Εκλογική νοθεία σε βάρος του κομμουνιστή υποψηφίου στο Βλαδιβοστόκ καταγγέλλει το ΚΚΡΟ

Ενώ ο υποψήφιος του ΚΚΡΟ προηγούνταν ως και το 99% της καταμέτρησης του εκλεκτού του Πούτιν, ξαφνικά βρέθηκε να χάνει ακόμα και…ψήφους, εν μέσω καταγγελιών για εκτεταμένη νοθεία σε σειρά εκλογικών τμημάτων.

Εκτεταμένη εκλογική νοθεία καταγγέλλει το ΚΚΡΟ στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη στο Βλαδιβοστόκ, όπου στο β’ γύρο των εκλογών ο κομμουνιστής υποψήφιος Αντρέι Ιτσένκο προηγήθηκε με ως και 8% διαφορά, ώσπου ξαφνικά στο 99% της καταμέτρησης βρέθηκε να χάνει ακόμα και σε…απόλυτους αριθμούς ψήφων έναντι του αντιπάλου του Αντρέι Ταρασένκο που πρόσκειται στον πρόεδρο Πούτιν.

Το κόμμα “Ενωμένη Ρωσία” του νυν προέδρου φαινόταν αρχικά πως θα έκανε περίπατο στην ανατολική αυτή εσχατιά της Ρωσίας, αφού στον α’ γύρο ο υποψήφιός του Ταρασένκο συγκέντρωσε 46,56% των ψήφων έναντι 26, 63% του κομμουνιστή αντιπάλου του Ιτσένκο, με τον επόμενο γύρο να μοιάζει προαποφασισμένος. Μάλιστα η προεκλογική περίοδος από τη μια εκλογική Κυριακή στην επόμενη είχε συρρικνωθεί σε μία από δύο εβδομάδες κανονικά, έτσι ώστε η τελική αναμέτρηση να συμπέσει το “Οικονομικό Φόρουμ” του Βλαδιβοστόκ, παρουσία του Πούτιν, έτοιμου να προβεί σε “αναπτυξιακές διακηρύξεις”, ανάμεσά τους τη συνεργασία με κινεζικό κολοσσό τηλεπωλήσεων.

Κι όμως η ανατροπή ήρθε, καθώς με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, ο Ιτσένκο προηγούνταν με 8% έναντι του αντιπάλου του. Αργότερα η διαφορά μίκρυνε, παρέμενε όμως σταθερή υπέρ του κομμουνιστή υποψηφίου ως και την καταμέτρηση του 98,77%. Ξαφνικά, στο 99,03% της καταμέτρησης, η εικόνα αντιστράφηκε, με τον Ταρασένκο να εμφανίζεται να ηγείται της κούρσας με 13500 ψήφους διαφορά, ενώ ο Ιτσένκο έπεσε όχι μόνο σε ποσοστό, αλλά και σε απόλυτο αριθμό ψήφων, δηλαδή με μεγαλύτερη ενσωμάτωση φαινόταν να έχει λιγότερες ψήφους απ’ό,τι πριν, κάτι τεχνικά αδύνατο υπό κανονικές συνθήκες.

Η “εξήγηση” που δόθηκε από την τοπική εκλογική επιτροπή είναι πως κάποιες καταγραφές ψήφων έφτασαν στον ηλεκτρονικό σύστημα με καθυστέρηση και ήταν όλες υπέρ του προεδρικού υποψηφίου. Επίσης πρόσθεσαν πως τα πρώτα αποτελέσματα αφορούσαν την πόλη του Βλαδιβοστόκ, όπου οι γνώμες είναι μοιρασμένες, ενώ στα χωριά της υπαίθρου κυριαρχεί η “Ενωμένη Ρωσία”. Το πιο εκπληκτικό απ’όλα είναι ότι σε έξι εκλογικές περιφέρειες ο Ταρασένκο φέρεται να έχει αποσπάσει το 100% των ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν γίνει γνωστή αυτή η αλλαγή, ήδη ανώνυμες πηγές στον κύκλο του Ταρασένκο παραδέχονταν την ήττα τους στον τοπικό τύπο, ενώ ο Ιτσένκο είχε ήδη ανακοινώσει τη νίκη του.  Το ΚΚΡο καταγγέλλει νοθεί σε πολλά εκλογικά τμήματα, η οποία και εξηγεί την καθυστέρηση με την οποία έφτασαν οι τελικές καταγραφές στο ηλεκτρονικό σύστημα. Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, οι τοπικοί αρμόδιοι αρνήθηκαν να δείξουν την τελική καταγραφή αποτελεσμάτων στους αντιπροσώπους του ΚΚΡΟ, ενώ οι παρατηρητές του Ιτσένκο εκτιμούν ότι σε 10 εκλογικά τμήματα τα αποτελέσματα νοθεύτηκαν αφότου μπήκαν στο σύστημα, κάτι που αφήνει ίχνη, για το λόγο αυτό αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τις αποφάσεις τροποποίησης των αποτελεσμάτων. Σε κάποια άλλα τμήματα πάλι, δεν επιτράπηκε στους αντιπροσώπους των κομμουνιστών να μείνουν μέχρι το τέλος της καταμέτρησης.

Αυτή τη στιγμή το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της προέδρου της Κεντρικής εκλογικής Παμφίλοβα, που δήλωσε πως ακόμα δε θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα, έχοντας δώσει εντολή για διεξαγωγή έρευνας. Ζητά από τους κομμουνιστές να φέρουν αποδείξεις για τις καταγγελίες τους, καθώς οι αντιπρόσωποι των άλλων πολιτικών δυνάμεων δεν έκαναν καμία αναφορά για παρατυπίες. Η εκλογική ομάδα του Ταρασένκο μάλιστα δε δίστασε να κατηγορήσει τον Ιτσένκο για…εξαγορά ψήφων.

Ήδη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εκατοντάδων οπαδών του Ιτσένκο στην κεντρική πλατεία του Βλαδιβοστόκ, με τον ίδιο να δηλώνει έτοιμο για “απεργία πείνας” αν δεν ακυρωθεί το αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο πλήθος η Βικτόρια, 29χρονη επιχειρηματίας που ψήφισε τον Ιτσένκο, λέγοντας πως είχε αρχίσει να γιορτάζει τη νίκη του την Κυριακή το βράδυ, για να ξυπνήσει το πρωί ανακαλύπτοντας πως το αποτέλεσμα είχε ανατραπεί. “Μετά από αυτές τις εκλογές, νιώθω σαν ένα τίποτε. Σαν να μη μετράω, σαν κάποιον που δεν έχει δικαίωμα ψήφου”. Η 44χρονη Γκαλίνα από την άλλη, δημόσια υπάλληλος, δήλωσε πως δεν είναι κομμουνίστρια, αλλά είχε πάει να ψηφίσει μετά από 10 χρόνια αποχής τον Ιτσένκο επειδή “ήθελε αλλαγή”.

Με πληροφορίες από reuters και russiepolitics.blogspot.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: