τρόπο που παραπέμπει στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ πέρσι. Ανακοίνωση εξέδωσε και το Κομμουνιστικά Κόμμα Μεξικού στη χερσόνησο του Γιουκατάν, ζητώντας την άμεση καταδίκη των εμπλεκομένων και την παραίτηση τοπικών παραγόντων, ενώ προειδοποιεί παράλληλα για τα σχέδια στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας που προωθεί η κεντροαριστερή κυβέρνηση Ομπραδόρ στο όνομα της ασφάλειας.
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 27 Μαρτίου στους δρόμους της περιοχής Τουμπέν Καχ του δήμου Τουλούμ, στην πολιτεία Κιντάνα Ρόο, μέλη της δημοτικής αστυνομίας υπέταξαν μια γυναίκα που αναγνωρίστηκε ως Βικτόρια Εσπεράνσα Σαλασάρ Αριάνσα, με καταγωγή από την πόλη Σονσονάντε του Ελ Σαλβαδόρ, σε μια προφανή κατάχρηση εξουσίας που της προκάλεσε ασφυξία και στη συνέχεια το θάνατο.
Για άλλη μια φορά καθίσταται παραπάνω από σαφής ο καταπιεστικός και ταξικός ρόλος των κρατικών δυνάμεων, τον ίδιων που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο της προστασίας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά την προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης.
Ενώ χιλιάδες φωνές απαιτούν να σταματήσουν οι γυναικοκτονίες και η συστηματική βία ενάντια στις εργάτριες, η αστυνομία, μακρύ χέρι του κράτους, τις σκοτώνει με πλήρη ατιμωρησία στο φως της ημέρας.
Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί πως η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει στρατιωτικά πρωτόκολλα της αστυνομίας, σε δημοτικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, όπως την Εθνοφρουρά, το Ναυτικό και το Στρατό. Θα είναι προς το συμφέρον της εργατικής τάξης οι ένοπλες δυνάμεις στο δρόμο ή απλά θα βρίσκονται για να καταστείλουν οποιονδήποτε αποτελέσει ενόχληση για τα συμφέροντα των καπιταλιστών;
Στον καπιταλισμό, οι δυνάμεις του κράτους υπηρετούν μια τάξη για να καταπιέσουν την άλλη, ποτέ δε θα βρεθεί μια αστυνομία ή στρατός να καταπιέζει τους μεγάλους επιχειρηματίες ή τα παιδιά τους, ωστόσο, η καταπίεση προς την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δε σταματά να συμβαίνει τακτικά, όπως αποδείχτηκε σε πάνω από μία περίσταση στην πολιτεία Κιντάνα Ρόο.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές αγανάκτησης ενάντια σε αυτή την πράξη και απαιτούμε οι εμπλεκόμενοι να πληρώσου για τις πράξεις τους. Απαιτούμε την παραίτηση του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Τουλούμ Βίκτορ Μας Ταχ, όπως και του γενικού διευθυντή δημοτικής ασφαλείας και μεταφορών του Τουλούμ, Νεσγκέρ Ιγκνάσιο Βισένσιο Μέντες.
Απαιτούμε να σταματήσει η βία και η καταπίεση όλης της αστυνομίας του Κιντάνα Ρόο, εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία διαπράττει βία ενάντια σε πολίτη.
Γνωρίζουμε πως αυτές οι πράξεις δε θα σταματήσουν αν δεν καταστραφεί το καπιταλιστικό σύστημα που τις προκαλεί, και για το λόγο αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού στη χερσόνησο Γιουκατάν υπογραμμίζει πως ο αγώνας πρέπει να στραφεί ενάντια στη ρίζα του προβλήματος, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: