“Είναι αδύνατον να αποσυνδέσουμε την επίθεση στη Κουβανική πρεσβεία από την ένταση της αμερικανικής πολιτικής επιθετικότητας και εχθρότητας προς την Κούβα” – Εξηγήσεις ζήτησε από τις ΗΠΑ ο υπουργός εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες

Ο Ροντρίγκες κάλεσε για εξηγήσεις την επικεφαλής της μόνιμης διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Αβάνα, Μάρα Τέκαχ, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την “τρομοκρατική επιθετικότητα” όπως τη χαρακτήρισε ενάντια στην κουβανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες, στη χθεσινή επίθεση ενόπλου στην πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον, που κάλεσε για εξηγήσεις την επικεφαλής της μόνιμης διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Αβάνα, Μάρα Τέκαχ, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την “τρομοκρατική επιθετικότητα” όπως τη χαρακτήρισε ενάντια στην κουβανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Σε επίσημες δηλώσεις του προς τον κουβανικό λαό, ο Ροντρίγκες επισήμανε πως “είναι αδύνατον να αποσυνδέσουμε αυτό το γεγονός από την ένταση της αμερικανικής πολιτικής επιθετικότητας και εχθρότητας προς την Κούβα, ή από την ενίσχυση του εμπάργκο, που περιλαμβάνει αντισυμβατικά μέτρα ακόμα και σε καιρούς πανδημίας”. Yπογράμμισε επίσης ότι τέτοιες πράξεις ενθαρρύνονται από την εχθρική ρητορική του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, αλλά και από τις συκοφαντίες σε βάρος των κουβανικών ιατρικών αποστολών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας.

Η Τέκαχ από την πλευρά της καταδίκασε την επίθεση και υποστήριξε πως “είναι μεγάλη ανακούφιση πως δεν τραυματίστηκε κανείς” κι ότι “οι ΗΠΑ παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις ευθύνες τους από τη σύμβαση της Βιέννης και εγγυώνται μια πλήρη διερεύνηση” της επίθεσης. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη σειρά του, δήλωσε ότι οι αρχές συνεργάζονται στενά με τα όργανα της τάξης για την προστασία των διπλωματικών αποστολών στην Κούβα.

Ο δράστης που συνελήφθη στο σημείο της επίθεσης από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, μετά από την ειδοποίηση της πρεσβείας, είναι ο 42χρονος Αλεξάντερ Αλάζο από το Όμπρεϊ του Τέξας, τίποτε όμως δεν έχει γίνει γνωστό σε σχέση με τα κίνητρα της πράξης του. Ο άντρας είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες παράνομης οπλοκατοχής και επίθεσης με ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας έχουν επιδεινωθεί δραματικά στα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ, με ενίσχυση των κυρώσεων σε μια σειρά πεδία, όπως και επιβολή αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών Αμερικανών πολιτών προς το νησί. Παράλληλα, από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, η αμερικανική κυβέρνηση όχι απλά δε δέχεται να άρει το εμπάργκο, αλλά λασπολογεί σε βάρος της βοήθειας που προσφέρει η Κούβα σε δεκάδες χώρες εν μέσω πανδημίας, με τον Μάικ Πομπέο μάλιστα πριν λίγες μέρες να επιπλήττει δημόσια Κατάρ και Νότια Αφρική επειδή προσέφυγαν στις ιατρικές υπηρεσίες της χώρας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: