Εκατόμβες νεκρών μετά από νέο τσουνάμι στην Ινδονησία

Το χτύπημα αυτό της φύσης είναι ένας ακόμα κρίκος στις τραγωδίες που ζει η Ινδονησία τον τελευταίο χρόνο.

Ανεβαίνει διαρκώς ο απολογισμός των νεκρών στηνΙνδονησία, μετά το τσουνάμι στην Ιάβα και τη Σουμάτρα, που προκλήθηκε μετά από υποθαλάσσια κατολίσθηση ως συνέπεια έκρηξης του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί επισήμως 168 νεκροί, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες, ενώ δεν υπάρχει ακόμα επίσημος αριθμός αγνοουμένων.

Εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και άλλα κτίρια είναι πολύ μεγάλες.

Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν τη στιγμή που το τσουνάμι χτυπά την περιοχή Παντεγκλάνγκ της Ιάβας, παρασέρνοντας ανθρώπους, φερτά υλικά, ξύλο και μέταλλα.

Το χτύπημα αυτό της φύσης είναι ένας ακόμα κρίκος στις τραγωδίες που ζει η Ινδονησία τον τελευταίο χρόνο, μετά από διπλό τσουνάμι στη νήσο Σουλαβέσι και διαρκείς σεισμούς που κυριολεκτικά ισοπέδωσαν τμήματα του τουριστικού νησιού Λομπόκ. Επιπλέον, τον περασμένο Οκτώβρη 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν αεροπλάνο της Lion Air έπεσε στη θάλασσα της Ιάβας.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι έχει δοθεί ως τις 25 Δεκέμβρη, με τις αρχές να ζητούν από κατοίκους και τουρίστες να μείνουν μακριά από τις ακτές.

Ο πρόεδρος Γιόκο Βιντόντο, που είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του Απρίλη, δήλωσε στο τουίτερ πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθεί η χώρα στην έκτακτη ανάγκη.

Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνει το γεγονός πως κάποιοι δρόμοι έχουν μπλοκαριστεί από ερείπια σπιτιών, πεσμένα δέντρα και αναποδογυρισμένα αμάξια.

 

Το τσουνάμι χτύπησε και μια υπαίθρια σκηνή την ώρα που τοπικό ροκ συγκρότημα έδινε συναυλία στο θέρετρο Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, κοντά στην Τζακάρτα. Ένας τουλάχιστον μουσικός βρήκε το θάνατο, ενώ άλλοι αγνοούνται.

 

«Το νερό παρέσυρε τη σκηνή που ήταν πολύ κοντά στη θάλασσα» δήλωσε το συγκρότημα: «Το νερό φούσκωσε και παρέσυρε τους πάντες που ήταν εκεί. Χάσαμε αγαπημένους μας, περιλαμβανομένου του μπασίστα και του μάνατζερ μας, άλλοι αγνοούνται».

Οι κάτοικοι αναφέρουν πως δεν είχαν προειδοποιητικές ενδείξεις για το τσουνάμι, όπως σεισμό ή άμπωτη στα νερά. Προτού κύματα ύψους δύο μέτρων πλημμυρίσουν την ακτή. Σύμφωνα με τον Ben van der Plujim, καθηγητή γεωλογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το τσουνάμι προκλήθηκε από «μερική κατάρρευση» του Ανάκ Κρακατόα.

Με πληροφορίες από reuters

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: