“Eσείς το λέτε ειδίκευση, εμείς το λέμε εκμετάλλευση” – Μεγάλη απεργία ειδικευόμενων υγειονομικών στη Μαδρίτη

Οι ειδικευόμενοι ζητούν να αναγνωριστεί ο θεμελιώδης ρόλος τους στην πανδημία, όπου δουλεύουν για ώρες “με μισθούς πείνας”, ζητώντας σύμβαση με ανθρώπινα ωράρια και καλύτερες αποδοχές. 

Έβαλαν τις λευκές τους ποδιές, αυτή τη φορά όχι για να βρεθούν ξανά, όπως σχεδόν καθημερινά τους τελευταίους μήνες, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, αλλά για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής. Πρόκειται για 4600 ειδικευόμενους υγειονομικούς στη Μαδρίτη, από γιατρούς και νοσηλευτές, μέχρι φαρμακευτικό προσωπικό και τεχνολόγους εργαστηρίων, που προσφεύγουν σε αυτό το μέσο πίεσης μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων του συνδικάτου τους με την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ένα από τα κεντρικά τους συνθήματα, με τα οποία κατέβηκαν πάνω από 2000 ειδικευόμενοι στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας, μπροστά στην έδρα του Συμβουλίου Υγείας της Μαδρίτης, ήταν το “Εσείς το λέτε ειδίκευση και δεν είναι, εμείς το λέμε εκμετάλλευση κι αυτό είναι”, ενώ σε άλλα πλακάτ διακρινόταν “Συμπληρώνω 24 ώρες δουλειάς, σε φροντίζω;” , σύνθημα αναφερόμενο στα εξοντωτικά ωράρια που αποβαίνουν τόσο σε βάρος των εργαζόμενων, όσων και των ασθενών που επιζητούν υψηλού επιπέδου περίθαλψη.

Οι ειδικευόμενοι ζητούν να αναγνωριστεί ο θεμελιώδης ρόλος τους στην πανδημία, όπου δουλεύουν για ώρες “με μισθούς πείνας”, ζητώντας σύμβαση με ανθρώπινα ωράρια και καλύτερες αποδοχές.

Οι διαδηλωτές είχαν τη συμπαράσταση πολλών περιοίκων στους δρόμους όπου πορεύτηκαν, με χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια, αλλά ακόμα και από υπαλλήλους του Συμβουλίου Υγείας της Μαδρίτης, που επικρότησαν το σύνθημα “Δημόσια υγεία”. Σύνθημα καθόλου τυχαίο, καθώς η αυτόνομη κοινότητα της Μαδρίτης, όπως κι εκείνη της Καταλονίας και των Βαλεαρίδων νήσων, συμπληρώνει την τριάδα με τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας στην Ισπανία την τελευταία εξαετία, σύμφωνα με περσινά στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων για τη Υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: