Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Συντριπτική ήττα για την πολιτική αποκλεισμού της Κούβας

Με συντριπτική πλειοψηφία 187 ψήφων υπέρ, δύο κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ) και μία αποχή (Ουκρανία), η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε για άλλη μια φορά χτες τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στην Κούβα οι ΗΠΑ για πάνω από 6 δεκαετίες.

Με συντριπτική πλειοψηφία 187 ψήφων υπέρ, δύο κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ) και μία αποχή (Ουκρανία), η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε για άλλη μια φορά χτες τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στην Κούβα οι ΗΠΑ για πάνω από 6 δεκαετίες. Πρόκειται για άλλη μια συντριπτική ήττα των αμερικανικών κυβερνήσεων που συνεχίζουν αυτήν την απάνθρωπη πολιτική, που η ένταση και η διάρκειά της δεν έχουν προηγούμενο στον κόσμο. Ηταν η 31η φορά που επαναλαμβάνεται αυτή η απαίτηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, όμως τώρα ήταν ακόμα πιο εκκωφαντική, με τις ΗΠΑ και το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ να απομονώνονται ακόμα περισσότερο.

Πριν από την ψηφοφορία ο Κουβανός ΥΠΕΞ, Μπρούνο Ροντρίγκες, εξήγησε λεπτομερώς τις επιπτώσεις που προκαλεί ο αποκλεισμός και υπενθύμισε τον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας την πρόσβαση του νησιού σε ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες. Σημείωσε ότι «ο αποκλεισμός παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση και την ευημερία όλων των Κουβανών, και οι οικογένειές μας το νιώθουν λόγω ελλείψεων σε καταστήματα, ουρών, υπερβολικών τιμών ή υποτιμημένων μισθών». Εξήγησε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ικανοποιήσει το ρυθμιζόμενο οικογενειακό καλάθι, το οποίο δεν επαρκεί, αλλά καλύπτει βασικές ανάγκες σε επιδοτούμενες τιμές.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στους εξωεδαφικούς νόμους που επιβάλλουν κυρώσεις και σε τρίτες χώρες ή εταιρείες που συναλλάσσονται με την Κούβα, λέγοντας ότι μόνο για τον τελευταίο χρόνο οι ζημιές από τον αποκλεισμό υπολογίζονται στα 4,8 δισ. δολάρια, ενώ οι συνολικές ζημιές στα 60 και πάνω χρόνια ξεπερνάνε τα 159 δισ. δολάρια.

Τόνισε ότι η κουβανική οικογένεια έχει υποστεί εξοντωτικές διακοπές ρεύματος και ότι η ζημιά στον ενεργειακό τομέα ξεπερνά τα 401 εκατομμύρια δολάρια, με το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να είναι το πιο επηρεασμένο. Επίσης ότι οι ασθενείς πληγώνονται από την έλλειψη ή την αστάθεια των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Παρότι η Κούβα είναι σε θέση να παράγει περισσότερο από το 60% των φαρμάκων, αντιμετωπίζει προβλήματα από το χτύπημα στα οικονομικά της, ενώ αναγκάζεται να αποκτήσει από τρίτες χώρες, σε πολύ υψηλές τιμές, εξειδικευμένα φάρμακα ειδικά για παιδιά.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: