Έλληνες κομμουνιστές στη Λεωφόρο Στάλινγκραντ στις Βρυξέλλες

«Στα χνάρια των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν… έως την ένδοξη Λεωφόρο Στάλινγκραντ», μέλη της ΚΝΕ, συνοδευόμενα από μέλη και στελέχη της ΚΟ Βελγίου του ΚΚΕ και της ΟΒ Βελγίου της ΚΝΕ, περπάτησαν σε δρόμους, τους οποίους είχαν διαβεί οι τρεις κορυφαίοι θεωρητικοί και επαναστάτες πάνω από έναν αιώνα πριν.

Ξεκίνησαν το Σάββατο το μεσημέρι οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στις Βρυξέλλες ενάντια στον αντικομμουνισμό της ΕΕ, που θα κορυφωθεί στις 11 Νοέμβρη, με εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα: «Η αλήθεια για το σοσιαλισμό και ο αντικομμουνισμός της ΕΕ», με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, και συντονιστή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος.

Το τριήμερο με την ενδιαφέρουσα δραστηριότητα άνοιξε με τον ιστορικό περίπατο «Στα χνάρια των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν… έως την ένδοξη Λεωφόρο Στάλινγκραντ», όπου τα μέλη της ΚΝΕ, συνοδευόμενα από μέλη και στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Βελγίου του ΚΚΕ και της ΟΒ Βελγίου της ΚΝΕ, περπάτησαν σε δρόμους, τους οποίους είχαν διαβεί οι τρεις κορυφαίοι θεωρητικοί και επαναστάτες πάνω από έναν αιώνα πριν. Στον περίπατο παρευρέθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, που καλωσόρισε στις εκδηλώσεις τους συμμετέχοντες.

Τα μέλη της ΚΝΕ στάθηκαν σε γωνιές συνυφασμένες με την ιστορία των τριών επαναστατών, αλλά και γενικότερα του διεθνούς επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος. Σημείο εκκίνησης του περιπάτου η οδός Jean d’ Ardenne 50 (rue d’ Orleans 42 την εποχή του Μαρξ). Εκεί ήταν χτισμένο το οίκημα της οικογένειας Μαρξ για την περίοδο Οκτώβρης 1846-Φλεβάρης 1848. Μια πλάκα τοποθετημένη στο σημείο θυμίζει την έντονη συγγραφική δραστηριότητα του Μαρξ σε συνεργασία με τον Ένγκελς εκείνα τα χρόνια. Σελίδες από έργα ορόσημα του μαρξισμού γράφτηκαν πρώτη φορά σε εκείνο το σπίτι, όπως «Η αθλιότητα της Φιλοσοφίας» και φυσικά το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος». Δεύτερος σταθμός ήταν το maison du peuple του Saint-Gilles, το μέρος όπου ο Λένιν βρέθηκε στις αρχές του 1914 για το 4ο Συνέδριο των σοσιαλδημοκρατών της Λετονίας ως αντιπρόσωπος του ΣΔΕΚΡ (Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας).

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στο συγκεκριμένο σημείο η υπεύθυνη ξεναγός έδωσε χρήσιμες ιστορικές πληροφορίες για το θεσμό των maisons du peuple που ήταν ευρέως διαδεδομένος στο Βέλγιο. Επρόκειτο για χώρους συγκέντρωσης της εργατικής τάξης που λειτουργούσαν υπό την επίβλεψη των Συνδικάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο 2ο Συνέδριο του ΣΔΕΚΡ (1903) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο και το οποίο έληξε με επικράτηση των θέσεων του Λένιν. Έτσι το Βέλγιο και η πρωτεύουσα του συνδέθηκαν ιστορικά με την ίδρυση του πρώτου επαναστατικού κόμματος Νέου Τύπου.

Διασχίζοντας τη Λεωφόρο Στάλινγκραντ

Μέλη της ΚΝΕ ρωτούν για την ιστορία της ονοματοδοσίας της Λεωφόρου Στάλινγκραντ που αντέχει στο χρόνο. Η ιστορία όλης της περιοχής δεν είναι άσχετη με αυτό. Μετά τον πόλεμο η βελγική αστική τάξη δίνει σε δρόμους τα ονόματα του Τσώρτσιλ, του Ντε Γκωλ κ.α. Ο βελγικός λαός έχοντας νωπές τις μνήμες από την προσφορά των Σοβιετικών στο τσάκισμα του ναζιστικού τέρατος, αλλά και τις μνήμες από τη δική του αντίσταση με μπροστάρη το ΚΚ Βελγίου, επιβάλει την ονομασία Στάλινγκραντ στη Λεωφόρο! Γιατί αν κάτι άξιζε να μνημονευθεί περισσότερο τότε ήταν οι θυσίες των Σοβιετικών και αυτή η μεγάλη μάχη. Αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, γι’ αυτό κιόλας πρόσφατα, με αφορμή το αντικομμουνιστικό ψήφισμα της ΕΕ, ο χρυσαυγίτης ναζιστής βουλευτής Λαγός ζήτησε προκλητικά τη μετονομασία της λεωφόρου. Οι σύντροφοι καθώς περπατούν, σταματούν στο σημείο της Λεωφόρου που φέρει το όνομα της Γερμανίδας επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ (Rosa Luxemburg Alle).

Στο «Σπίτι του Κύκνου»

Κτίριο με μακραίωνη ιστορία αποτέλεσε την έδρα του «Συνδέσμου Γερμανών Εργατών» που ίδρυσαν οι Μαρξ και Ένγκελς το 1846. Μέσα από τον σύνδεσμο προώθησαν την επαναστατική θεωρία τους σε σύγκρουση με ρεφορμιστικά ρεύματα της εποχής. Ήταν ο τελευταίος σταθμός του περιπάτου, αλλά και από τους τελευταίους της πορείας των Μαρξ-Ένγκελς στο Βέλγιο. Το 1848 ο Μαρξ απελάθηκε από τη χώρα ενώ ήδη είχε συμβάλει καθοριστικά στην ίδρυση της «Ένωσης των Κομμουνιστών» (Λονδίνο 1847). Εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να συνδεθεί με τις εργατικές εξεγέρσεις στο Παρίσι. Οι ερωτήσεις πολλές μα ακόμα περισσότερος είναι ο θαυμασμός για την άγνωστη αυτή πλευρά της ιστορίας των Βρυξελλών που σήμερα πολλοί τη συνδέουν αποκλειστικά με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ των ιμπεριαλιστικών διακρατικών ενώσεων. Και αυτή η ευρωπαϊκή πόλη δείχνει ότι σε πολλές γωνιές της έχει κρυμμένο έναν ιστορικό θησαυρό από γεγονότα και συμπεράσματα που αφορούν την εργατική τάξη και την υπόθεση της, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας.

Μπροστά από το «Σπίτι του Κύκνου», στην γεμάτη από κόσμο Γκραν Πλας, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βροντοφώναξαν το σύνθημα «Ένας αιώνας αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και ανανέωσαν για αύριο το ραντεβού τους στην επίσκεψη στο ναζιστικό στρατόπεδο Μπρεντονγκ.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: