“Έβγαζαν αφρούς από το στόμα” – Άγριο ξύλο και καταστολή από την αστυνομία σε εκκένωση καταυλισμού αστέγων στη Μινεάπολη των ΗΠΑ (VIDEO)

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα ΜΚΔ, φαίνεται αστυνομικός να χτυπάει και να τραβά κάποιον πάνω από έναν αστυνομικό που είναι πεσμένος στο έδαφος. Ένας άλλο αστυνομικός βάζει τα γόνατά του στο λαιμό και το κεφάλι του πολίτη, ξυπνώντας μνήμες Τζορτζ Φλόιντ.

Tην ώρα που αυξάνονται οι άστεγοι στην πλουσιότερη χώρα του πλανήτη, οι αρχές και η αστυνομία, αντί να εργάζονται για να βρουν καταφύγιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι, επιδίδονται σε κρεσέντο καταστολής προκειμένου να διαλύσουν τους πρόχειρους καταυλισμούς τους, ώστε να μη χαλούν την αισθητική των “αξιοπρεπών” συμπολιτών τους.
Στη Μινεάπολη της Μινεσότα, πόλη όπου διαδραματίστηκαν τα τραγικά γεγονότα σχετικά με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η αστυνομία λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τους πάνω από 100 αλληλέγγυους, που εμφανίστηκαν από το πρωί στον καταυλισμό αστέγων της λεωφόρου Girard, προειδοποιώντας ότι ο δήμος της πόλης σχεδίαζε να εκκενώσει ένα οικόπεδο όπου περίπου 20 άνθρωποι ζούσαν σε σκηνές.
Γύρω στις 7 το πρωί κατέφτασαν περίπου 12 περιπολικά, αποκλείοντας το δρόμο και επιτιθέμενοι στους πολίτες που υπερασπίζονταν τον καταυλισμό. Οι αστυνομικοί έριξαν σπρέι πιπεριού, χρησιμοποίησαν βία και συνέλαβαν κάποιους από τους αλληλέγγυους, πριν φύγουν τελικά άπραγοι. Στο σημείο μάλιστα παρέμειναν άστεγοι και αλληλέγγυοι, σε επιφυλακή μπροστά σε ενδεχόμενη επιστροφή της αστυνομίας.

Ένας από τους πολίτες. ο Μπέντζαμιν Μελανσόν, δήλωσε πως είδε τουλάχιστον ένα περιπολικό κινήθηκε με ταχύτητα προς τους διαδηλωτές πριν σταματήσει την τελευταία στιγμή: “Είναι εξωφρενικό πως, απλά και μόνο επειδή έχουν αυτό το μηχανισμό βίας στη διάθεσή τους, θεωρούν πως είναι εντάξει να αναγκάσουν τους ανθρώπους να φύγουν. Κανείς εδώ δε ζητάει πολλά, κυριολεκτικά μόνο ένα κομμάτι γης από το οποίο δε θα τους διώξουν”. Ένα άλλος μάρτυρας, λέει πως “αυτοί οι μπάτσοι πρακτικά έβγαζαν αφρούς από το στόμα, ήταν σε εντελώς φασιστική διάθεση. Σαν να ήθελαν να ξεκινήσουν καβγά”.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα ΜΚΔ, φαίνεται αστυνομικός να χτυπάει και να τραβά κάποιον πάνω από έναν αστυνομικό που είναι πεσμένος στο έδαφος. Ένας άλλο αστυνομικός βάζει τα γόνατά του στο λαιμό και το κεφάλι του πολίτη, ξυπνώντας μνήμες Τζορτζ Φλόιντ.

Η αστυνομία της πόλης, το μόνο που είχε να δηλώσει είναι πως “νιώθει φρίκη για τις πράξεις των μελών της κοινότητας που επιτέθηκαν σε αξιωματικούς”, εκφράζοντας “ευγνωμοσύνη που κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά”.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής να εκκενώσει τον καταυλισμό, σύμφωνα με ανακοίνωσή της βασίστηκε σε “μόλυνση του χώρου, κίνδυνο πυρκαγιάς και άλλους κινδύνους  ασφάλειας και υγείας.

Ο δήμος διαφημίζει επίσης ότι στους ξενώνες αστέγων υπάρχουν επαρκή κρεβάτια αυτή την περίοδο, οι άστεγοι του καταυλισμού όμως θεωρούν ότι εμπαίζονται με κούφιες υποσχέσεις εδώ και μήνες που ο δήμος προσπαθεί να εκκενώσει τον καταυλισμό. Ο συνωστισμός και οι αυστηροί κανόνες στους ξενώνες λειτουργούν αποτρεπτικά για πολλούς αστέγων, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, ενώ η διαρκής εκκένωση των καταυλισμών, απλά μεταθέτει το πρόβλημα από τη μια περιοχή της πόλης στην άλλη. Όπως λέει η άστεγη Σάντι Κέλτινγκ, θα προτιμούσε να ζει σε βαλίτσα στο δρόμο παρά να ξαναπάει σε ξενώνα αστέγων, καθώς, όπως λέει “οι περισσότεροι έχουμε άσχημες εμπειρίες από τους ξενώνες. Σε ποδηγετούν, σου φέρονται σαν να είσαι παιδί. Κυριολεκτικά θα προτιμούσα να πάθω υποθερμία παρά να γυρίσω στον ξενώνα. Έτσι νιώθουμε πολλοί από μας.”

Με πληροφορίες από yahoo.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: