Για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στο Κυπριακό, στη Μέση Ανατολή και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε την Κυριακή 25η Μάρτη 2018 στη Λευκωσία της Κύπρου, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στο Κυπριακό, στη Μέση Ανατολή και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε την Κυριακή 25η Μάρτη 2018 στη Λευκωσία της Κύπρου, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Ελισαίος Βαγενάς, σημείωσε αρχικά πως το ΚΚΕ, που κλείνει φέτος 100 χρόνια ζωής και δράσης σταθερά κρατά το τιμόνι της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και στα μονοπώλια, επιδιώκει τη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος και για την οικοδόμηση μιας νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία και πολέμους.

Το στέλεχος του ΚΚΕ καυτηρίασε την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και την εμπλοκή της στους διεθνείς ανταγωνισμούς και στις πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Υπογράμμισε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να βλέπονται ως «κομμάτι» των γενικότερων εξελίξεων.

Ο Ελ.Βαγενάς τόνισε πως η εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, περικλείει μεγάλους κινδύνους για το λαό, κι αναφερόμενος στις αιτίες αυτής της κατάστασης, στάθηκε στις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού, που διαμορφώνουν οι κυρίαρχες αστικές τάξεις σε Ελλάδα και Τουρκία, στις φιλοδοξίες που έχουν για αναβάθμιση του ρόλου τους, αλλά και στους σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με την εμπλοκή γενικότερων ανταγωνισμών μονοπωλίων για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, τα μερίδια των αγορών, τους δρόμους μεταφοράς.

Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε πως ιδιαίτερα η αστική τάξη της Τουρκίας, επιδιώκει να παίξει ισχυρότερο ρόλο, όχι μόνον περιφερειακό, αλλά ακόμη και παγκόσμιο και στη βάση αυτή η αστική τάξη της Τουρκίας αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αλλά και άλλων χωρών, επιδιώκοντας να βάλει στο χέρι τμήμα του ενεργειακού πλούτου που υπάρχει, προκρίνει τη «ντε γιούρε» διχοτόμηση της Κύπρου, και διατηρεί στρατούς κατοχής σε 3 χώρες, (Κύπρο, Ιράκ, Συρία), ενώ στέλνει στρατεύματα και φτιάχνει στρατιωτικές βάσεις εκτός της Τουρκίας (Κατάρ, Σομαλία, Αλβανία, Σουδάν). Επιπλέον, επιδιώκει να αξιοποιήσει για τα σχέδιά της τα ζητήματα του θρησκεύματος και των μειονοτήτων.

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και στα Βαλκάνια και στηλίτευσε την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους αμερικανό-νατοϊκούς σχεδιασμούς. Επανέλαβε τις θέσεις αρχών του ΚΚΕ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, που στρέφονται ενάντια στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό, καθώς και στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στιγμιότυπο από την επιτυχημένη εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στην Κύπρο, την Κυριακή 25 του Μάρτη 2018

Σ’ ότι αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο σημείωσε πως απαιτείται μελέτη της πείρας των 44 χρόνων, που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή και κατοχή, ζήτημα που διαρκώς αναδεικνύει το ΚΚΕ.  Σήμερα βγαίνουν συμπεράσματα γύρω από τις δεκάδες διαδικασίες συνομιλιών, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τον πραγματικό έλεγχο των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Τουρκίας. Διαδικασίες, που  ανακυκλώνουν «λύσεις» σε κατεύθυνση διχοτομική, δύο κρατών, όπως αποδείχθηκε και με το σχέδιο Ανάν το 2004 που απέρριψε ο κυπριακός λαός. Η εκτίμηση στην οποία έχει καταλήξει το ΚΚΕ είναι πως η θέση για Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία και τα «δύο συνιστώντα κράτη», οδηγεί σε διχοτόμηση, κι όχι σε ένωση του νησιού, όπως ισχυρίζεται η κυπριακή κυβέρνηση. «Σήμερα, με παρέμβαση των ΗΠΑ, τίθεται το ζήτημα της συνδιαχείρισης των φυσικών πόρων σε μια πορεία αναβάθμισης του ψευδοκράτους και διατήρησης της κατοχής. Στόχος είναι να βάλουν στο χέρι τον πλούτο και για να το πετύχουν αυτό σπρώχνουν και στη “ντε γιούρε” διχοτόμηση, μονάχα που αυτό γίνεται “βαφτίζοντας το κρέας σε ψάρι”. Λέγοντας πως ένα σχέδιο τύπου Ανάν είναι λύση. Δεν είναι λύση, αλλά είναι παγίδα για το λαό της Κύπρου!

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της άμεσης αποχώρησης του συνόλου των κατοχικών δυνάμεων και υποστηρίζει  το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων. Θεωρούμε ότι η πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να κατευθύνεται στο στόχο για μια Κύπρο στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και  Μαρωνίτες. Μια Κύπρο Ενιαία, (ένα και όχι δύο κράτη) Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μία Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες».

Το ΚΚΕ, που, όπως είπε, μελετά προσεκτικά τις εξελίξεις, σημειώνει ότι αυτές δεν επιτρέπουν ούτε εφησυχασμό ούτε λεονταρισμούς κι αναφέρθηκε στις αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και στη στάση των κομμουνιστών, στα καθήκοντα των κομμουνιστικών κομμάτων της περιοχής και στην ανάγκη συντονισμού της πάλης τους.

Ο Ελ. Βαγενάς τόνισε μεταξύ άλλων, πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία “εθνική γραμμή” με τα αστικά κόμματα, που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό πως δεν κινδυνεύει δήθεν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο χάρη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τον καλούν να υπομείνει τα αντιλαϊκά μέτρα, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, που έχουμε και την επέτειο της Επανάστασης του 1821, ακούμε πολλές φανφάρες περί “ανάγκης εθνικής ενότητας και ομοψυχίας”. Όμως όλα τα παραπάνω δείχνουν πως αυτοί που καλούνε σε αυτήν την ψεύτικη ενότητα θέλουν απλώς την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα “νεροκουβαλητή στο μύλο τους”.  Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Τέτοια ενότητα με εκείνους που καλούνε να θυσιαστεί ο λαός στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης και των σχεδίων των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε τέτοια ενότητα και στην Επανάσταση του 1821. Εκείνη η ενότητα που χρειάζεται σήμερα ο λαός μας είναι η συμμαχία της εργατικής τάξης, με τα άλλα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας μας, για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία, που θα βγάλει τη χώρα από το “φαύλο κύκλο” των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, θα κοινωνικοποιήσει τον πλούτο και τα μέσα παραγωγής, θα σχεδιάσει επιστημονικά τον τρόπο ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Τέλος, ο Ελ. Βαγενάς, στάθηκε στο κάλεσμα του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους και τη νεολαία να παλέψουν ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, σε κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών, που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Ενάντια στον εθνικισμό, που θέλει να κρύψει πως οι εργαζόμενοι σε άλλες χώρες έχουμε σήμερα τον ίδιο αντίπαλο: τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, τις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους. Ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, που είναι οι εμπρηστές των πολέμων. Για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα και να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Για την αποχώρηση της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ, ζήτημα που μπορεί να το εγγυηθεί οριστικά και μόνιμα με ανάπτυξη – συνεργασία και φιλία με όλους τους λαούς, μόνο η εργατική-λαϊκή εξουσία.

Της ομιλίας του Ελισαίου Βαγενά, προηγήθηκε σύντομη εισαγωγική ομιλία του Άκη Πούλου, γραμματέα της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ στην οποία ανέφερε τα εξής:

“Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

σας καλωσορίζουμε στην σημερινή εκδήλωση – συζήτηση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Κύπρο. Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τους συντρόφους μας και φίλους φαντάρους καθώς και βετεράνους συντρόφους του κινήματος στην Κύπρο που μας τιμούν για μια ακόμα φορά με την παρουσία τους.

Το ΚΚΕ πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, όπου ζουν χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, συλλαλητήρια και πορείες, για να αναδείξει εκείνη την πλευρά των εξελίξεων που αφορούν συνολικά τους εργαζόμενους στην περιοχή. Το Κόμμα μας επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ , αλλά και της κυβέρνησης Αναστασιάδη συνολικά των αστικών κυβερνήσεων με αφορμή τις εξελίξεις στην περιοχή, διότι επιχειρεί να εφησυχάσει το λαό, την ίδια στιγμή που τον εμπλέκει στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου, που είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης, φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα ενός πολέμου. Το ΚΚΕ καλεί τους λαούς της περιοχής να επαγρυπνούν, να δυναμώνουν την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, το σύστημα δηλαδή που γεννά πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια και δυστυχία για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Σας καλούμε να αντιδράσετε στα σχέδια των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων που στηρίζουν τα μονοπώλια και την εξουσία τους, για να γίνουν οι εργατικές τάξεις των χωρών μας πρωταγωνιστές των εξελίξεων.”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: