Γάλλοι γιατροί μηνύουν το γαλλικό κράτος

Μπορεί οι θάνατοι στην Γαλλία να μην ξεπερνούν τους 50 ακόμα, αλλά οι συνθήκες στο σύστημα της υγείας είναι σε χειρότερο σημείο από ό,τι του ιταλικού συστήματος.

Γάλλοι γιατροί κινήθηκαν νομικά εναντίον του γαλλικού κράτους, καταθέτοντας μήνυση για μη επαρκή εκπαίδευση και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το σύστημα υγείας σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπου ο κορωνοϊός έχει κάνει την εμφάνιση του έχει κριθεί εν τω συνόλω του ανεπαρκές . Χιλιάδες παραμένουν τα κρούσματα σε τουλάχιστον 11 χώρες που βρίσκεται σε έξαρση ο ιός, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 4.000.

Οι Ιταλοί γιατροί έχουν στην κυριολεξία γονατίσει από την αύξηση των περιστατικών και οι κλίνες που ήταν διαθέσιμες για την αντιμετώπιση του ιού όλο και λιγοστεύουν. Οι Γάλλοι γιατροί ανησυχώντας πως αυτό το τσουνάμι της πανδημίας θα ξεσπάσει και εντός της χώρας τους την επόμενη βδομάδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ δεν διστάζουν μαζικά να μηνύσουν το γαλλικό κράτος εκφράζοντας έτσι την αγανάκτηση τους για όσα ήδη συμβαίνουν και επίκειται να συμβούν σε λίγα 24ωρα.

Μπορεί οι θάνατοι στην Γαλλία να μην ξεπερνούν τους 50 ακόμα, αλλά οι συνθήκες στο σύστημα της υγείας είναι σε χειρότερο σημείο από ό,τι του ιταλικού συστήματος. Η χρόνια μη σωστή χρηματοδότηση του γαλλικού κράτους στα δημόσια νοσοκομεία  τα έχει οδηγήσει σε ελλείψεις τόσο σε υποδομές όσο και σε υλικά.

Ήδη πολλοί γιατροί διαμαρτύρονται για τις απλές χειρουργικές μάσκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τάχα για την προστασία των πολιτών και την αισχοκέρδεια που κρύβεται από πίσω. Η απλή μάσκα χειρουργείου όπως διατείνονται είναι για να μην μεταφέρει μικρόβια ο ασθενής που ήδη νοσεί .

Μάσκες, γάντια και ειδικές στολές ώστε να μπορούν οι υγιείς, αλλά κυρίως το ιατρικό προσωπικό να προστατευτεί όταν έρχεται σε επαφή με ένα νοσούντα δυστυχώς δεν διατίθενται από το εθνικό σύστημα υγείας. Αυτό σημαίνει πως δεν λαμβάνονται τα σωστά μέτρα προφύλαξης, αλλά ένα προπέτασμα καπνού και εφησυχασμού του κόσμου ο οποίος λανθασμένα θεωρεί πως προστατεύεται με μια απλή μάσκα.

Ο Υπουργός Υγείας της Γαλλίας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, βγαίνοντας σε ενημερωτικές εκπομπές διατυμπανίζοντας σε όλους τους τόνους πως η Γαλλία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων και πως παραγγέλνει μάσκες και αντισηπτικά ώστε να υπάρχει επάρκεια στην εγχώρια αγορά.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί και η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια όλης της χώρας, παρά το γεγονός πως η Γαλλία ήδη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού να περάσει από το στάδιο 2 που βρίσκεται στο στάδιο 3 της γειτονικής της χώρας. Η δικαιολογία πως οι νέοι και τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από το νέο κορωνοϊό έχει προκαλέσει ανησυχία στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας, το οποίο πιστεύει πως η μετάδοση του ιού θα εξαπλωθεί εξαιτίας των πλημμελών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, δημιουργώντας ”φρακάρισμα” στις εισαγωγές των περιστατικών στα νοσοκομεία, εξάντληση του προσωπικού και κατάρρευση του συστήματος όπως στην γειτονική Ιταλία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: