Με “χριστουγεννιάτικο αστέρι” το νέο σήμα του ΚΚ Γαλλίας

Πρώτα πέταξε το σφυροδρέπανο το Γαλλικό ΚΚ, τώρα φέρνει ένα αστέρι έτοιμο για τη νέα διαφημιστική εκστρατεία γνωστού πολυκαταστήματος παιχνιδιών ενόψει Χριστουγέννων.

Το σφυροδρέπανο αποτελεί ως γνωστόν εδώ και μια πενταετία παρελθόν για το ΚΚ Γαλλίας, όσο όμως παγιώνεται η σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη του κόμματος, τόσο πιο φαιδρά γίνονται και τα σήματά του. Εν προκειμένω, στη χθεσινή έναρξη του 38ου συνεδρίου του ΓΚΚ, με το σύνθημα “Τολμάμε την Επανάσταση” (με το μαλακό σύντροφοι) παρουσιάστηκε το νέο έμβλημα του κόμματος, εναρμονισμένο πλήρως στο κλίμα των ημερών, καθώς παραπέμπει ευθέως σε χριστουγεννιάτικο άστρο:

Άστρο φωτεινό θα βγει μαρξιστικό (αμ δε). Το συνέδριο κινείται στη γνωστή ρότα της ενσωμάτωσης, με την πλειοψηφία των μελών του να διακατέχονται απο μικροαστικές αντιλήψεις, μακριά απο την μαρξιστική-λενινιστική θεωρία. Η πλήρης απεμπόληση των ταξικών αγώνων κι η ενσωμάτωση στο σύστημα με λογικές οικονομίστικων διεκδικήσεων, καθιστούν το ΓΚΚ ένα αδειανό κέλυφος ενός άλλοτε ένδοξου κόμματος, και κανείς δεν ξέρει αν κάποια στιγμή ακόμα και το ιστορικό του όνομα, που ως τώρα λειτουργούσε ως άλλοθι για την πολιτική του, θεωρηθεί κάποτε βαρίδι για τον “εκσυγχρονισμό του”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος δεν ψηφίστηκε η εισήγηση της ΚΕ, μετά από προσυνεδριακό διάλογο που βασίστηκε σε 4 εισηγήσεις θέσεων, αλλά ένα κείμενο συλλογικής επεξεργασίας από τη βάση του κόμματος. Το κείμενο αυτό δεν αναμένεται πάντως να φέρει θετική αλλαγή πορείας στο κόμμα, ενώ είναι ενδεικτικό πως υπήρξαν διαγραφές ακόμα και ολόκληρων ΚΟΒ που διαφώνησαν και με τις 4 εισηγήσεις. Ο αγώνας των πραγματικών κομμουνιστών στη Γαλλία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, παραμένει όμως απολύτως αναγκαίος για τη διάσωση ενός ταξικού πόλου στη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή χώρα. Η περίπτωση του ΓΚΚ εξάλλου αποδεικνύει πως δεν αρκεί μια πλούσια ιστορία για να σε διασώσει από τον κατήφορο αρχικά προς το οπορτουνισμό και στη συνέχεια στην πλήρη αφομοίωση από το σύστημα. Αυτό δεν επισημαίνεται για να τονιστεί με ναρκισσιστικό τρόπο ότι το ΚΚΕ κατόρθωσε να φτάσει στα 100χρονά του χωρίς εκπτώσεις, αλλά για να καταδείξει πόσο δύσκολη είναι σε κάθε καμπή της ιστορίας η διατήρηση των ταξικών χαρακτηριστικών ενός ΚΚ και τη συνεχή επαγρύπνηση που αυτή απαιτεί.

Όσο για το σήμα του ΓΚΚ, για να μην κουράζονται και πολλοί οι σύντροφοι, τούτες τις μέρες που βρίσκονται και στην Αθήνα για τη Διεθνή Συνάντηση ΚΚ, ας τους δείξει κάποιος τον παλιό ήλιο του ΠΑΣΟΚ κι ας ζητήσουν το κοπυράιτ απ’το ΚΙΝΑΛ. Δεν έχουν εξάλλου και τόσα πολλά να χωρίσουν.

Με πληροφορίες από σύντροφο αναγνώστη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: