Δικαστήριο στο Μεξικό απαγορεύει την πώληση της Barbie με τη μορφή της Φρίντα Κάλο

H κούκλα είχε κυκλοφορήσει φέτος ανήμερα της γιορτής της γυναίκας από τη Mattel, χωρίς την άδεια της οικογένειας της κομμουνίστριας ζωγράφου, ενώ πολλοί την επέκριναν για το αποστειρωμένο πρότυπο ομορφιάς που προέβαλε, μακριά από τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά της καλλιτέχνιδας.

Την απαγόρευση πώλησης της αμφιλεγόμενης κούκλας Barbie με τη μορφή της μεγάλης κομμουνίστριας ζωγράφου Φρίντα Κάλο, αποφάσισε σε πρώτο βαθμό δικαστής στο Μεξικό. Το δικαστήριο έδωσε εντολή στην πολυεθνική Mattel και τις εταιρείες διανομής της στη χώρα να “απέχουν από κάθε δραστηριότητα που τείνει στη χρήση του ονόματος, της εικόνας και του έργου της Φρίντα Κάλο”. Όπως προσέθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας της ζωγράφου, που προσέφυγε κατά του αμερικανικού κολοσσού, Πάμπλο Σάνγκρι, το δικαστήριο αναγνώρισε επίσης ότι τα δικαιώματα της εικόνας της Κάλο ανήκουν αποκλειστικά στην οικογένειά της. Ο ίδιος επισήμανε ότι η δίκη βρίσκεται στο πρώτο της στάδιο, καθώς η Mattel αναμένεται να ασκήσει εφέση στην αρχική απόφαση. Οι απόγονοι της ζωγράφου έχουν σκοπό όταν η υπόθεση τελεσιδικήσει στο Μεξικό, να προχωρήσουν νομικά κατά της εταιρείας και στη χώρα έδρας της, τις ΗΠΑ.

“Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί θεωρώ πως αποδίδεται δικαιοσύνη…Εμείς, η οικογένεια Κάλο, είμαστε οι μόνοι που έχουμε δικαιώματα πάνω σε όλ’αυτά”, δήλωσε η ανηψιά της Κάλο, Μάρα Ρομέο Πινέδο. Από πλευράς του ο Ντέιβιντ Πένια, εκπρόσωπος της οργάνωσης “Δημοκρατικών Δικηγόρων”, υπογράμμισε πως μια οριστική απόφαση υπέρ της οικογένειας στο Μεξικό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δεδικασμένο για την επιτυχία της υπόθεσης και στις ΗΠΑ.

Η Mattel είχε λανσάρει τη συγκεκριμένη κούκλα τη μέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ανάμεσα σε άλλες διάσημες μορφές υπό τον τίλο “Γυναίκες που εμπνέουν”, συγκεντρώνοντας αρκετά πυρά για την εξιδανικευτική απόδοση των χαρακτηριστικών της ζωγράφου, από τα οποία έλειπαν μεταξύ άλλων η σωστή απεικόνιση των σμιχτών της φρυδιών καθώς και τα σημάδια που της είχε αφήσει η πολιομυελίτιδα.

Πηγή: telesur.tv.net

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: