Δακρυγόνα και σφυροδρέπανα στη Γαλλία – 9η εβδομάδα για τα Κίτρινα Γιλέκα

Σε μια από τις πιο δυνατές εικόνες της χθεσινής μέρας, διακρίνεται ένας διαδηλωτής πεσμένος στο έδαφος μέσα σε ένα σύννεφο χημικών, ενώ από τους διπλανούς του που σπεύδουν να τον βοηθήσουν ένας κρατάει μια μεγάλη σημαία με σφυροδρέπανο.

Συνεχίζουν τον αγώνα τους τα Κίτρινα Γιλέκα, αναζωογονημένα μάλιστα μετά τις γιορτινές εβδομάδες, όπου η συμμετοχή των διαδηλωτών ήταν αισθητά μειωμένη. Το Υπουργείο Εσωτερικών, που για ευνόητους λόγους πιθανότατα υποτιμά τον αριθμό των διαδηλωτών, έδωσε έναν αριθμό 84.000 διαδηλωτών σε όλη τη Γαλλία, πολύ πάνω από τις 50.000 της περασμένης εβδομάδας, αν και σαφώς κάτω από τις 282.000 της πρώτης μέρας των κινητοποιήσεων στις 17 Νοέμβρη. Σημαντικά ενισχυμένη πάντως ήταν, ακόμα και σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, η παρουσία διαδηλωτών στο Παρίσι, όπου χθες συγκεντρώθηκαν 8000 διαδηλωτές, συγκριτικά με 3500 την περασμένη βδομάδα και 800 στις 29 Δεκέμβρη.

Μεγάλο μέρος της πόλης ήταν αποκλεισμένο, με τις γέφυρες του Σηκουάνα να έχουν κλείσει κι επίσημα κτίρια όπως η βουλή και το μέγαρο των Ηλυσίων να προστατεύονται από αστυνομικό φραγμό.

Η διαδήλωση στη γαλλική πρωτεύουσα κύλησε εν πολλοίς ειρηνικά, με του συμμετέχοντες να περνούν κοντά από το σημείο της έκρηξης σε αρτοποιείο που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Μερικές πέτρες, μπουκάλια και … μπογιές από ομάδα διαδηλωτών σε αστυνομικούς ήταν η αφορμή που γύρευαν οι δυνάμεις καταστολής για να εξαπολύσουν επίθεση με δακρυγόνα και αντλίες νερού.

Σε μια από τις πιο δυνατές εικόνες της χθεσινής μέρας, διακρίνεται ένας διαδηλωτής πεσμένος στο έδαφος μέσα σε ένα σύννεφο χημικών, ενώ από τους διπλανούς του που σπεύδουν να τον βοηθήσουν ένας κρατάει μια μεγάλη σημαία με σφυροδρέπανο.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε πόλεις όπως το Μπορτνώ, η Τουλώνη, το Στρασβούργο και η Μπουρζ. Στην τελευταία, παρά τον αποκλεισμό του ιστορικού κέντρου από την αστυνομία, περίπου 500 διαδηλωτές από 5000 συνολικά έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και είχαν αψιμαχίες με αστυνομικές δυνάμεις, βάζοντας φωτιά σε μερικούς κάδους. Στο Στρασβούργο, 2000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχει βάδισαν στα σύνορα του ποταμού Ρήνου με τη Γερμανία, χωρίς να υπάρξουν επεισόδια.

Συνολικά 80.000 αστυνομικοί ήταν σε υπηρεσία χθες για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, ανάμεσά τους 5000 στο Παρίσι.

Ο Μακρόν, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό μεταξύ των Γάλλων προέδρων, σχεδιάζει ένα «εθνικό ντιμπέιτ» στις 15 Γενάρη, για να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Η αντιπαράθεση θα διεξαχθεί μέσω ίντερνετ και δημαρχείων, με επίκεντρο τους φόρους, την πράσινη ενέργεια, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τη γαλλική υπηκοότητα. Κύκλοι του αποκλείουν πάντως ανακοπή των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, που βρίσκονται εξάλλου στην καρδιά των διαμαρτυριών τους τελευταίους μήνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: