Το BBC αλλάζει τίτλο για το νέο φονικό στη Γάζα κατόπιν απαίτησης του Ισραήλ

Σε αλλαγή τίτλου προχώρησε το BBC για τη δολοφονία εγκύου και του παιδιού της στη Γάζα, μετά από απειλές του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών για νομικές κυρώσεις, παρουσιάζοντάς την ως αποτέλεσμα εκτόξευσης πυραύλων στο Ισραήλ.

 

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η νέα κλιμάκωση της βίας του Ισραήλ κατά της λωρίδας της Γάζας, με αφορμή τις διαδηλώσεις για τη “Μέρα της γης”, σειρά δυτικών μέσων πρωτοστάτησαν στην εξίσωση θύτη και θύματος, παρουσιάζοντας τη δολοφονική βία κατά αμάχων ως “συγκρούσεις” στρατού και διαδηλωτών, παρουσιάζοντας τις δυο πλευρές περίπου ως ισοδύναμες. Εκεί όμως που δεν πίπτει η αυτολογοκρισία, πίπτει η παρέμβαση των ίδιων των ισραηλινών αρχών, αν “κατά λάθος” κάποια είδηση μεταφερθεί από μεγάλο ειδησεογραφικό δίκτυο ως έχει κι όχι σε “βελτιωμένη” για την πλευρά του επιτιθέμενου εκδοχή.

Μετά τη νέα δολοφονία εγκύου μαζί με την ενός έτους κορούλα της από ισραηλινή αεροπορική επίθεση πριν λίγες μέρες, το BBC μετέδωσε την είδηση ως εξής “Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σκοτώνουν γυναίκα και παιδί”. Αυτό προκάλεσε την εξοργισμένη αντίδραση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, που με δύο tweet του εκπροσώπου του Emmanouel Nahshon απαίτησε την άμεση αλλαγή του τίτλου και απείλησε με νομικές κυρώσεις.

Ακολούθησε πλειάδα Ισραηλινών χρηστών που επιτέθηκε στο βρετανικό δίκτυο για “παραποίηση των στοιχείων” και “συνειδητά ψέμματα”, καθώς δεν αναφέρθηκε ότι η επίθεση ήταν απάντηση σε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα κατά του νότιου Ισραήλ, μολονότι η Χαμάς αρνείται κάτι τέτοιο. Κατόπιν αυτού το BBC προχώρησε σε επεξεργασία του τίτλου, χωρίς να δώσει αρχικά εξηγήσεις, προσθέτοντας το  “αφού ρουκέτες χτύπησαν το Ισραήλ”. Αργότερα, το BBC εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως, ενώ ο αρχικός τίτλος δεν ήταν λάθος ως προς τα γεγονότα, τον επικαιροποιήσαμε για να προσθέσουμε περισσότερα συμφραζόμενα” . Μετά από αυτό και για να αποφευχθούν ανάλογες κακοτοπιές στο μέλλον, ίσως το δίκτυο θα μπορούσε να περιοριστεί σε αναδημοσιεύσεις των ανακοινώσεων του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις εξάλλου, τόσο για εκείνο όσο και για άλλα μεγάλα δυτικά μέσα, ήδη δεν απέχει και τόσο από την πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από albawaba.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: