Ένας στους πέντε Ιταλούς θεωρεί το Μουσολίνι “μεγάλο ηγέτη”

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία τς έρευνας της Eurispes, όπου ένας στους πέντε Ιταλούς εμφανίζει θετική γνώμη για το δικτάτορα Μουσολίνι και 1 στους 7 σχεδόν θεωρεί hoax το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Το κλίμα ανόδου της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας στη γειτονική Ιταλία, που αποτυπώνεται στη μεγάλη δημοτικότητα του Ματέο Σαλβίνι, δε θα μπορούσε παρά να αποτυπωθεί και σε έρευνες για τις απόψεις των σημερινών Ιταλών σε σχέση με το φασισμό και τον αντισημιτισμό. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία τς έρευνας της Eurispes, όπου ένας στους πέντε Ιταλούς εμφανίζει θετική γνώμη για το δικτάτορα Μουσολίνι και 1 στους 7 σχεδόν θεωρεί hoax το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2004 και σήμερα, το ποσοστό όσων θεωρούν πως δε συνέβη ποτέ η εξολόθρευση των Εβραίων από τους ναζί, εκτοξεύτηκε από 2,7% σε 15,6%. Αυξημένο είναι στο ίδιο διάστημα και το ποσοστό όσων δέχονται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος, υποβαθμίζοντας την έκτασή του, που είναι μια άλλη μορφή άρνησής του, από 11,1% σε 16,1%.

Αντιφατικές εμφανίζονται οι απόψεις των Ιταλών για πρόσφατα επεισόδια αντισημιτισμού στη χώρα. Το 61,7% των Ιταλών θεωρεί μεμονωμένα τα περιστατικά αυτά κι όχι ενδεικτικά ενός ευρύτερου προβλήματος, παρότι το 60,6% θεωρεί ότι αυτά τα περιστατικά σχετίζονται με τη διάδοση μιας ρητορικής μίσους και ρατσισμού. Παράλληλα, το 47,5% θεωρεί τα επεισόδια αντισημιτισμού σημάδι επικίνδυνης αναβίωσης του φαινομένου, ενώ το 37,2% τα αντιμετωπίζει ως “προκλήσεις ή αστείο”.

Σε μια σημαντική μειοψηφία φαίνεται να έχει απήχηση ο Μουσολίνι, καθώς το 19,8% συμφωνεί με τη θέση πως “ήταν ένας μεγάλος ηγέτης που έκανε κάποια λάθη”. Σε παρόμοιο μήκος κύματος 14,3% συμφωνούν ότι “οι Ιταλοί δεν είναι φασίστες, αλλά αγαπούν τις ισχυρές προσωπικότητες”, 14,1% λένε πως “είμαστε ένας λαός κυρίως δεξιών αντιλήψεων”, 12,8% υποστηρίζουν πως “πολλοί Ιταλοί είναι φασίστες” και τέλος, ότι “τάξη και πειθαρχία είναι αξίας που αγαπούν πολύ οι Ιταλοί”. Πάνω από ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες – 26,1% – δε συμφωνεί με καμία από τις παραπάνω απόψεις.

Με πληροφορίες από popoffquotidiano.it

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: