Δείξε μου το φίλο σου – Παλαιστίνιος φοιτητής του Χάρβαρντ απελάθηκε από τις ΗΠΑ γιατί φίλοι του ανάρτησαν αντιαμερικανικά σχόλια στο διαδίκτυο

Μετά από πολύωρη ανάκριση και παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων σε ηλεκτρονικές συσκευές, ο νεαρός υπότροφος που μένει στο Λίβανο είδε την πόρτα της εξόδου από τις ΗΠΑ, επειδή οι πολιτικές απόψεις των φίλων του δεν ήταν αρεστές στους αρμόδιους αξιωματικούς.

Αν το περιστατικό συνέβαινε στη Βενεζουέλα, ο νέος πρωθυπουργικός σύμβουλος θεμάτων Λατινικής Αμερικής Ιάσων Πιπίνης θα φρόντιζε με δακρύβρεχτα άρθρα να μας ενημερώσει για το νέο δείγμα τυρρανίας του τρισκατάρατου Μαδούρου. Συνέβη όμως στη “χώρα των ελεύθερων, πατρίδα των γενναίων”, τις ΗΠΑ κι έτσι είναι απλά μια ακόμα καθημερινή.

Ο 17χρονος Ισμαήλ Ατζάβι, Παλαιστινιακής καταγωγής κάτοικος Λιβάνου, προς κατάπληξή του, αντί για τα αμφιθέατρα του Χάρβαρντ όπου είχε γίνει δεκτός, είδε την πόρτα της εξόδου από τις ΗΠΑ, με την αιτιολογία ότι οι φίλοι του ήταν … πολιτικά ύποπτοι.

Σε πραγματικά νεομακρθικό πνεύμα, ο νεαρός κρατήθηκε κατά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστόνης, και υποβλήθηκε σε πολύωρη ανάκριση από άνδρες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ, οι οποίοι απαίτησαν επίσης πρόσβαση στο κινητό και τον υπολογιστή του. Πριν αρχίσουν να σκαλίζουν τις συσκευές του, οι υπάλληλοι του ζήτησαν αναφορά για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και πρακτικές, ενώ μετά από πέντε ώρες, μια αξιωματικός τον κάλεσε σε ένα δωμάτιο, όπου άρχισε να του ουρλιάζει κατάμουτρα. Εξοργισμένη η ίδια του φώναζε πως βρήκε ανάμεσα στους διαδικτυακούς του φίλους άτομα τα οποία εξέφραζαν πολιτικές απόψεις ενάντια στις ΗΠΑ. Ο ίδιος μάταια προσπάθησε να εξηγήσει πως δεν έχει κάνει καμία πολιτική ανάρτηση ο ίδιος και πως δε φέρει ευθύνη για τις αναρτήσεις άλλων. Παρόλα αυτά, η αξιωματικός αποφάσισε να του ακυρώσει τη βίζα και να τον απελάσει στο Λίβανο.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε πως το ίδρυμα συνεργάζεται με την οικογένεια του νεαρού και τις αρμόδιες αρχές, “ώστε να λυθεί το ζήτημα και να μπορεί να να βρει τους συμφοιτητές του τις επόμενες μέρες”.

Όσο για την Υπηρεσία Μετανάστευσης, αρνούμενη να υπεισέλθει στην ουσία του συμβάντος, επιβεβαίωσε πως απαγόρευσε την είσοδο του φοιτητή στη χώρα, καθώς κρίθηκε “απαράδεκτος με βάσει τα αποτελέσματα της έρευνας”.

Ο Ισμαήλ Ατζάβι έλαβε υποτροφία για τις σπουδές του από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Amideast, ενώ στηρίζεται από δικηγόρο ειδικευμένο σε θέματα μετανάστευσεις ώστε να πάρει πίσω τη βίζα του και να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα κανονικά τις σπουδές του.

Εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί πως, αν υποβλήθηκε σε τέτοια συμπεριφορά ένας αριστούχος πρωτοετής πρωτοκλασάτου πανεπιστημίου των ΗΠΑ, τι είδους αντιμετώπιση έχουν απλοί, παράνομοι μετανάστες, που δεν έχουν καμία στήριξη από ακαδημαϊκό και οικογενειακό περιβάλλον, ούτε νομική εκπροσώπηση.

Με πληροφορίες από telegraph.co.uk

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: