«Έργα και ημέρες» κυανόκρανων του ΟΗΕ: Βιασμούς ανήλικων κοριτσιών και εκμετάλλευση γυναικών αποκαλύπτει έρευνα

Βιασμοί ανήλικων κοριτσιών και 2000 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση σε Αϊτή, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σρι Λάνκα και αλλού και από άντρες «ειρηνευτικής αποστολής», εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται να συνδράμουν ώστε τα θύματα να λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται, αλλά «ο ΟΗΕ δεν μπορεί να ασκήσει διώξεις»..

Την άμεση ανάληψη δράσης ζητά (ξανά) η Αϊτή από τα Ηνωμένα Εθνη, μετά τη δημοσιοποίηση, τον περασμένο μήνα, νέας έρευνας που καταδεικνύει πως η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση γυναικών και κοριτσιών –ακόμη και 11χρονων- από μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ ήταν ένα μαζικό φαινόμενο, που άφησε πίσω του εκατοντάδες εγκαταλειμμένα παιδιά.

Η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ακαδημαϊκό ιστότοπο The Conversation περιλαμβάνει συνεντεύξεις με 2.500 πολίτες που ζούσαν κοντά στις βάσεις της ειρηνευτικής αποστολής στην Αϊτή (MINUSTAH) στα 13 χρόνια (2004 – 2017) που παρέμεινε στη χώρα. Το 10% έκανε λόγο για παιδιά που γεννήθηκαν από τη σχέση κυανόκρανων με κορίτσια και γυναίκες.

Και οι ιστορίες που περιλαμβάνει η έκθεση -πέραν των βιασμών και των σεξουαλικών επιθέσεων- αποτελούν επίσης μια συγκλονιστική αφήγηση του πώς η ακραία φτώχεια, η πείνα, η ανέχεια οδήγησαν πολλά κορίτσια και γυναίκες σε σχέσεις εκμετάλλευσης και κακοποίησης, αναγκασμένες να πουλάνε σεξ για λίγα λεφτά, τρόφιμα ή φάρμακα.

«Τους έβαζαν λίγες δεκάρες στη χούφτα και έπειτα τις άφηναν έγκυες και τις εγκατέλειπαν στη μιζέρια τους, μικρά κορίτσια με μωρά στα χέρια», έλεγε ένας άντρας στην έκθεση.

Σε παλαιότερο στιγμιότυπο, μια γυναίκα κάνει καθιστική διαμαρτυρία για να φύγει από την Αϊτή η δύναμη του ΟΗΕAP PHOTO / ALEXANDRE MENEGHINI

Κοπέλες σαν τη Μαρί που ήταν 14 ετών όταν γνώρισε τον Μιγκέλ, έναν Βραζιλιάνο κυανόκρανο, ο οποίος μόλις έμαθε πως ήταν έγκυος της υποσχέθηκε να σταθεί στο παιδί, αλλά αντ’ αυτού επέστρεψε στη Βραζιλία και δεν ξανάκουσε γι’ αυτόν.

Ο πατέρας της την έδιωξε από το σπίτι, σταμάτησε το σχολείο και δουλεύει με μεροκάματο 0,25 ευρώ, για να συντηρήσει το τετράχρονο σήμερα παιδί της. Δεν παίρνει καμιά βοήθεια από τον βραζιλιάνικο στρατό, τα Ηνωμένα Εθνη ή το κράτος της Αϊτής.

Ο γιος της είναι ένα από τα κάπου 265 παιδιά που, σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να γεννήθηκαν από σχέσεις με κυανόκρανους και σήμερα μεγαλώνουν μόνα με τις μητέρες τους σε ανείπωτες συνθήκες φτώχειας και εγκατάλειψης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του πολύπαθου νησιού ζήτησε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι, ανακοινώνοντας την έναρξη συνομιλιών με τον ΟΗΕ για να υπάρξουν απαντήσεις αλλά και δράσεις για τη χωρίς χρονοτριβή στήριξη και δικαίωση των θυμάτων.

Ο δε εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεσμεύονται να συνδράμουν ώστε τα θύματα να λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ΟΗΕ μπορεί να διερευνήσει αυτά τα εγκλήματα, αλλά δεν μπορεί να ασκήσει διώξεις.

Ενδεικτικό της αναποτελεσματικότητας του ισχύοντος συστήματος είναι ότι, όταν το 2017 έρευνα του Associated Press αποκάλυψε πως ένα δίκτυο 134 κυανόκρανων από τη Σρι Λάνκα εκμεταλλευόταν σεξουαλικά 9 ανήλικα κορίτσια στο διάστημα 2004 – 2007, όλοι τους στάλθηκαν πίσω στην πατρίδα τους, αλλά κανένας δεν δικάστηκε.

Ισως εκεί δεν μπορούσε να παρέμβει ο ΟΗΕ. Αλλά, όπως σημειώνει η Σαμπίν Λι του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ, μια από τις εκπονήτριες της έρευνας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι, τον Γενάρη του 2018, το αϊτινό Γραφείο Διεθνών Δικηγόρων κατέθεσε αιτήματα αναγνώρισης πατρότητας δέκα παιδιών, ζητώντας τη συνεργασία του ΟΗΕ ώστε να δοθούν τα τεστ DNA των φερόμενων ως πατέρων κυανόκρανων, αλλά ενάμιση χρόνο μετά ο ΟΗΕ δεν είχε κάνει τίποτα.

ΣΥΧΝΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Οκτώ περιστατικά βιασμών ανήλικων κοριτσιών και γυναικών από κυανόκρανους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία καταγγέλθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Human Rights Watch.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται ένα 13χρονο κορίτσι, δύο 14χρονες, μία 16χρονη και μία 18χρονη, ενώ συγκλονίζουν οι δηλώσεις μίας 14χρονης και μίας 18χρονης ότι υπέστησαν ομαδικό βιασμό από τους κυανόκρανους.

Οι φερόμενες επιθέσεις έλαβαν χώρα στην πόλη Μπαμπάρι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όπου υπηρετούν περίπου 800 άνδρες από το Κονγκό και τη Δημοκρατία του Κονγκό.

Σύμφωνα με έρευνα του Associated Press, από το 2005 ως το 2017 έχουν καταγραφεί περίπου 2.000 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, τα Ηνωμένα Έθνη δέχθηκαν 54 ξεχωριστές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από προσωπικό και συνεργαζόμενες ΜΚΟ. Δεκατρείς από τις καταγγελίες αφορούν κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Πηγή: prologos.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: