Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Κουβανός στρατηγός Εφιχένιο Αμεϊχέιρας Ντελγκάδο

Ο Ντελγκάδο ήταν στα μέλη της αποστολής του θρυλικού πλοιαρίου Γκράνμα, μαζί με τον Φιντέλ και τον Τσε, πήρε τον τίτλο του Κομαντάντε στο αντάρτικο και με τη νίκη της επανάστασης έγινε επικεφαλής της Εθνικής Επαναστατικής Αστυνομίας.

Ο στρατηγός Εφιχένιο Αμεϊχέιρας Ντελγκάδο, ιστορικό στέλεχος της Κουβανικής Επανάστασης, πέθανε σε ηλικία 88 ετών στην Αβάνα, όπως έγινε γνωστό από επίσημες πηγές.

Γεννήθηκε στην Τσαπάρα, παλιά ανατολική επαρχία, στις 21 Σεπτέμβρη του 1931, από ταπεινή και επαναστατική οικογένεια, που του έδωσε το όνομα Εφιχένιο -ουσιαστικά είναι το αντίστοιχο αρσενικό της Ιφιγένειας, που δεν υπάρχει όμως στα ελληνικά.

Από μικρή ηλικία συνδέθηκε με τη νεολαία του Κινήματος της 26ης Ιούλη, συμμετέχοντας ενεργά σε δράσεις ενάντια στην τυραννία του Μπατίστα. Υπέστη διώξεις που τον οδήγησαν στο Μεξικό, όπου ενσωματώθηκε στις προετοιμασίες για την επιστροφή στην πατρίδα, μαζί με τα μέλη που επέβαιναν στο θρυλικό πλοιάριο “Γκράνμα” και ξεκίνησαν τον ένοπλο αγώνα.

Εντάχθηκε στον αρχικό πυρήνα του υπό δημιουργία Επαναστατικού Στρατού και ξεχώρισε για τη δράση του σε διάφορες μάχες, μεταξύ των οποίων και την πρώτη αντάρτικη νίκη, την επίθεση στον στρατώνα της Λα Πλάτα, ως μέλος μονάδας υπό τη διεύθυνση του Ραούλ Κάστρο. Το 1958 συμμετείχε στο άνοιγμα του Δεύτερου Ανατολικού Μετώπου, ως υπαρχηγός και την ίδια χρονιά αναβαθμίζεται στο αξίωμα του Comandante.

Με τον θρίαμβο της επανάστασης, γίνεται επικεφαλής της Εθνικής Επαναστατικής Αστυνομίας. Πολέμησε στον Κόλπο των Χοίρων ως αρχηγός του Εθνικού Επαναστατικού Τάγματος Αστυνομίας, συμβάλλοντας στην απόκρουση της εισβολής των μισθοφόρων των ΗΠΑ, ενώ ξεχώρισε επίσης στον αγώνα κατά των ληστών στο βουνό Εσκαμπράι.

Κατά τη στρατιωτική διαδρομή του ανέλαβε διάφορες ευθύνες και κορυφαία πόστα, όπως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και αναπληρωτής επικεφαλής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Συμμετείχε επίσης στη διεθνιστική αποστολή κουβανικών στρατευμάτων στις δημοκρατίες και της Αγκόλας. Οι συνεχόμενες διακρίσεις και επιτυχίες του έδωσαν τον τίτλο του στρατηγού και τον τιμητικό τίτλο του «ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας»

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας είχε διάφορες θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ο αναπληρωτής επικεφαλής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά από αίτημα του ίδιου, η σορός του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του θα εκτεθούν σήμερα το απόγευμα στο Πάνθεον των Βετεράνων στη Νεκρόπολη του Κολόν, όπου θα λάβουν χώρα οι τιμητικές εκδηλώσεις στο πρόσωπό του.

Με πληροφορίες από την Κουβανική Γκράνμα

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: