Επάγγελμα ισλαμοφοβία – Στα δικαστήρια για το υπό έκδοση βιβλίο του Thilo Sarrazin στη Γερμανία

Υπαναχώρηση εκδοτικού οίκου του γνωστού για τις αντιμεταναστευτικές του απόψεις Thilo Sarrazin φέρνει τις δυο πλευρές στα δικαστήρια, με αφορμή πόνημα με τον εύγλωττο τίτλο “Εχθρική κατάληψη -Πώς το Ισλάμ εμποδίζει την πρόοδο και απειλεί την κοινωνία”.

Ο Τhilo Sarrazin είναι διαβόητος στη Γερμανία για τις ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές του θέσεις, με κυριότερη πως “οι ξένοι μας ρίχνουν το IQ”, που είχε διατυπώσει πριν κάποια χρόνια στο μπεστ- σέλερ του “Η Γερμανία αυτοκαταργείται”. Εκείνη την εποχή, παρότι ήταν ήδη σαφές τόσο από τις πωλήσεις, όσο και από έρευνες της κοινής γνώμης ότι ο συγγραφέας εξέφραζε ένα ισχυρό τμήμα της γερμανικής κοινωνίας, ο αντιπροσφυγικός και αντιμεταναστευτικός λόγος δεν είχε κυριαρχήσει τόσο στη δημόσια ζωή, όσο στις μέρες μας, που όπως γνωρίζουμε η διαχείριση του προσφυγικού προκάλεσε τριγμούς στην πατροπαράδοτη συμμαχία χριστιανοδημοκρατών και χριστιανοκοινωνιστών. Υπό αυτή την έννοια ο Sarrazin, σοσιαλδημοκρατικών καταβολών ο ίδιος, ήταν “σοβαρός ρατσιστής” before it was cool.

Λογικό ήταν λοιπόν να μυριστεί μια νέα ευκαιρία για δημοσιότητα, πολιτική παρέμβαση και προφανώς οικονομικά οφέλη, με το νέο του βιβλίο που ήδη από τον τίτλο καθιστά σαφή τη βασική του θέση: “Εχθρική Κατάληψη – Πώς το Ισλάμ εμποδίζει την πρόοδο και απειλεί την κοινωνία”. Ο Sarrazin είχε συμφωνήσει με εκδοτικό οίκο το βιβλίο του να εκδοθεί “πιθανότατα” το Φθινόπωρο. Φαίνεται όμως πως δεύτερες σκέψεις ήρθαν στους ιθύνοντες του εκδοτικού, οι οποίοι χωρίς να τοποθετούνται επίσημα για τα ακριβή αίτια της υπαναχώρησής τους, ανεπίσημα αφήνουν να διαρρεύσει πως πολλές υποσημειώσεις πρέπει να ελεγχθούν και υπάρχουν “πολλά ζητήματα περιεχομένου προς διευκρίνιση”. Ως εκ τούτου η επιθυμία του συγγραφέα να εκδοθεί το βιβλίο τον Αύγουστο δεν ήταν εφικτή, με τον οίκο να προχωρά στην επιστροφή των συγγραφικών δικαιωμάτων και τον ίδιο να καταφεύγει στα δικαστήρια.

Η μοναδική επίσημη απάντηση των εκδοτών έρχεται δια στόματος του επικεφαλής του νομικού τμήματος Ράινερ Ντρέζεν, που δήλωσε ότι η συμφωνία ίσχυε για τις 22 ή 29 Οκτώβρη, αφήνοντας αιχμές ότι το αίτημα επίσπευσης από πλευράς συγγραφέα υποκρύπτει οικονομικά και πολιτικά κίνητρα, ενόψει των εκλογών στα ομοσπονδιακά κράτη Έσσης και Βαυαρίας τον Οκτώβρη: “Θέλει τώρα να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να δημοσιεύσει όσο περισσότερα βιβλία γίνεται ή έχει πολιτικό συμφέρον και θέλει ίσως να επηρεάσει κάπως τις εκλογές; Ίσως είναι και αυτό.”

800.000 ευρώ διεκδικεί ο Sarrazin για αθέτηση συμβολαίου αλλά και πιθανή σπίλωση της φήμης του λόγω μη δημοσίευσης του έργου. Η τελευταία πάντως είναι εξασφαλισμένη, καθώς ήδη έχει βρεθεί εκδοτικός οίκος έτοιμος να φέρει στην αγορά το βιβλίο τον Αύγουστο, όταν και αναμένεται να φουντώσει πάλι η συζήτηση για τον “ισλαμικό κίνδυνο”, που συνοδεύει και παράλληλα υποδαυλίζει την ολοένα και πιο ξενοφοβική ατμόσφαιρα στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από deutschlandfunk. de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: