Εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Πορτογαλίας – Προς νέο ιστορικό χαμηλό το ΚΚ της χώρας

Το ακροδεξιό “Chega” δεκαπλασιάζει(!) το ποσοστό τους στις εθνικές εκλογές, ο κεντροδεξιός νυν πρόεδρος επανεκλέγεται άνετα στον α’ γύρο, ενώ ΚΚ Πορτογαλίας και “Μπλόκο” πληρώνουν με χαμηλό μονοψήφιο την στήριξη στην κεντροαριστερά του πρωθυπουργού Αντόνιου Κόστα.

Εξαιρετικά δυσάρεστα φαίνεται να είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με τα έξιτ πολ, τα νέα από τις κάλπες που στήθηκαν εν μέσω πανδημίας στην Πορτογαλία, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας, ο οποίος δεν έχει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως διαθέτει σημαντικές εξουσίες, ανάμεσά τους ακόμα και τη δυνατότητα διάλυσης βουλής παρά την ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση, ενώ είναι και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρωτιά κύλησε χωρίς εκπλήξεις, καθώς από τον πρώτο γύρο εκλέγεται ο νυν πρόεδρος Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, προερχόμενος από το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα κυμανθεί γύρω στο 58%. Για τη δεύτερη θέση, όμως, σχεδόν κονταροχτυπιούνται η Άνα Γκόμες, που προέρχεται από το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, χωρίς να στηριχθεί επισήμως από αυτό, η οποία έλαβε 14,5% σύμφωνα με το έξιτ πολ, με τον πρόεδρο και υποψήφιο του νεοσύστατου ακροδεξιού κόμματος Chega (Φτάνει) Aντρέ Βεντούρα, που αγγίζει το 12% των ψήφων. To κόμμα του, που ιδρύθηκε το 2019 και στις εκλογές του ίδιου χρόνιου πήρε μία έδρα και 1,29% των ψήφων, έγινε ο πρώτος ακροδεξιός πολιτικός σχηματισμός που μπήκε στην πορτογαλική βουλή μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα πολ, το αποτέλεσμα εντάσσει πλέον κι επίσημα την Πορτογαλία στο μεγάλο κλαμπ των ευρωπαϊκών χωρών με ισχυρή ακροδεξιά παρουσία, μια πραγματική οπισθοδρόμηση και ρήξη με τις  έστω και κατ’επίφαση τα τελευταία χρόνια προοδευτικές παραδόσεις της χώρας.

Στον αντίποδα, ο υποψήφιος του ΚΚ Πορτογαλίας, Ζοάου Φερέιρα, φλερτάρει με νέο ιστορικό χαμηλό για τους Πορτογάλους κομμουνιστές, με τα πολ να του δίνουν μεταξύ 2%(!) και 7%, με πιθανότερο κάτι κοντά στο 4%-5%. Με τον τρόπο αυτό, το κόμμα πληρώνει για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια το τίμημα για την επιλογή του να στηρίξει την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Αντόνιου Κόστα, ευελπιστώντας μάταια φυσικά να πετύχει εκεί που απέτυχαν δεκάδες φορές άλλα ΚΚ ανά την υφήλιο. Σε παρόμοιες χαμηλές πτήσεις αναμένεται να κινηθεί και ο έτερος πάροχος ψήφος ανοχής, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, “Μπλόκο της Αριστεράς”.

Μεγάλος νικητής ήταν, και όχι μόνο λόγω της πανδημίας που παραλύει τη χώρα με έναν νεκρό από κορονοϊό κάθε 10 λεπτά, η αποχή, που υπολογίζεται ανάμεσα στο 55% και 60%, επισφραγίζοντας μια σταθερή τάση των εκλογικών αναμετρήσεων τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια άσχημη μέρα για τον πορτογαλικό λαό, αλλά και μια χρήσιμη και διδακτική υπενθύμιση για τα αποτελέσματα της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης και όσων της άνοιξαν το στρωμένο με καλές προθέσεις δρόμο προς την κόλαση.

Με πληροφορίες από sabado.pt

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: