Χαρούμενη φασιστική πρωτοχρονιά – Επίσημη αργία τα γενέθλια του Μπαντέρα στην Ουκρανία

Πορείες ακροδεξιών και νεοναζί, ακόμα και με στολές χιονάνθρωπων και σκουφιά Αη – Βασίλη σε Κιέβο και Δυτική Ουκρανία.

Με ιδιαίτερη “λαμπρότητα” εορτάστηκε φέτος ο ερχομός του καινούριου χρόνου, ο οποίος συμπίπτει με τη μέρα γέννησης του Ουκρανού εθνικιστική και συνεργάτη των ναζί Στεπάν Μπαντέρα. Μπορεί οι ακροδεξιοί οπαδοί του να έκαναν πορείες εδώ και χρόνια για να τιμήσουν το ίνδαλμά τους, φέτος όμως ξεχύθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους δρόμους του Κιέβου αλλά και του Λβοφ, καθώς το Δεκέμβρη του ουκρανικό κοινοβούλιο ανακήρυξε εθνική εορτή τα γενέθλια του δοσιλόγου, καθώς και τα γενέθλια άλλων συναγωνιστών του, που διακρίθηκαν κυρίως για τις μαζικές διώξεις εναντίον Πολωνών και Εβραίων.

Στην πρωτεύουσα Κίεβο έγιναν δυο ξεχωριστές παρελάσεις για την επέτειο, η πρώτη από το ακροδεξιό κόμμα «Σβόμποντα», με συμμετέχοντες μερικούς χιλιάδες διαδηλωτές, που κρατούσαν δαυλούς και φώναζαν συνθήματα όπως «θάνατος στους εχθρούς του Έθνους». Εκτός από τους «μετριοπαθείς» ακροδεξιούς, το παρών έδωσαν όμως στη δική τους παρέλαση οι γνήσιοι νεοναζί της «Εθνικής Ακολουθίας» οργάνωσης που συνδέεται με το παραστρατιωτικό τάγμα του «Αζόφ». Εκεί το θέαμα ήταν μάλλον γκροτέσκο, καθώς ανάμεσα στις μερικές εκατοντάδες νέων κυρίως συμμετεχόντων, συνυπήρχαν αρμονικά στρατιωτικές στολές και αγιοβασιλιάτικα σκουφιά. Νεοναζί μεταμφιεσμένοι ως ένοπλοι χιονάνθρωποι μοίραζαν δώρα σε παιδάκια, προσπαθώντας να μετατρέψουν να συνενώσουν στο μυαλό της νέας γενιάς την Πρωτοχρονιά με τα γενέθλια του Ουκρανού σφαγέα.

Εκδήλωση έγινε και στο Λβοφ της δυτικής Ουκρανίας, παλιό προπύργιο του ουκρανικού εθνικισμού, που πρωταγωνίστησε και στο Ευρωμεϊντάν, όπου ο δήμαρχος Αντρίι Σαντόβιγ, που στα δυτικά ΜΜΕ παρουσιάζεται συχνά ως «μεταρρυθμιστής», παραπονέθηκε κάτω από τον υπερφυσικού μεγέθους ανδριάντα του Μπαντέρα, πως ο ήρωας «δυστυχώς δεν τιμάται με το ίδιο πάθος σε ολόκληρη την Ουκρανία» και πως οι πολίτες του Λβοφ μπορούν να είναι πρότυπο για την υπόλοιπη χώρα. Αυτό δείχνει πως, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για αποκατάσταση του Μπαντέρα, ιδιαίτερα έντονες μετά το 2010, όταν ο τότε πρόεδρος Γιουσένκο απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας στον εγγονό του, η πλειονότητα των πολιτών παραμένει από αδιάφορη ως εχθρική προς τη μνήμη του δοσιλόγου.

Με πληροφορίες και φωτό από jungewelt.de και rt.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: