Έφυγε από τη ζωή η Γκλι, η γάτα – σύμβολο της Αγιά – Σοφιάς

Η γατούλα Γκλι, κυριολεκτικά γέννημα – θρέμμα της Αγίας Σοφίας και μασκότ του μνημείου, έφυγε από τη ζωή στα 16 της χρόνια.

Η έντονα αμφιλεγόμενη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από μουσείο, δε σήμανε μόνο ένα τέλος εποχής για το εμβληματικό μνημείο, αλλά συνέπεσε πολύ κοντά χρονικά με την απώλεια του διασημότερου μόνιμου ενοίκου της τα τελευταία χρόνια. Η γατούλα Γκλι, κυριολεκτικά γέννημα – θρέμμα της Αγίας Σοφίας και μασκότ του μνημείου, έφυγε από τη ζωή στα 16 της χρόνια, “πλήρης ημερών” για γάτα.

Την είδηση ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια στο τουίτερ, γράφοντας πως “Η γάτα της Αγίας Σοφίας Γκλι, που νοσηλευόταν σε ιδιωτική κτηνιατρική κλινική στη συνοικία Λεβέντ από τις 24 Σεπτέμβρη, δυστυχώς έφυγε από τη ζωή λόγω της μεγάλης της ηλικίας”, προσθέτοντας πως “δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ”.

H όμορφη γάτα είχε γίνει τουριστική ατραξιόν, γνωρίζοντας ακόμα μεγαλύτερη διασημότητα μετά την επίσκεψη Ερντογάν και Ομπάμα στην Αγιά – Σοφιά το 2009, όπου και εθεάθησαν να χαϊδεύουν την Γκλι. Η δημοφιλία  της εκτοξεύτηκε τόσο που απέκτησε δική της σελίδα στο Ίνσταγκραμ, με 113000 ακολούθους, μετά από πρωτοβουλία τοπικής ξεναγού.

Η Κωνσταντινούπολη υπολογίζεται ότι έχει περίπου 125000 αδέσποτες γάτες, οι οποίες πάντως, σε αντίθεση με πολλά άλλα μέρη, χαίρουν ιδιαίτερου θαυμασμού και συλλογικής φροντίδας από τους κατοίκους της αχανούς μεγαλούπολης, ξεχωριστής ακόμα και για τα μέτρα του μουσουλμανικού κόσμου, όπου οι γάτες έχουν προνομιακή αντιμετώπιση ως προτιμώμενα ζώα του προφήτη Μωάμεθ.

Mια γεύση από το τι σημαίνουν οι γάτες στην καθημερινότητα της Πόλης μπορεί να πάρει κανείς στην όμορφη ταινία της Τσεϊντά Τορούν “Οι γάτες της Κωνσταντινούπολης” του 2017, όπου δεν εμφανίζεται η Γκλι, αλλά επτά άλλες εφτάψυχες υπάρξεις στην επτάλοφη πόλη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: