«Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα» | Ιδρυτική Συνέλευση της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου (ΚΠΚ)

Με σύμβολο το σφυροδρέπανο και σύνθημα για ταξική πάλη, όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου, ξεκινά η προσπάθεια του νέου Σωματείου με πολιτικό χαρακτήρα, που ιδρύθηκε με την επωνυμία «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Με σύμβολο το σφυροδρέπανο και σύνθημα για ταξική πάλη, όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου, ξεκινά η προσπάθεια του νέου Σωματείου με πολιτικό χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023, με την επωνυμία «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Το Σωματείο «φιλοδοξεί να καλύψει το πολιτικό κενό που υπάρχει για χρόνια στην κυπριακή κοινωνία και να αποτελέσει δύναμη συσπείρωσης για τους αγώνες της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων (…) Παρουσιάζεται έτοιμο να δώσει τη δύσκολη μάχη απέναντι σε κάθε συστημική δύναμη και τους υφιστάμενους αρνητικούς συσχετισμούς».

Από τις εργασίες της Ιδρυτικής Συνέλευσης εκλέχτηκε 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους: Χρίστο Κουρτελλάρη, εκτελεστικό γραμματέα, Λέανδρο Σαββίδη, οργανωτικό γραμματέα, Μάριο Ιωάννου, γενικό γραμματέα, Αντρη Λουκά, ταμία, και μέλη τους Αλέξη Αντωνίου, Χρυσάνθη Επιφανίου, Νικόλα Νικόλα, Γιάννη Σωκράτους και Μαρία Σωκράτους.

Κατά την Ιδρυτική Συνέλευση, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, εκπροσωπώντας την οργανωτική επιτροπή, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν μας έφερε εδώ μια πρόσκαιρη αγανάκτηση για το σύστημα που σκοτώνει ψυχές, ζωές και συνειδήσεις, δεν μας ένωσε μια οργή για όλους αυτούς που λυμαίνονται την ιστορία ενός ιστορικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, αλλά η αγάπη για την τάξη μας και η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Στην κεντρική ομιλία της Συνέλευσης, ο Αλέξης Αντωνίου ανέλυσε λεπτομερώς τις αρχές και τους σκοπούς που περιλαμβάνονται στο καταστατικό της «Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου» (ΚΠΚ), απαντώντας, μεταξύ άλλων, ότι στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», «εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα».

Ακολούθησαν πλούσια συζήτηση και τροποποιήσεις επί του προτεινόμενου καταστατικού, το οποίο εγκρίθηκε στο σύνολό του. Στις αρχές και τους σκοπούς τονίζεται ότι η ΚΠΚ κατανοεί και επεξεργάζεται τον κόσμο μέσα από τα εργαλεία της μαρξιστικής – λενινιστικής επιστημονικής θεωρίας, εξηγώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα, την εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις ανισότητες στη βάση των αντιθέσεων του καπιταλισμού, της μεγιστοποίησης του κέρδους και της συσσώρευσης του πλούτου στους λίγους εις βάρος της πλειοψηφίας που τον παράγει.

Περαιτέρω, το Σωματείο ενεργεί και συνδράμει τους αγώνες για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, «για την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και για την κοινωνική πρόοδο του λαού μας». Με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν ευρεία συζήτηση μεταξύ των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, το Σωματείο αποκαλύπτει τις αντιθέσεις που γεννά το απάνθρωπο σύστημα του καπιταλισμού – ιμπεριαλισμού. Προτάσσει τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό ως λύση στα προβλήματα του λαού και υποστηρίζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη.

Το Σωματείο στέκεται απέναντι στις λογικές ταξικής συνεργασίας, «εργατικής ειρήνης» και αστικής διαχείρισης του καπιταλισμού και παλεύει για αποδέσμευση από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό της ΕΕ, για την ειρήνη, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις αιτίες και τις συνέπειές του για τους λαούς και τις συνδεδεμένες με τον ιμπεριαλισμό στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και αναπτύσσει πλατιά συζήτηση για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, για δωρεάν δημόσια Παιδεία και Υγεία, για Πολιτισμό και Αθλητισμό που θα ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες της εποχής μας και τη λαϊκή ευημερία.

Για το Κυπριακό, δίνεται ιδιαίτερη σημασία ως ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και ξένων ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Αυτές οι επεμβάσεις εργαλειοποίησαν και ενίσχυσαν τον εθνικισμό – σοβινισμό, με αποκορύφωμα το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Αυτή η δράση οδήγησε στη βίαιη διαίρεση της χώρας και του λαού, Ελληνοκυπρίων και Ττουρκοκυπρίων.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι στη λύση θα πρέπει να θεσπίζεται η καθιέρωση αρχών και θεσμών που συγκρούονται με κάθε μορφή διάκρισης και ιδιαίτερα του εθνοτικού διαχωρισμού. «Η αναγκαία και επιτακτική λύση θα θέτει ως προαπαιτούμενο ο λαός να είναι κυρίαρχος αφέντης σε μια ακέραιη, ανεξάρτητη, ελεύθερη από εγγυητές, ξένα στρατεύματα και διαχωρισμούς, επανενωμένη πατρίδα», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο καταστατικό, το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στον Εφορο Σωματείων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: