“Επιδημία” απαγχονισμών μαύρων και Λατίνων στις ΗΠΑ – Έρευνα και υποψίες για λιντσάρισμα

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, από τις 31 Μάη ως σήμερα τέσσερις άντρες και ένας έφηβος βρέθηκαν απαγχονισμένοι σε δυο πόλεις της Καλιφόρνιας, το Χιούστον του Τέξας και τη Νέα Υόρκη.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, λέει μια ρήση και αυτό που στην αρχή φαινόταν “περίεργο”, όσο περνάει ο καιρός μοιάζει τρομαχτικό, καθώς μέσα σε λίγες εβδομάδες, από τις 31 Μάη ως σήμερα τέσσερις άντρες και ένας έφηβος βρέθηκαν απαγχονισμένοι σε δυο πόλεις της Καλιφόρνιας, το Χιούστον του Τέξας και τη Νέα Υόρκη. Επισήμως όλοι οι θάνατοι έχουν αποδοθεί σε αυτοκτονίες, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για λιντσαρίσματα στον απόηχο των φυλετικών εντάσεων που οξύνθηκαν μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Τις υποψίες ενισχύει το γεγονός πως όλοι οι “αυτόχειρες” είναι Αφροαμερικανοί ή Λατίνοι, ομάδες που βρίσκονται κατά κόρον στο επίκεντρο ρατσιστικής βίας και διακρίσεων, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Τελευταίο θύμα ένας 17χρονος Αφροαμερικανός, που βρέθηκε κρεμασμένος από δέντρο σε προαύλιο δημοτικού σχολείου πριν λίγες μέρες, με την αστυνομία να αποκλείει παρέμβαση άλλου ατόμου, αλλά την οικογένεια να μην έχει πειστεί από τις εξηγήσεις.

Κάτοικοι των περιοχών όπου εντοπίστηκαν οι απαγχονισμένοι εκφράζουν ανοιχτά τη δυσπιστία τους προς τις επίσημες εκδοχές: “Μιλάμε για πολλούς ανθρώπους που κρέμονταν από δέντρα σε όλη την Αμερική στη μέση ενός φυλετικού πολέμου που διεξάγεται” λέει ο Άντονι Σκοτ από το Χιούστον, ενώ ένας άλλος, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, τονίζει πως “Με όλα αυτά που γίνονται, με όλους τους απαγχονισμούς που συμβαίνουν τις τελευταίες δυο βδομάδες, γιατί να μην υποθέσεις αυτόματα ότι κάτι στραβό συμβαίνει; Κανείς δεν κρεμιέται μόνος του από ένα δέντρο”.

Στη νότια Καλιφόρνια, μετά το διαδοχικό πανομοιότυπο θάνατο δυο Αφροαμερικανών σε δυο πόλεις της περιοχής, έχει ξεκινήσει έρευνα από το FBI, τη γενική εισαγγελεία των ΗΠΑ και το Τμήμα Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ διαδηλωτές ζητούν από τις τοπικές αρχές να διαλευκανθούν οι υποθέσεις.

Η πιθανότητα να πρόκειται εγκλήματα μίσους ενισχύεται από το γεγονός πως σε όλη τη χώρα τις τελευταίες μέρες εντοπίζονται κρεμάλες σε δέντρα Οι κρεμάλες είναι ένα ιδιαίτερα φορτισμένο ιστορικά σύμβολο στις ΗΠΑ, που παραπέμπει σε λιντσαρίσματα Αφροαμερικανών την εποχή των θεσμικών φυλετικών διαχωρισμών στον αμερικανικό νότο. Μάλιστα σε μία περίπτωση, στο Όουκλαντ της Καλιφόρνιας, όπου έχουν βρεθεί πολλές τέτοιες κρεμάλες, μία από αυτές περιείχε κι ένα ομοίωμα πτώματος.Κρεμάλες ωστόσο έχουν βρεθεί σε πολλές ακόμα πόλεις, ακόμα και στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, που κατοικείται παραδοσιακά κυρίως από Αφροαμερικανούς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ, παρότι η αυτοκτονία βρίσκεται στη 10η θέση της συνηθέστερης αιτίας θανάτου στις ΗΠΑ, μόλις 5% των θανάτων αποδίδονται σε Αφροαμερικανούς και Λατίνους, ενώ αντίθετα το 69% των αυτόχειρων είναι λευκοί άντρες μέσης ηλικίας.

Με πληροφορίες από ajc.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: