Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ: Καταπέλτης τα στοιχεία στη δίκη κατά του Ισραήλ για γενοκτονία | Στο πλευρό του κράτους – δολοφόνου οι ΗΠΑ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, κατά του κράτους του Ισραήλ, με την κατηγορία της γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων

Με την παρουσίαση ατράνταχτων αποδεικτικών στοιχείων, για τη δολοφονική εκστρατεία που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα εναντίον των Παλαιστινίων, ξεκίνησε χθες στη Χάγη η συνεδρίαση των 15 δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ (ICJ) μετά την προσφυγή που έκανε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έσπευσαν να ταχθούν για άλλη μια φορά στο πλευρό του κράτους – δολοφόνου, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μ. Μίλερ να χαρακτηρίζει την κατηγορία της γενοκτονίας «αβάσιμη» και τον εκπρόσωπο του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, να επαναλαμβάνει προκλητικά ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να υπερασπιστεί τον εαυτό του», διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να του παρέχουν τα εργαλεία και τις δυνατότητες για να το κάνει»…

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής, από την πλευρά τους, παρουσίασαν μια σχολαστικά στοιχειοθετημένη υπόθεση 84 σελίδων στο δικαστήριο, συγκεντρώνοντας αποδεικτικά στοιχεία για τη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα και τη δημιουργία συνθηκών «που ευνοούν τη φυσική τους καταστροφή», συνιστώντας «έγκλημα γενοκτονίας» εναντίον τους.

Το ICJ (ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) θα εκφέρει μόνο γνωμοδότηση σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής και την κατηγορία περί γενοκτονίας, καθώς η υπόθεση δεν είναι ποινική δίκη. Η όποια γνωμοδότηση βγει – είτε σύντομα ή μετά από χρόνια – έχει κυρίως πολιτικό χαρακτήρα.

«Καμία ένοπλη επίθεση κατά του εδάφους ενός κράτους, όσο σοβαρή κι αν είναι (…) δεν μπορεί να δικαιολογήσει παραβίαση της Σύμβασης», δήλωσε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου χτες ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ρ. Λαμόλα, προσθέτοντας ότι «η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ξεπέρασε αυτήν τη γραμμή και οδήγησε σε παραβιάσεις της Σύμβασης».

Σύμφωνα με την Πρετόρια, το Ισραήλ παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών περί Γενοκτονίας, του 1948, η οποία θεσπίστηκε μετά το Ολοκαύτωμα.

Η συνήγορος της Νότιας Αφρικής Αντίλα Χασίμ εξήγησε ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών που διεξάγεται από το Ισραήλ έχει στόχο «την καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων» και ωθεί τους Παλαιστίνιους «στα όρια του λιμού». «Οι γενοκτονίες δεν προαναγγέλλονται ποτέ, αλλά το δικαστήριο αυτό έχει στη διάθεσή του στοιχεία από τις 13 προηγούμενες βδομάδες τα οποία δείχνουν με αναμφισβήτητο τρόπο ένα μοντέλο συμπεριφοράς και πρόθεσης που δικαιολογεί τον εύλογο ισχυρισμό περί γενοκτονικών πράξεων», τόνισε.

«Το Ισραήλ χρησιμοποίησε 6.000 βόμβες τη βδομάδα (…) Σε κανέναν δεν χαρίστηκαν. Ούτε καν στα νεογέννητα. Οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών έχουν περιγράψει τη Γάζα ως νεκροταφείο παιδιών», είπε.

Ο Νοτιοαφρικανός δικηγόρος Tembeka Ngcukaitobi τόνισε ότι «πολιτικοί ηγέτες του Ισραήλ, οι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων και πρόσωπα που κατέχουν επίσημες θέσεις έχουν συστηματικά και ρητά δηλώσει την πρόθεσή τους να διαπράξουν γενοκτονία». Επικαλέστηκε μεταξύ άλλων δηλώσεις Ισραηλινού υπουργού που ζήτησε «την άρνηση του νερού και των καυσίμων, καθώς αυτό αξίζει σε έναν λαό δολοφόνων παιδιών», και έναν άλλο υπουργό που δήλωσε ότι «το Ισραήλ πρέπει να βρει τρόπους για τους κατοίκους της Γάζας που να είναι πιο επώδυνοι από τον θάνατο».

Το Ισραήλ θα τοποθετηθεί σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου, ενώ χθες η πολιτική του ηγεσία επιχείρησε να αποκρούσει τις κατηγορίες και να συγκαλύψει το έγκλημα.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως ο ισραηλινός στρατός «κάνει ό,τι είναι δυνατόν, σε εξαιρετικά περίπλοκες συνθήκες στο πεδίο, για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες, ούτε θύματα μεταξύ των αμάχων»…

Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου χαρακτήρισε «υποκρισία και ψέματα» όσα επιδεικνύονται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και ισχυρίστηκε ότι «πολεμάμε τρομοκράτες, πολεμάμε ψέματα». Συσκοτίζοντας το έγκλημα της κατοχής και το μακελειό στη Γάζα, διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι «το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία ενώ πολεμάει κατά της γενοκτονίας»…

Οι επαφές του Μπλίνκεν στο Κάιρο

Στην άλλη άκρη της Αφρικής, στο Κάιρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε χτες έναν διπλωματικό μαραθώνιο σε εννιά χώρες, εκτιμώντας πως αυτή τη φορά οι επαφές του με ηγέτες χωρών της περιοχής είχαν διαφορά σε σχέση με προηγούμενες επισκέψεις στη Μέση Ανατολή.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α.Φ. Σίσι, ο Μπλίνκεν διέκρινε ένα «μονοπάτι που συναντά τις ανάγκες του Ισραήλ» με τους παλαιστινιακούς στόχους για κράτος. Εκτίμησε πως οι εταίροι των ΗΠΑ είναι «πιο πολύ επικεντρωμένοι σε αυτό και θέλουν να εμπλακούν σε αυτά τα ζητήματα». Αποκόμισε επίσης την εντύπωση πως «είναι σαφώς προετοιμασμένοι να κάνουν βήματα για να γίνουν πράγματα, να πάρουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις που είναι αναγκαίες για το μέλλον της Γάζας και για την μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Και ο Χοκστάιν στη Βηρυτό

Το ίδιο διάστημα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπάιντεν για ενεργειακά ζητήματα Εϊμος Χοκστάιν μετέβη στη Βηρυτό πραγματοποιώντας διαδοχικές συναντήσεις με υψηλόβαθμους Λιβανέζους αξιωματούχους, με πρώτο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι.

Τόνισε «την ανάγκη για δουλειά στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στον νότιο Λίβανο, ακόμη και εάν δεν είναι δυνατόν να φθάσουμε σε μία συμφωνία για τελική λύση προς το παρόν». Σε ρεπορτάζ του λιβανικού πρακτορείου ειδήσεων ο Χοκστάιν αναφέρεται να ζητά μία συνεργασία, ώστε να βρεθεί μία «προσωρινή μέση λύση για την αποφυγή μίας χειρότερης κατάστασης».

Ο Μικάτι από την πλευρά του τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μία άμεση εκεχειρία στη Γάζα και στην ανάσχεση της ισραηλινής επιθετικότητας κατά του Λιβάνου, τονίζοντας τις διαδοχικές παραβιάσεις που κάνει ο στρατός του Ισραήλ σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο περιθώριο των διπλωματικών διαβουλεύσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν και του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, επικοινώνησαν τηλεφωνικά συζητώντας τις εξελίξεις στην περιοχή και τις διμερείς σχέσεις. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους τέθηκαν και όσα διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για αποκλιμάκωση.

Το ΚΚΕ στηρίζει την προσφυγή της Ν. Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του κράτους του Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή του για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, κατά του κράτους του Ισραήλ, με την κατηγορία της γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων.

Τα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα, το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ που έχει επιβάλλει και διατηρεί την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, για πολλές δεκαετίες, διαπράττει αποτρόπαιο έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδιασμένη γενοκτονία κατά του λαού της Παλαιστίνης.

Οι νεκροί ξεπερνούν τις 24.000 και δεκάδες χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες. Πάνω από το 70% των νεκρών είναι παιδιά και γυναίκες. Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια και ο λαός λιμοκτονεί, πεθαίνει, χωρίς τρόφιμα, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακα, ρεύμα και καύσιμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί από τις εστίες του.

Τώρα, να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, να τερματιστεί η κατοχή του ισραηλινού κράτους στα παλαιστινιακά εδάφη, να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα πριν τον Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τη στήριξη του κράτους του Ισραήλ και την εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και να στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Καλεί τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στο κρίσιμο ζήτημα της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης, για την καταδίκη του ισραηλινού κράτους στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Καλεί τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του μαζικού κινήματος, να συνεχίσουν και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και να απαιτήσουν να καταδικαστεί για γενοκτονία το κράτος του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο».

Ριζοσπάστης902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: